1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿囡18個月,由一歲打後右眼生過眼瘡,睇過西醫中醫,最後眼瘡慢慢縮細返,但到現在仲未退晒架。
跟住3個月前到左眼一開始好多眼屎,之後到發炎,又係睇西醫,滴眼水。
現在又輪到右眼多眼屎同眼紅~~(emoji)(emoji)(emoji)
其實我已經做左熱敷眼睛,每日用綿花抺眼6-7次。
奶粉都轉左好幾隻,現在食緊 illuma.
但2邊眼都不停輪住生眼屎同發炎。
睇醫生都係個幾句,又係比眼水滴。
有冇人類似經歷~~
我仲。。。。可以點做!!!

水晶宮

家居清潔再細心D, 佢隻手仔周圍摸,又會放入口,又走去捽眼,就會易發炎,
我B細時都係咁,嗰時睇實D佢,唔比佢食手,同捽眼就慢慢無咁的情況發生

禁止訪問

別墅

spikenard 發表於 18-10-9 12:31
家居清潔再細心D, 佢隻手仔周圍摸,又會放入口,又走去捽眼,就會易發炎,
我B細時都係咁,嗰時睇實D佢,唔比佢食 ...

阿囡唔食手,亦好少放玩具入口。
嗯。。。我會再加強清潔!
Thx

別墅

蝴蝶so 發表於 18-10-9 14:05
轉幾多隻奶粉都唔關事,呢個情況應該係屋企清潔搞得唔好,同埋小朋友掂到污糟野搞成咁,你可以留意下BB平時玩 ...

好的,我會留意一下。將佢玩過,掂過,瞓過既野多d 清潔~ thx

珍珠宮

要注意幫BB抹手清潔,唔好俾BB成日摸對眼。

別墅

sammiso 發表於 18-10-9 16:42
要注意幫BB抹手清潔,唔好俾BB成日摸對眼。

Ok. 我會睇住佢。thanks

珍珠宮

聽醫生講,注意下用眼水,18個月可以增加輔食,飲少點奶。

複式洋房

我個女依家23個月,都係18個月左右生眼瘡(下眼瞼),一個月有多都未散,最後做左手術,發現原來另一隻眼都有眼瘡只係未發出來,一次割左三粒瘡。醫生話,除左要常洗手,最好沖涼果陣順便用熱毛巾或沖涼海棉暖暖地咁敷下眼,可以幫助疏通眼睛裏面的乜腺(唔記得左),咁就無咁易生瘡,希望幫到你。

別墅

janellechan 發表於 18-10-14 23:03
我個女依家23個月,都係18個月左右生眼瘡(下眼瞼),一個月有多都未散,最後做左手術,發現原來另一隻眼都 ...

謝謝你呀,我會試下~

男爵府

Tracy_Lamm 發表於 18-10-9 11:52
阿囡18個月,由一歲打後右眼生過眼瘡,睇過西醫中醫,最後眼瘡慢慢縮細返,但到現在仲未退晒架。
跟住3個月 ...

家居徹底消毒一次,平時大人小朋友都玩注意洗手

別墅

Tracy_Lamm 發表於 18-10-9 11:52
跟住3個月 ...

我果時同健康院講之後轉介咗去明愛眼科醫院睇

別墅

babygb 發表於 18-10-16 13:21
我果時同健康院講之後轉介咗去明愛眼科醫院睇

已經同健康院講左,佢淨係叫我乾淨d. 好少事,睇私家醫生都得。

別墅

Tracy_Lamm 發表於 18-10-18 08:36
已經同健康院講左,佢淨係叫我乾淨d. 好少事,睇私家醫生都得。

咁衰既。。同佢講已經睇咗幾次醫生都唔得叫佢寫信喇

別墅

唉~

別墅

回覆 babygb 的帖子

唉~~ 政府D 野係甘上下, 其實我都預左佢會甘HEA 我, 因為我已經唔係第一次係健康院提. 阿囡打一歲針時有講過, 18個月返去又有講過.........
所以我都唔打算靠佢地, 如果做足晒清潔, 阿囡再係甘發炎, 我都會再睇多2 個專科, 再唔得就同佢做詳細檢查.

甘你小朋友去左明愛照, 有冇咩特別??

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

平時食好多熱氣嘢?有冇飲多啲水同食多啲水果?

別墅

Tracy_Lamm 發表於 18-10-18 14:14
回覆 babygb 的帖子

唉~~ 政府D 野係甘上下, 其實我都預左佢會甘HEA 我, 因為我已經唔係第一次係健康院提. ...

其實佢右眼帶少少發炎,但發過幾次炎,我係健康院同醫生講,咁佢就寫信去明愛喇。。。而家都無咩事。。隔半年到就返去覆診一次

別墅

回覆 親親小孩子 的帖子

平時都係食飯,粥,飲奶,食生果,麵包甘....... 好少比餅佢食架. 即使比都係1-2塊.每都會有生果, 除左早晚7安奶奶, 都會飲到 600 ml 水.
生活作息都好正常....

別墅

babygb 發表於 18-10-18 20:01
其實佢右眼帶少少發炎,但發過幾次炎,我係健康院同醫生講,咁佢就寫信去明愛喇。。。而家都無咩事。。隔 ...

甘都好呀~~ 希望阿囡都係發下炎就好啦 !

首頁

尾頁

跳至