親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

yuensiu 發表於 18-10-12 16:46
我係官網買條款咁寫的

我打過去蘇XX 的CS,佢係咁講:保單生效日期,係出發日前90天內。不如你自己求證一下。

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

MissMaMa 發表於 18-10-12 17:25
我打過去蘇XX 的CS,佢係咁講:保單生效日期,係出發日前90天內。不如你自己求證一下。
...

我剛剛打左佢cs到問,我比張單number佢check,我係28/8買,已經係買個日就生效緊。佢話要睇你買張單時既條款。

珍珠宮

yuensiu 發表於 18-10-12 17:32
我剛剛打左佢cs到問,我比張單number佢check,我係28/8買,已經係買個日就生效緊。佢話要睇你買張單時既條款 ...

咁你幾時出發?

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

MissMaMa 發表於 18-10-12 17:53
咁你幾時出發?

2019年2月
我主要係怕小朋友出發前病要取消行程,所以佢保出發90日前/買已生效,對我影響不大。

珍珠宮

yuensiu 發表於 18-10-12 17:54

2019年2月

咁就真係奇怪,我都係剛才好奇,打電話去求證一下,cs係答我,保單係90天前才生效。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

NamB 發表於 18-10-12 14:45
Thanks,我係直接同Zurich customer services 買,唔係經銀行買,佢話只可買90天前
...

我明點解,你直接同CS買,即唔係自己網上投保既一般保險「樂優遊」,而係CS/agent公司內部賣既另一種plan,我google search過maybe係叫「永明旅遊保險」https://gi.zurich.com.hk/focuz/suntravel/Sun%20Travel%20Insurance%20Plan%20TC.pdf
www.speedyagency.com/download/product/Zurich_Travel_Q_&_A_-_Sunlife_SpeedyAgency_final_Aug2017.pdf
另外,citi官網賣既zurich又係另一種,叫「傲遊悠」。
其實大家知唔知有以上呢d分別呢?(其他公司都係咁㗎.. 以我自己經驗為例,自己上chubb官網買既plan同我搵chubb agent買既都會唔同㗎,例如:自己上網買係唔包手提電話,搵agent買就包),所以即使同一間公司都唔可以一概而論,每個plan都有唔同保障範圍賠償&條款㗎

侯爵府

MissMaMa 發表於 18-10-12 14:52
即使提前365日買,但也不是即時生效。。。出發前90日保單才生效。

其實你首先要分清楚咩係「生效日期」&「保障條款日期」
以Z官網365日內買得到既「樂優悠」為例,你可以睇返佢d terms(尤其是第十三&第十四節) https://www.zurich.com.hk/_/media/dbe/hongkong/docs/individuals/travel-insurance/travelplus-insurance-plan-2015/travelplus-policy-wording.pdf?la=zh-hk&hash=04EEFFB3F56A7D4F344F0FFBBCA2D6B83FC7459B
第十三及第十四節的不承保事項
此兩節並不承保:
1. 於「生效日期」前已發生或已宣佈會引致「受保旅程」取消或中斷的任何情況;
2. 「受保旅程」之目的為接受醫藥治療或違反「醫生」之勸告進行「受保旅程」;
3. 於「生效日期」前已發生或已得知的任何身體醫療狀況或情況;

珍珠宮

yuensiu 發表於 18-10-12 17:32
我剛剛打左佢cs到問,我比張單number佢check,我係28/8買,已經係買個日就生效緊。佢話要睇你買張單時既條款 ...

我估CS有唔同說法,係生效的日期,同受保障的日期,係有分別。

取消行程的賠償保障,最早都係90天前。你即使可以早買,但保障未即時開始。

珍珠宮

hfl2000 發表於 18-10-12 18:59
其實你首先要分清楚咩係「生效日期」&「保障條款日期」
以Z官網365日內買得到既「樂優悠」為例,你 ...

