自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

消防處的救護員有沒有類似聖約翰急救證書?還是無咁既需要因為消防處已為職員的專業操作包底?
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

公爵府

siuballball 發表於 18-10-9 09:38
我試過帶case出車轉院,因為情況好危急,要求響燈,但救護員答我,響燈要寫report,係咪真架?
...

寫report都懶有事佢自己孭鑊

公爵府

其實一般 patient 去到無脈搏幾分鐘, 急救已無咩意思, 救返都係變植物人, 所以身邊的人識急救都好重要

公爵府

fatgarden 發表於 18-10-9 18:22
最近活打999,會叫報案人(按指示)先做急救處理,再等待救護員來,但我們不是醒目人,不識做怎麼辨!
...

個廣告都多鬼餘, 推腹是高難度高危動作, 邊有可能遙控教到

公爵府

Onlok 發表於 18-10-9 23:26
其實我想係度多謝當年幾位救護員送我去醫院同趕得切救得返。如果唔係,十幾年前我已經上咗天堂。
到現在還 ...

個醫生真係太衰, 我見過診所醫生幫傷者止血的, 都不是他的病人, 做醫生無理由見死不救

公爵府

Onlok 發表於 18-10-9 23:56
我係內出血,不過佢都係衰架啦!我聽到姑娘同救護員講醫生有出過嚟睇我同血壓正常。 我輸咗幾包血 ...

唔知普通科醫生識唔識CPR, 同埋診所有無急救用的吹氣波波, 如果唔識, 真係睇住個病人死都救唔到

公爵府

Rjeuxxx 發表於 18-10-10 00:32
我大肚時出血call 過救護車,上到車一定要我比身份證先可開車,點解嘅?也同意之前jm 有問,已好唔舒服或好 ...

我諗驚B6博大霧落來生仔

公爵府

circle119 發表於 18-10-10 01:03
情境題

作為我們C奶

依個情境真係好現實, 我有急救證書, 但好老實講, 如果不是親人, 我咩都不會做, 陣間如果有咩事入我數我唔知點攪, 驚俾人告

公爵府

Rjeuxxx 發表於 18-10-10 10:22
咁娛我上佐車真係B6趕住生,救護員會點做?

真係趕住生, 我諗都係車去醫院生左先, 但BB不會有永久居留權, 無香港福利

公爵府

howmuch 發表於 18-10-10 11:48
我覺得你唔理解關疏忽的法律責任, 急救學書第一課, 已經有講施救人員的法律責任, 唔係咁簡單就入你數, 只 ...

我都知救護機構點講, 但有時世事既野講唔埋, 你估無啦啦比人告打官司好過癮咩, 贏梗都無謂啦

公爵府

maman0720 發表於 18-10-10 11:58
回覆 ~sunshine~ 的帖子

我兒子有嚴重食物敏感,救護車有否常備兒童救命針,救護員可否使用?還是要入到院 ...

腎上線素注射器, 護車未必有依D針, 而且救援員不是醫生, 都未必有權用依D藥, 如果咁, 你可以問下私家醫生, 可唔可以開一支俾你放在屋企應急或外出拿住應急

公爵府

maman0720 發表於 18-10-10 20:52
回覆 shareholder 的帖子

醫院有開比我,只是有時睇新聞見到有情況是一支唔夠之後再打,又或許我到時萬一 ...

香港我諗極少情況會一支唔夠打, 救護車由CALL 到醫院我諗半小時左右, 點都頂到半小時, 如你無信心當然可以叫救護員幫你打, 只要有你同意就可

公爵府

南丁媽咪 發表於 18-10-12 09:57
我記得有朋友講過
如果係休班醫護人員係街做CPR,係expect有醫護人員做CPR的質素(佢地個basic life suppor ...

現實是殘酷的,如果醫生或護士見到有陌生人不醒人事,主流做法係三十六著走為上著,但如果佢肯救,理論上不用去到專業水準,因為佢都係用聖約翰/紅十字會張證書來照保,除非佢係急症專科醫生

公爵府

我愛芝麻卷 發表於 18-10-12 09:29
呢樣嘢,我學急救時, 最後一堂阿Sir問我哋,如果有人有需要做CPR你,我哋會唔會做?

佢意見就係,如在市 ...

你個阿SIR 完全錯喎, 三分鐘腦缺氧已造成永久損傷, 救護車快極都要十幾分鐘喎, 邊有可能咁講架,

雖然佢講的是很多人的心聲, 但佢的身份不能夠咁講的

首頁

尾頁

跳至