家庭理財

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

crystal媽咪 發表於 18-12-9 09:24
麻煩幫幫忙,76樓。問我一年派幾多利息呀??我唔識計㗎,其實 :holdyrmou ...

一般一年派2次,16同17年,派過特別股息,所以 會多咗,我自己睇股息穩唔穩定,一向唔睇 特息,唔睇特息,其實都穩定呀。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

wy_yen 發表於 18-12-9 11:01
一般一年派2次,16同17年,派過特別股息,所以 會多咗,我自己睇股息穩唔穩定,一向唔睇 特息,唔睇特息, ...

yes, 剛剛樓上jm畀咗條link我.16、 17年派息都唔錯。 謝謝意見
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

crystal媽咪 發表於 18-12-9 11:01
thanks a lot. 好詳細呀!!
好蠢㗎我,淨係識買,唔係好識計啲利息同收費

是不是每次派利息都收 30 大元 (我用东亚)?所以有些 jm 反而喜欢一年只派一次利息的股票。
心盲最可怕。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

cheuklokmom 發表於 18-12-9 07:53
請問一年股息有幾钱?如果1手即有幾錢息?

綜合79同81樓,兩位姊妹嘅提供。 如果我冇計錯應該16年同17年派咗以下嘅息

16-特別息$355, 兩次派息$312.5+$272.5($585)

17-特別息($47.5), 兩次派息$272.5+$379($651.5)

每手500股,今年(18年)冇特別息, 如果唔係特別息一手大概500幾600蚊,未計手續費
星期五收市價係$29 .7(x500),即$14850一手。 未收手續費同埋稅

希望我冇計錯,如果有錯請各位指正

寶石宮

fwp 發表於 18-12-9 11:13
是不是每次派利息都收 30 大元 (我用东亚)?所以有些 jm 反而喜欢一年只派一次利息的股票。
...

我用股票行都係三十蚊, 我有朋友用網上銀行,佢話買賣好似冇一百蚊嗰啲手續費。 所以有時有股或息,我會揀股多啲,股就冇收費

子爵府

crystal媽咪 發表於 18-12-9 11:16
我用股票行都係三十蚊, 我有朋友用網上銀行,佢話買賣好似冇一百蚊嗰啲手續費。 所以有時有股或息,我會 ...

股冇收費,i see,我未试过收股。
心盲最可怕。

寶石宮

fwp 發表於 18-12-9 11:18
股冇收費,i see,我未试过收股。

你未收過股呀?我喺股票行煤氣同匯豐,如果淨收股冇收過$

子爵府

crystal媽咪 發表於 18-12-9 11:21
你未收過股呀?我喺股票行煤氣同匯豐,如果淨收股冇收過$

我无买过 e d 大股。我买果 d 无得选收股。
我有只 560, 试过有得选,但个换股价计过,收钱好 d,因为当时跌市。
心盲最可怕。

寶石宮

fwp 發表於 18-12-9 11:31
我无买过 e d 大股。我买果 d 无得选收股。
我有只 560, 试过有得选,但个换股价计过,收钱好 d,因为当时 ...

我都唔係全部都識曬,啱啱先search你嗰個560。$1.79, 要買好多、升好多,先至可以賺好多。如果仲要收埋手續費冇乜肉食

冇記錯一手二千股, 你不如留意下3988中國銀行,1398工商銀行, 一年派一次息。 應該上落畀你嗰隻快啲。

匯豐一年四次息,通常我頭三次會收股,第四次未期息會高啲就收錢。煤氣如果冇記錯,一年兩次。一次就淨係錢,另外一次就係十送一股再加利息

子爵府

crystal媽咪 發表於 18-12-9 11:39

我都唔係全部都識曬,啱啱先search你嗰個560。$1.79, ...

唔使買好多,唔是这样计的。是按比例。

例如,如果我现价买 10000 股, $17900。
如果升 10%,会到 1.97,我会赚 $1790 (not counting handling charge)。

e 只我收了几次利息,成本价大概 1.9 吧。

细股,如果要升,会快过大股,但当然看市况和庄家。相反,跌也可能一样,所以风险高 d。而加相对低位,跌应该有限。就算唔升,用来收息,都有 5 厘,所以一直 keep 住。

珠海股有大湾概念,同拒抖长命。

心盲最可怕。

寶石宮

fwp 發表於 18-12-9 12:57
唔使買好多,唔是这样计的。是按比例。

例如,如果我现价买 10000 股, $17900。

Ha ha...
我都話我唔識計㗎啦, 不過我返工有時好忙未必可成日check價,所以一定要買啲比較穩陣啲。 我初初都想買700, 當時已經$300。 不過諗起幾個鐘冇得睇住,接受唔到

子爵府

crystal媽咪 發表於 18-12-9 13:05
Ha ha...
我都話我唔識計㗎啦, 不過我返工有時好忙未必可成日check價,所以一定要買啲比較穩陣啲。 我初初 ...

我买了就唔理拒了,而加低位。反正我都 hold 了好久。

crystal媽咪    發表於 18-12-9 13:26
心盲最可怕。

子爵府

crystal媽咪 發表於 18-12-9 13:05
Ha ha...
我都話我唔識計㗎啦, 不過我返工有時好忙未必可成日check價,所以一定要買啲比較穩陣啲。 我初初 ...

700 我就真唔敢买了,升了好多。
心盲最可怕。

寶石宮

fwp 發表於 18-12-9 13:20
700 我就真唔敢买了,升了好多。

佢跌倒二百幾嘅時候我冇錢買,都有錢買嘅時候佢又升番。 註定唔啱我

子爵府

crystal媽咪 發表於 18-12-9 13:25
佢跌倒二百幾嘅時候我冇錢買,都有錢買嘅時候佢又升番。 註定唔啱我

唔紧要,重有好多好股票,做下功课,调整完再买。
心盲最可怕。

首頁

尾頁

跳至