家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

crystal媽咪 發表於 18-12-9 09:24
麻煩幫幫忙,76樓。問我一年派幾多利息呀??我唔識計㗎,其實 :holdyrmou ...

http://www.aastocks.com/tc/stocks/analysis/dividend.aspx?symbol=02388

can see here!
心盲最可怕。

子爵府

crystal媽咪 發表於 18-12-9 11:01
thanks a lot. 好詳細呀!!
好蠢㗎我,淨係識買,唔係好識計啲利息同收費

是不是每次派利息都收 30 大元 (我用东亚)?所以有些 jm 反而喜欢一年只派一次利息的股票。
心盲最可怕。

子爵府

crystal媽咪 發表於 18-12-9 11:16
我用股票行都係三十蚊, 我有朋友用網上銀行,佢話買賣好似冇一百蚊嗰啲手續費。 所以有時有股或息,我會 ...

股冇收費,i see,我未试过收股。
心盲最可怕。

子爵府

crystal媽咪 發表於 18-12-9 11:21
你未收過股呀?我喺股票行煤氣同匯豐,如果淨收股冇收過$

我无买过 e d 大股。我买果 d 无得选收股。
我有只 560, 试过有得选,但个换股价计过,收钱好 d,因为当时跌市。

心盲最可怕。

子爵府

crystal媽咪 發表於 18-12-9 11:39

我都唔係全部都識曬,啱啱先search你嗰個560。$1.79, ...

唔使買好多,唔是这样计的。是按比例。

例如,如果我现价买 10000 股, $17900。
如果升 10%,会到 1.97,我会赚 $1790 (not counting handling charge)。

e 只我收了几次利息,成本价大概 1.9 吧。

细股,如果要升,会快过大股,但当然看市况和庄家。相反,跌也可能一样,所以风险高 d。而加相对低位,跌应该有限。就算唔升,用来收息,都有 5 厘,所以一直 keep 住。

珠海股有大湾概念,同拒抖长命。

心盲最可怕。

子爵府

crystal媽咪 發表於 18-12-9 13:05
Ha ha...
我都話我唔識計㗎啦, 不過我返工有時好忙未必可成日check價,所以一定要買啲比較穩陣啲。 我初初 ...

我买了就唔理拒了,而加低位。反正我都 hold 了好久。

crystal媽咪    發表於 18-12-9 13:26
心盲最可怕。

子爵府

crystal媽咪 發表於 18-12-9 13:05
Ha ha...
我都話我唔識計㗎啦, 不過我返工有時好忙未必可成日check價,所以一定要買啲比較穩陣啲。 我初初 ...

700 我就真唔敢买了,升了好多。
心盲最可怕。

子爵府

crystal媽咪 發表於 18-12-9 13:25
佢跌倒二百幾嘅時候我冇錢買,都有錢買嘅時候佢又升番。 註定唔啱我

唔紧要,重有好多好股票,做下功课,调整完再买。
心盲最可怕。

首頁

尾頁

跳至