呢個係CS回答,你問Zurich CS點解咁答。我喺上面呢篇已解釋左。基本上,你早過90天前買,都要等到90天前才受保障。所以,一年前買同90天前買,沒分別。

侯爵府

MissMaMa 發表於 18-10-12 14:52
即使提前365日買,但也不是即時生效。。。出發前90日保單才生效。

(續)touchwood舉個例子,意思係話A君 B君一樣係30/4/2019出發,A君今日12/10買咗,B君未買,不幸地,兩個人同時喺12/12遇到不可預知既車禍,同時都係半身失去知覺,直到1/2當日,仍然無知覺未康復,醫生判斷不宜外遊,A君&同行人係可以claim「取消行程」,B君係乜都無,就算佢13/12後即買保險都係無,因為佢呢個「狀況」係喺「保單生效日」前已存在

珍珠宮

hfl2000 發表於 18-10-12 19:14
(續)touchwood舉個例子,意思係話A君 B君一樣係30/4/2019出發,A君今日12/10買咗,B君未買,不幸地,兩個 ...

del

侯爵府

MissMaMa 發表於 18-10-12 19:04
呢個係CS回答,你問Zurich CS點解咁答。我喺上面呢篇已解釋左。基本上,你早過90天前買,都要等到90天前才 ...

其實我只可以講同一間公司咁多個plan咁多terms,CS唔可能絕對個個都識答百分百準確答案,一切都係以「白紙黑字」既保單文件條款為準㗎...Zurich我以前都有買過,都有同朋友一齊深入睇過佢不同plan既不同terms

珍珠宮

hfl2000 發表於 18-10-12 19:21
其實我只可以講同一間公司咁多個plan咁多terms,CS唔可能絕對個個都識答百分百準確答案,一切都係以「白紙 ...

侯爵府

MissMaMa 發表於 18-10-12 19:19

del

即係話即使阿A君12/12車禍導致半身失去知覺,佢都唔可以即時取消行程claim錢,因為如果佢奇蹟地喺2月1日醫生話佢已完全康復,咁佢就無得claim「取消行程」囉,明嗎?

侯爵府

MissMaMa 發表於 18-10-12 19:25

最緊要幫到你地明白啫所以點解好多時都聽人話明明我都買呢間喎,點解你claim到但我唔得就係咁解,不同plan不同terms,各有各好,其實d人問買邊間最好,我都唔識答,因為每個人認為重要/最需要既保障都唔同,都係要自己睇返個人需要啦,我就會睇清楚比較吓果份好詳細既保單條款㗎,常見情況有: 最高賠償額上限,有d係小童&長者只係成年人既50%,又有d以「家庭」為單位既保單,整張保單既總賠償上限係不可超過300%, 又有d覆診費用上限係醫療費用上限既10%,有d又包咗手機,電腦損失,自駕遊,遊輪,有d要另外俾錢,賠償範圍又各自有唔同,所以真係唔好貪平求其買呀,要自己比較吓最想有咩保障

男爵府

yuensiu 發表於 18-10-12 12:19
zurich我打電話問過如果因病出發唔到有醫生紙就可以claim,因我有小朋友,最怕突然病左出發唔到就真係蝕到入 ...
請問你問過佢要既醫生紙,係診所醫生紙,定住院醫生紙?

珍珠宮

hoiying06 發表於 18-10-12 23:39
請問你問過佢要既醫生紙,係診所醫生紙,定住院醫生紙?

之前問話唔洗住院,有醫生紙證明不適宜外遊就得。

珍珠宮

yuensiu 發表於 18-10-12 23:41
之前問話唔洗住院,有醫生紙證明不適宜外遊就得。
我朋友試過,阿仔出發前發燒,沒住院,有醫生紙證明,取消行程claim到

男爵府

MissMaMa 發表於 18-10-12 23:46
我朋友試過,阿仔出發前發燒,沒住院,有醫生紙證明,取消行程claim到
都係買Zurich 既旅遊保?

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

早買好處點都多過遲買。

早買遲買, 理論上價錢一樣 (除非突然有 discount, 幾百蚊一年的利息, 可能得幾仙), 但保障期長好多。

取消行程蝕保險費只是幾百, 但一家人機票 (未計酒店) , 閒閒地都過千, 以小博大。

除非一個人, 搶到幾百元的廉航, 咁就出發前買。

首頁

尾頁

跳至