請教一下, 政府的Oscar, 同街外的 T21/nifty

ilovefu6somuch
|
成日聽oscar。。。驗到高風險但再出街驗T21/nifty就冇事低風險
甚至有個案信咗政府oscar冇事
但生咗唐氏而告醫院

咁, 請問如果做T21,nifty嗰D
出嚟真係ok pass, 信得過?

有冇媽媽試過T21,nifty全ok pass
但照結構時又比醫生話可能有機會
唐氐?

Thx

PS: 小弟老婆啱啱 bingo, 係高齡
所以我好緊張, 已經5晚訓唔着。。。

tiredfatmama
|
ilovefu6somuch 發表於 18-10-9 09:26
成日聽oscar。。。驗到高風險但再出街驗T21/nifty就冇事低風險
但生咗唐氏而 ...

nifty ,t21 99.9%, 100%的話要抽羊水驗
stella0v0
|
ilovefu6somuch 發表於 18-10-9 09:26
但生咗唐氏而 ...

我Oscar 同nifty都是低風險,但照結構時發現BB腸光,話有唐氏風險,最後都係要抽羊水買安心,好彩檢查結果是一切正常。
|
stella0v0 發表於 18-10-9 10:01
我Oscar 同nifty都是低風險,但照結構時發現BB腸光,話有唐氏風險,最後都係要抽羊水買安心,好彩檢查結果 ...

我最驚係呢種情況。。。。
師姐你係咪高O?

抽羊水 高O係咪更高風險流產?
stella0v0
|
ilovefu6somuch 發表於 18-10-9 10:21

我最驚係呢種情況。。。。
師姐你係咪高O?

我35歲,高齡呀,開頭我老公都叫我唔好抽羊水,佢都怕有風險。因為我都23週了,但如果唔抽,萬一BB有d咩染色體基因問題生出來先知,我會後悔囉!而且醫生講左重要的一句,T21同nifty只是篩查,但抽羊水是100%所以我決定抽囉,基本唔擔心得咁多,依家抽羊水的技術好好的了。
|
請問你政府抽定私家抽?
抽完使不使留院。。。。。?
stella0v0
|
ilovefu6somuch 發表於 18-10-9 11:02
請問你政府抽定私家抽?

政府抽,唔使留院,好快搞掂!
凖爸爸唔好擔心咁多,好多事情都是見步行步㗎,保持愉快的心情去迎接BB的到來!最緊要照顧好孕媽媽的身體,老公的支持真係好重要。

duckduckbb31
|
nifty T21 99%準確
不用太擔心
ipcs
|
ilovefu6somuch 發表於 18-10-9 11:02
請問你政府抽定私家抽?

我都抽過羊水,原因是陀大仔做完Oscar後收到電話說驗血指我唐氏果條染色體高危左,我係1:22X,正常我個年齡要低過1:250,17週在威院做,只是抽時痛了一下,要忍一忍,之後都無大礙,瞓喺度休息一陣就可以走,假紙會開一日。醫生都好好人,係一邊照超聲波,一邊抽,抽完會照下BB心跳畀我睇,仲問我想唔想睇下係仔定女。
原本只需畀150元入院費抽羊水,如果再畀多1800元會幫我出一個幾個工作天之後的報告。
我果陣是2013年10月做,而家價錢應該有少少唔同左。
|
stella0v0 發表於 18-10-9 11:15
政府抽,唔使留院,好快搞掂!
凖爸爸唔好擔心咁多,好多事情都是見步行步㗎,保持愉快的心情去迎接BB的到 ...
可能我過度焦慮。。。
反而老婆冇乜野, 佢少上網睇呢D資訊
全部我睇, 亦唔想講太多嚇親佢

我已幾晚上床幾個鐘都訓唔到。。。

|
ipcs 發表於 18-10-9 11:31
我都抽過羊水,原因是陀大仔做完Oscar後收到電話說驗血指我唐氏果條染色體高危左,我係1:22X,正常我個年 ...

多謝資訊

咁1800大洋只係買份報告快D知?
唔比的話要等幾耐?

Thx
ipcs
|
ilovefu6somuch 發表於 18-10-9 11:40
多謝資訊

咁1800大洋只係買份報告快D知?

1800元係要快速報告,唔畀要等接近一個月。
祖祖C
|
想借地方一問, 我妹先做T21無事, 後做OSCAR昨天打來說有異常, 我妹心急口快說做了T21無事啊, 政府姑娘就立即說咁信T21啦, 好似連咩數字也沒提, 原本聽姑娘講約10/10不知檢咩, 現在取消改為11月中左右照手腳(係咪照結構?那時差不多19周), 想知可否問返政府醫院再檢得唔得? 如果唔得可以點做? 雖然T21 99.9%, 但OSCAR又話有異常, 阿妹好擔心
ipcs
|
祖祖C 發表於 18-10-9 12:44
想借地方一問, 我妹先做T21無事, 後做OSCAR昨天打來說有異常, 我妹心急口快說做了T21無事啊, 政府姑娘就立 ...

因為T21準確度有99.x%,Oscar得80%準,政府一聽你有做T21或Nifty通常都會話信私家,不過都唔係百分百,睇你認為值唔值為左0.1%風險去抽羊水。
祖祖C
|
回覆 ipcs 的帖子

謝謝! 我妹昨天試試留電話, 剛剛有人回覆再約佢明天, 睇睇明天見姑娘或醫生有什麼意見.
Jlowakaka
|
ilovefu6somuch 發表於 18-10-9 11:37
可能我過度焦慮。。。
反而老婆冇乜野, 佢少上網睇呢D資訊
全部我睇, 亦唔想講太多嚇親佢

我完全明白你個心情
我同太太發覺嘅時候已經四個月
之前佢仲因為病食咗抗生素唔知道
雖然T21做咗冇事
但一日未做結構都唔敢公開
日日都有啲精神緊張
|
Jlowakaka 發表於 18-10-9 13:16
我完全明白你個心情
我同太太發覺嘅時候已經四個月
之前佢仲因為病食咗抗生素唔知道

師兄
你地幾大?咁遲先發現嘅?

同意, 其實好想同老母報喜
但都要忍口唔講住。。。。

除咗check唐氏
另一樣野驚停心跳

我心情由上星期開心。。。到感動爆喊
到而家日日擔心。。。。唉仲有9個月擔。。。。
|

其實做t21, nifty呢D test
e生係好籠統講返比你知有事/冇事?
定有個數值 。。。
冇事冇成点情度
有事又有成点?。。。。。
Jlowakaka
|
ilovefu6somuch 發表於 18-10-9 13:46
師兄
你地幾大?咁遲先發現嘅?

咁遲發現因為太大不嬲都係季經...
太太90後
不過身體好差
Jlowakaka
|
ilovefu6somuch 發表於 18-10-9 14:01
其實做t21, nifty呢D test
e生係好籠統講返比你知有事/冇事?
定有個數值 。。。

我都想知
上次姑娘淨係打電話嚟話T21一切正常
我哋都未攞report