自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

good_pig 發表於 18-10-9 15:26
有錢揾嘅地方,香港人自己識去架啦,駛介紹

同意,係好既洗乜日日夜夜宣傳。

別墅

good_pig 發表於 18-10-9 15:26
有錢揾嘅地方,香港人自己識去架啦,駛介紹

其實都係架, 不過最想知道如果下一代加入中資企業,有無機會要長駐內地? 因為內地佢地都有本科生去求職,佢地的考試比香港更加 "海選", 其實如果無位的話政府到底係度宣傳緊咩野

大宅

Angelmme 發表於 18-10-9 15:25
回覆 yying829 的帖子

恕我孤陋寡聞,即係依家唔洗一卡兩號係就可以香港開通數據漫遊服務? 咁條數咪好溶成 ...

樓主你可以留意下某d電訊商佢地有月費數據計劃係包哂成個大灣區數據互通同連一個大陸no的,詳細自己睇唔多講
另外我個人認為佢地搞呢d野除左係食住TBB同政府宣傳條水之外, 都真係有市場需求比跨境工作同返大陸實習既學生用....因為以我所知差唔多所有大專院校的BBA商科即使唔洗你返大陸做幾個月廉價勞工, 都會迫你參加中港澳考察團先比你學分畢業,所以宜家後生一代真係唔洗怕佢地唔知訂撈唔掂,反而係應該怕佢地醒過頭係上面撞大板同擔心下自己會唔會被取代仲好

大宅

LittleRoxie 發表於 18-10-9 15:27
有!大有人在
有d敗走
又有d發展得幾好

香港人如果鬥奸點夠佢地鬥,根本個優勢就係係做野認真,誠信同品質呢幾樣野
如果鬥壓成本算到盡點會夠大陸人黎,俾人食左得返棚骨都唔知咩事!
以管理層同專業人士嚟講我識既人都撈得唔錯,主要係IT方面內地真係好渴市,但同樣地個知識產權就真係要識得保護自己先唔會比人陰到咁解

大宅

yying829 發表於 18-10-9 15:47
樓主你可以留意下某d電訊商佢地有月費數據計劃係包哂成個大灣區數據互通同連一個大陸no的,詳細自己睇唔多 ...

洗鬼學生實習咩,剩係做過港鐵都知呢間公司年年都會有內地交流考察團,迫員工去參觀之後寫改善提案參加比賽上台present
同埋電訊商怕咩開名,來來去去咪又係果幾間,唔係媽窿就係屍SL同數字台,不過有樣野好得意就係佢地非中資的公司一翻內地個網絡就會變做中移動同中聯通兩間公司覆蓋,無論你上開咩台開左咩漫遊數據都會自動轉返佢地,呢樣野真係夠哂保護貿易主義

珍珠宮

Angelmme 發表於 18-10-9 14:06
純粹好奇一問, 係咪上得去既香港人多數都係做主任 / 掃把以上職位?
JM有無識人真係後生仔大學畢業走上去由 ...

之前有個節目講好多後生仔上去創業

別墅

KatrinaYY 發表於 18-10-9 16:01
洗鬼學生實習咩,剩係做過港鐵都知呢間公司年年都會有內地交流考察團,迫員工去參觀之後寫改善提案參加比賽 ...

聽聞呢間公司對員工好刻薄,打風黑雨都要員工搵命搏上前線維修事後送得$50超市卷作感謝?
其實我都估到呢間公司係需要行頭第一個支持內地發展,不過估唔到佢會用咁核突方式迫員工咁解

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Angelmme 發表於 18-10-9 15:31
其實都係架, 不過最想知道如果下一代加入中資企業,有無機會要長駐內地? 因為內地佢地都有本科生去求職,佢 ...

咁就唔知啦,大家一齊爭者

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

Angelmme 發表於 18-10-9 16:09
聽聞呢間公司對員工好刻薄,打風黑雨都要員工搵命搏上前線維修事後送得$50超市卷作感謝?
其實我都估到呢間 ...

本身呢間公司福利唔係差ga,不過佢地制度系統性腐爛肥上瘦下有事就搵前線食死貓久而久之就個個都心灰意冷離場,或者有料的就考咗公務員安份守己

大宅

LittleRoxie 發表於 18-10-9 16:13

其實返內地最頭痛不是他們奸

係,玩程序批文都係佢地的把戲之一,但要識得佢地領導發話同遊戲制度會快好多....基本上係先做人後做事

水晶宮

choco_soup 發表於 18-10-9 15:28
同意,係好既洗乜日日夜夜宣傳。

以你個邏輯,i phone(係好野嚟) 都唔駛做宣傳。

自由社會係咁架啦,人地宣傳啫又唔係迫你一定要上去買樓同發展,都唔知有乜問題。

子爵府

前幾年朋友去中山定居做生意,發展好過香港,後來直情结束香港盤生意

珍珠宮

yurijm 發表於 18-10-9 14:06
我諗睇埋貿易戰會好啲

TBB有套8點播既新聞透視明明探討緊港資工廠面對貿易戰快將倒閉

肥媽嗰個節目基本上係叫人上去投資或買樓,不是真的上去打工發展。

大宅

洗鬼學生實習咩,剩係做過港鐵都知呢間公司年年都會有內地交流考察團,迫員工去參觀之後寫改善提案參加比賽 ...

我表哥做廠長駐肇慶, 本身佢都係買鴨記sim卡近日係smartone升級咗全大灣plan share中港數據, 其實融合都有好處嘅起碼個通訊成本低咗好多, 前幾年初初有智能電話果時如果係內地打工剩係通話月費都講緊每個月500蚊以上, 而家講緊平左接近成半仲包埋數據.......所以後生一代抗拒得黎都要睇下衣食住行帶來的方便
同埋唔覺得佢地會接受到番番去以前搭幾粒鐘車來回過關, 拿住部nokia摺機換電話卡的打工仔生活, 但無可否認的是通訊方便咗之後休息同放工個界線越來越模糊變相個工時真係長左

Vin828    發表於 18-10-10 11:13

大宅

仲有其實內地而家都幾保障員工福利絕對唔比港資公司差的

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

其實港人十幾廿年都一直有係大灣區工作, 尤其係製造業 (當然IT, 廣告公司果D都有), 以前大陸冇相關的人材, 香港人上工廠係做管理同教育的工作, 好吃香, 人工會比係香港高好多.

我有好多朋友係香港公司派去大陸工廠工作, 或幫香港公司係大陸開 IT 公司或廣告公司TRAIN 大陸的人, 10幾年過後, 公司因為人工太高就CUT佢地, 因為當年TRAIN的已經有經驗可以接手, 而大陸亦出好多相關學歷的新人, 佢地的人脈會比香港的青年人好好多.

我估E+ 果D仲可以留低的香港人可能都係做緊同創新科技有關的行業.

大宅

Luv-em 發表於 18-10-9 16:41
其實港人十幾廿年都一直有係大灣區工作, 尤其係製造業 (當然IT, 廣告公司果D都有), 以前大陸冇相關的人材, ...

絕對係啦衣家大陸講緊電子貨幣e com支付寶好多公司都要請人搞梗支付平台其實係同香港爭緊人材

珍珠宮

咁同用香港電訊商offer 既海外漫遊plan, 如去到日本咁,要用返香港電訊商指定既日本電訊商docomo/ softbank 先算用咗個漫遊plan 既運作有咩分別?

香港電訊商同外地電訊商合作, 俾自己客去到外地用合作公司數據(vice versa)既運作邊到有問題?

首頁

尾頁

跳至