自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

good_pig 發表於 18-10-9 14:12
返大陸,30年前已經有人做緊啦

就係囉,個陣已經好多人走上去開廠,請翻香港人上去幫手睇住……不過都好難挨喇,你睇下東莞個帶已經好多都撤退左……我老豆個D就更加話好似吊緊鹽水咁……而家特別強調大灣區姐,搞到D樓價又跳。

侯爵府

LittleRoxie 發表於 18-10-9 16:13

其實返內地最頭痛不是他們奸

同意
講得啱

別墅

Luv-em 發表於 18-10-9 16:41
其實港人十幾廿年都一直有係大灣區工作, 尤其係製造業 (當然IT, 廣告公司果D都有), 以前大陸冇相關的人材, ...

都唔係嫌香港人貴而係學識曬你的管理同技術就可以踢開你自立門戶, 但當初佢地出得起高薪大家一買一賣咁解, 因為你唔上去飲頭啖湯身邊的人都會去賺呢舊錢

大宅

RelaxHippo 發表於 18-10-9 16:47
咁同用香港電訊商offer 既海外漫遊plan, 如去到日本咁,要用返香港電訊商指定既日本電訊商docomo/ softban ...

無問題只係想講返俾樓主知道雙方合作電話費有下調空間之餘也保障到當地人的就業問題,呢方面中國比香港做得好因為佢要確保到當地人的就業率同時唔會被外來人搶走飯碗同福利,呢方面香港就要問下張超雄

別墅

KatrinaYY 發表於 18-10-9 16:55
無問題只係想講返俾樓主知道雙方合作電話費有下調空間之餘也保障到當地人的就業問題,呢方面中國比香港做得 ...

咁人在異鄉呢樣野其實都好重要,不過大陸我記得係除左facebook之外連wtsapp都會ban要用微訊wechat先可以send msg返香港,有少少麻煩但如果係街要上網查野同求助的話都算方便咗

珍珠宮

原來咁多人對肥媽個節目咁認真。 其實去唔去邊度發展,邊到投資係好個人既事, 只係俾啲資料俾人知道有多條路揀。 我就只係睇下廣東省各區係點,睇下有咩地方行, 對佢啲樓盤無興趣。 我個代當年畢業,遇上金融風暴香港經濟長期唔好,而大陸剛發展但仲未夠人才。 當年想要多啲技能,多一瓣經驗嚟提昇自己職場叫價力,生存力,大家都會想爭取大陸工作/公幹經驗。

不過宜家大陸巳經有一大班人才,香港人上去要好有頭腦,有幹勁先可以突圍。 最怕係香港揾唔到工,連北上工作條路都無。 呢啲係一部分當年金融風暴至沙士時期,仲未需要憂柴憂米既年輕新一代無法理解既事。

Angelmme    發表於 18-10-9 17:06

珍珠宮

KatrinaYY 發表於 18-10-9 16:55
無問題只係想講返俾樓主知道雙方合作電話費有下調空間之餘也保障到當地人的就業問題,呢方面中國比香港做得 ...

張生嗎? 我只望佢唔好幫酷刑聲請申請人打官司爭取可在港工作巳經係好幫忙。

別墅

RelaxHippo 發表於 18-10-9 17:04
原來咁多人對肥媽個節目咁認真。 其實去唔去邊度發展,邊到投資係好個人既事, 只係俾啲資料俾人知道有多 ...

絕對同意! 沙士個期唔好講話洗唔洗外勤返大陸做野, 搵到份工已經要還神!

珍珠宮

Angelmme 發表於 18-10-9 13:41
除左肥媽食魚生果個節目上新聞之外,TBB呢排都好力谷大灣區,差唔多早午晚都有hardselll如走進大灣區,細看大 ...

香港人在国內仍有優勢(從小兩文三語是其一),只是没有以前那麼吃香,因多左香港人肯上去發展,有實力的海歸也多左。
當你真真正正在大陸工作過,接觸過,你會明顯睇到国內人與香港人工作手法及態度的分別(泛指九十前)。當然,距離已拉近左。

複式洋房

RelaxHippo 發表於 18-10-9 17:04
原來咁多人對肥媽個節目咁認真。 其實去唔去邊度發展,邊到投資係好個人既事, 只係俾啲資料俾人知道有多 ...

講得好何況現時中資企業出手比港資闊綽,多數也有花紅雙糧,何況後生無野好輸個個都爭取實習機會
果期熱門話題係"世界是平的",個個都想辦法提升自己競爭力怕被淘汰。其實代代人都捱緊世界除左少數劉鳴偉之外無一個係unun腳,只係衣家堆後生仔捱之餘怨得特別大聲

珍珠宮

Angelmme 發表於 18-10-9 17:08
絕對同意! 沙士個期唔好講話洗唔洗外勤返大陸做野, 搵到份工已經要還神!
...

