孕婦飲食

yi_116
|

大家飲食會注意那些?會食牛食蝦嗎?小小辣嘅米線呢?
有時會忍唔到口,食下零食(糖,薯片)食下薯條,麥當勞麥樂雞,雞翼,Pizza,影響大嗎?

stella0v0
|
yi_116 發表於 18-10-9 09:46
有時會忍唔到口,食下零食(糖,薯片)食下薯條,麥當 ...

全部都有食過,除左唔食生野。
JD930    發表於 18-10-11 09:57
CHANMIUSHA
|

有胃口食到嘅都會食,除咗軟雪糕同生嘅嘢
EstrellaDamm
|

我生過兩個,大肚時都會食你所講嘅,孕初期仲成日靠食辛辣嘢同炸薯條漢堡包、薯片等止嘔。

孕婦主要要避免食嘅係高水銀魚類(例如鯊魚、某啲吞拿魚)、未煮熟肉類及蛋、未經消毒嘅軟芝士(係指 brie, camembert, blue cheese 嗰啲)、軟雪糕、酒精。

政府衛生署有好清楚嘅資料

https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/woman/20036.html

Gloria22sen
|
主要戒生冷野,刺身,牛肉同海鮮,你講D PIZZA,米線,薯片,零食我照食
katiejim
|
回覆 yi_116 的帖子

我自己就冇食生野同蝦蟹...
牛, PIZZA,米線, M記都有照食....有時仲好胃口過食飯

emmmacyk
|
我只戒酒、軟雪糕同生嘅海鮮或肉
熟的蝦蟹我都有食
初期冇胃口,仲成日食辣食老麥
Cindy曾
|

麥當勞冇食,蝦就食了。牛都食,胃口不好,酸辣米線食過!
文星
|
最好唔好啦, 咁熱氣
mrscatcat
|

生泠野唔好食。雪糕,三文魚果d,怕林斯特菌,中左bb保唔住!
海鮮都少食,驚處理得唔好肚痾。
其他m記譚仔都有食
牛肉大肚婆食仲好呀!豐富營養,又長胎,有jm追磅靠佢。
JD930    發表於 18-10-11 09:58
麻每吉
|

會有機會易中菌嘅完全無食(例如魚生,軟雪糕),依啲西醫都叫停的

其餘係涼嘅野都完全無食,驚小產加我本身身子係唔受得涼野(例如苦瓜等)

再戒本身自己懷孕前敏感開嘅食物

其他煎炸野辣野蝦有掂少少,但唔多,淺嘗下

甜野都少食,因為好易中念珠菌努力戒緊

本身我一路keep住睇中醫,所以戒口對我黎講不太難

JD930
|
stella0v0 發表於 18-10-9 10:04
全部都有食過,除左唔食生野。

我都係
我要做媽媽
|
其實我懷孕既時候刺身都忍唔住食過一次
wingin206
|
回覆 yi_116 的帖子

你講果D除左蝦, 我都有食, 琴日仲打邊爐
muzii
|
我基本上想食就食,唔過份就得~
呢度有人飲媽媽奶?
愛訓覺的豬
|
除咗李斯特菌高危(軟芝士,生野,凍咗既肉類)蝦蟹都有食,米線照食大辣(中西醫都話無問題)
RubyYu07
|
全部都食過,零食少食,因為怕熱氣
mclau2012
|
最重要都係戒生冷嘢,驚營養唔夠嘅話就試下飲低脂媽媽奶或者食materna果d幫補下營養
kuku06
|
muzii 發表於 18-10-11 18:29
我基本上想食就食,唔過份就得~
呢度有人飲媽媽奶?
有飲過一排a+,1個月左右
另外都試過其他2隻牌子,比較甜
bchuma
|

少食 。米生出來嘅寶寶會生濕疹,胎毒嘠