3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

k1下學期冇再講吾返學,k2開學日日叫吾返學,從起床講到中午換衫,換衫大哭要格硬同佢換,但返到去就停哭,仲好開心,放學同同學玩冇問題,吾明朝朝不停講,每幾分鐘講一次。。。。我真係好驚聽到佢日日講。
另一個問題係吾肯坐任何交通工具,出門至臨上車不停話吾坐,我每次都係抱佢上去,必定大叫大哭,有d仲捉吾住,好驚好急尿,但其實k1前已戒片,亦冇試過瀨,佢乜都驚,係咪要見心理醫生。。。婆婆都怕左佢了

大宅

係咪有特別事發生過? 我 B 話唔想返學, 因為唔想同我分開, 但返到學校其實係無野, 放學問佢仲話好開心.

至於急尿, 會唔會係成長上有特別大改變? 我 B 又試過隔 1 陣話要去, 係幼稚園個 3 個鐘頭, 老師話佢要去 7 - 8 次, 我係屋企提佢儲多 d 再去, 但係如果佢話要次去比佢去, 4 - 5 日後就無再咁樣, 但係過去 1 年試左 2 次咁既情況, 都係 4 - 5日, 1 個 星期度就回復正常, 唔好鬧佢, 要有耐心

伯爵府

DHA勳章

回覆 christyk001 的帖子

試下同佢用毛公仔.玩角式扮演返學遊戲.從中問下佢係咪返學時遇到困難.
或者佢唔識點面對. 引致唔想返學.
(當然都要教佢點解決問題)

男爵府

christyk001 發表於 18-10-9 09:37
k1下學期冇再講吾返學,k2開學日日叫吾返學,從起床講到中午換衫,換衫大哭要格硬同佢換,但返到去就停哭, ...

係米係學校發生左點唔開心嘅事?要了解下

別墅

bchuma 發表於 18-10-18 23:28
係米係學校發生左點唔開心嘅事?要了解下

應該吾係呀,佢返到去好開心,放學都係,同同學玩,只係返學前好緊張要同我地分開

男爵府

christyk001 發表於 18-10-19 21:29
應該吾係呀,佢返到去好開心,放學都係,同同學玩,只係返學前好緊張要同我地分開
...

咁多點開解佢,同佢講清楚 你翻學爸爸媽媽去上班,你放學媽媽係門口等你,係屋企煮好飯等你之類點語言,日日講,等佢有安全感。

珍珠宮

第一個情況係正常架…明明係玩得好開心,反正朝朝起身就話唔返學。我個仔都係咁。不過時間長左就習慣了

男爵府

christyk001 發表於 18-10-9 09:37
k1下學期冇再講吾返學,k2開學日日叫吾返學,從起床講到中午換衫,換衫大哭要格硬同佢換,但返到去就停哭, ...

校車ee係咪好惡,我仔試過,話急俾ee大聲話,跟在日日喊,返放學又唔肯上車,我衹好安慰佢,點知有日我仔又晤肯放學上車,可能班主任同校長講,校長出去同ee講。個ee打俾我,我一頭霧水。
跟住我順勢同仔講ee話急尿可由under換片唔使驚。放條片入書包。跟住無野啦,片片又無用過

珍珠宮

RubyYu07 發表於 18-10-20 16:04
第一個情況係正常架…明明係玩得好開心,反正朝朝起身就話唔返學。我個仔都係咁。不過時間長左就習慣了
...

我都覺得唔少小朋友會咁樣,正常嘅

珍珠宮

GCHK 發表於 18-10-22 16:31
我都覺得唔少小朋友會咁樣,正常嘅

一開始大人肯定都難過啦,真係要狠心D,放低交比老師就走。

珍珠宮

RubyYu07 發表於 18-10-22 19:31
一開始大人肯定都難過啦,真係要狠心D,放低交比老師就走。

嗯嗯,我都係咁話,有時狠心都好必要

珍珠宮

GCHK 發表於 18-10-23 10:48
嗯嗯,我都係咁話,有時狠心都好必要

所以好快就適應到啦!其實小朋友適應能力都好強架!

珍珠宮

RubyYu07 發表於 18-10-23 14:15
所以好快就適應到啦!其實小朋友適應能力都好強架!

冇錯,我覺得佢地真係叻過我地想像嘅程度

首頁

尾頁

跳至