呢個係真。 有得做巳經好好。

或者宜家啲年輕人覺得大學係迫佢哋實習,做廉價勞工先可以畢業, 大學好衰。 我哋嗰代大學唔會迫學生實習,唔會努力幫學生安排實習,我哋要自己揾,仲要未必有得做, 因此即使只有車馬費,甚至無酬既暑期工大家都爭住做。

金融風暴後我哋好多人連實習經驗都無, 好多工都唔會請fresh grad。 過咗沙士後見大學努力揾私人公司為學生安排埋實習,新一代大學生巳比我哋嗰代幸福太多。

複式洋房

totoA 發表於 18-10-9 16:37
我表哥做廠長駐肇慶, 本身佢都係買鴨記sim卡近日係smartone升級咗全大灣plan share中港數據, 其實融合都有 ...

其實月費真係for長駐港珠澳跨境走動的人用,學生實習半年以上先洗考慮上台
幾日學生交流團果類租wifi蛋都夠洗有突

男爵府

回覆樓主:

認識有兩個例子,兩個也是十幾年前,一個打工一個創業
打工是我大學同學,一畢業就去北京工作,不是香港派,是真的返去,同我們講因為看好大陸發展,但事實是他去交流時識左個女仔,個女仔唔想去香港,唯有佢自己去。
另一個是因為我父母在大陸有間屋,所以我讀書時會返上去玩,那時屋苑有間香港茶餐廳,是一個香港後生仔開,他聲稱自己剛畢業上來開餐廳。
以我所知兩位仍在大陸,都結婚生仔了!
但近年就不認識了

公爵府

2018復活節勳章

讀工科多數返內地廠做,請香港人一定係做出口單,因為香港無廠,得個office, 只有sales.
上內地好快升到主管經理位。

而家貿易戰搞一搞,好多工廠都被人cut 單,有人要走到東南亞做。返香港打工少一大截。

珍珠宮

回覆樓主:

中學的女同學嫁咗個大陸男仔,佢老公十年前係深圳買咗層樓40幾萬, 但一直都係租出。 人就係香港生活工作。 聽女同學講佢地想收返層樓自住, 在深圳租鋪位賣港同一些泰國貨(因為佢老公親戚長居泰國), 就好似網上搞微商生意咁。 而2個小朋友都10幾歲了就由佢媽媽湊。

我覺得都幾好, 因為佢地起碼有地方住, 只需要租個鋪位賣下外國貨都有賺嘅,因為大陸人生活水準提高, 對物質有要求, 應該都有得做。

別墅

mln 發表於 18-10-9 17:29
中學的女同學嫁咗個大陸男仔,佢老公十年前係深圳買咗層樓40幾萬, 但一直都係租出。 人就係香港生活工作。 ...

難得有正面的故事

別墅

回覆 peonica 的帖子

都係呀特別係製衣業內地真係損失慘重, 香港人的優勢就係對客,一旦遠離客人就瀨野

子爵府

識好多喺上面開舖又有開廠又有,什至外國回流香港,再返大陸做嘢都有。認真依家香港人喺上面仲有少少優勢嘅,但到我仔嗰代就真係難講,香港人兩文三語同擁有國際視野等等嘅優勢,將會成為過去,依個過去亦都係佢哋嘅絆腳石,講人材上面幾憶人,又開始重視教育,有能力嘅一定比香港多,再者人哋嘅裙帶關係我哋又點比?
講錢財。。。er。。。更加唔使講所以我成日都提醒自己唔好自high ,好好為下一代打算,佢哋條路比我哋難行。希望將來香港唔會成為亞洲電視,每年台慶不停以前舊屎啲威水嘢自high,現有收視就不停跌,最後摺鬼埋

別墅

基本上香港人衣家真係面對好大競爭: 語文水平失去優勢,技術經驗又比人吸收曬,真係剩返誠信同sales技巧,可惜而家都..........唉........

伯爵府

heyou 發表於 18-10-9 14:16
係架80年代根本香港人都一直走上去,只係而家叫做多左基建交通方便左統稱大灣區姐,不過政府過份宣傳搞到好 ...

我有個中山大學畢業既同事,佢話唔睇好大灣區。要大力唱好既多數係伏,好野唔洗唱好都大把人爭住伏。

然後就一班同事問佢大陸邊度買樓好

首頁

尾頁

跳至