請教羅漢松是否被感染了

lauslau
|
近來發現在頂端有嫩葉枯萎,請賜教該怎樣處理。那枝椏間的一点点是否不正常。我記憶中好像未見過咁樣。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
JD930
|
lauslau 發表於 18-10-9 11:08
近來發現在頂端有嫩葉枯萎,請賜教該怎樣處理。那枝椏間的一点点是否不正常。我記憶中好像未見過咁樣。

唔知會唔會係葉斑病或者炭疽病?
葉枯病通常初初係嫩葉染病後啲葉會發紅,到後期啲葉會有黑點
如果種嘅地方通風唔好或者太大陽光都會容易病

要剪晒啲枯枝同埋病咗嘅葉,試下噴啲殺菌劑例如百菌清/代森銨

lauslau
|
JD930 發表於 18-10-9 11:29
唔知會唔會係葉斑病或者炭疽病?
葉枯病通常初初係嫩葉染病後啲葉會發紅,到後期啲葉會有黑點
如果種嘅地 ...

露臺向西北,由小盆栽曬住種到大盆。會否用了以下的肥丸引致呢?之前係用普通綠色嘅水劑間唔時落下,平常日日煮飯就用洗米水。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
JD930
|
lauslau 發表於 18-10-9 11:42
露臺向西北,由小盆栽曬住種到大盆。會否用了以下的肥丸引致呢?之前係用普通綠色嘅水劑間唔時落下,平常 ...

應該唔關事,如果係施肥唔適當的話會係根部發黑同埋爛
但睇妳啲相只係啲葉有問題

另外妳平時淋水係咪淋係葉度?咁樣都會影響到佢啲葉...

lauslau
|
JD930 發表於 18-10-9 11:56
應該唔關事,如果係施肥唔適當的話會係根部發黑同埋爛
但睇妳啲相只係啲葉有問題

會呀。以前唔係,今年年頭在12元店見到好得意,咁就買回來用,我用有花灑頭嗰d淋。原來咁……有点自己攞嚟!謝謝你的提点。
JD930    發表於 18-10-9 12:26
JD930
|
lauslau 發表於 18-10-9 12:18
會呀。以前唔係,今年年頭在12元店見到好得意,咁就買回來用,我用有花灑頭嗰d淋。原來咁……有点自己攞嚟 ...

唔洗客氣,希望佢快快病好