懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

20W,有時由一起身至夜晚都感覺到好強勁,但有時又唔會點郁,有D擔心!你地係點架?

男爵府

Olivia-L 發表於 18-10-9 13:46
20W,有時由一起身至夜晚都感覺到好強勁,但有時又唔會點郁,有D擔心!你地係點架?
...

其實我就冇乜點數,不過二十八週前都可以唔洗點數胎動,到二十八週之後先要數

男爵府

姑娘教,靜心坐低或瞓低時,一個小時內郁動超過 10 次就正常。
不過 20週都仲早,唔一定感覺到。
唔好咁緊張,有郁就無問題。

複式洋房

...

我同你一樣,都係20w,一時會feel到佢不停郁,但一時又會成日都feel唔到。feel唔到果陣又好擔心(emoji)(emoji)

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

20W要開始數胎動未?你最好問下,我記得好似唔使咁快數既

別墅

不用緊張,放鬆d, 要比信心bb. 我之前都好似你咁,係25 週幾既時候,突然有一晚好靜,但早前連續幾晚都頗活躍,感覺有力量既胎動。當晚到半夜3點幾仍感覺唔到,好驚,驚到喊,搖醒老公,坐的士去政府急症室入院,瞓左兩晚, 醫院keep 住3-4 小時聽胎心機,照過一次超聲,照時正好阿b 在郁動,但我當刻feel 唔到, 之後醫生姑娘都話我當時週數bb 仍細隻,胎動未有規律。我而家就快28 week , 如醫生所講,大隻左胎動慢慢會明顯and 頻密

伯爵府

Edithcheung106 發表於 18-10-9 18:16
不用緊張,放鬆d, 要比信心bb. 我之前都好似你咁,係25 週幾既時候,突然有一晚好靜,但早前連續幾晚都頗活 ...

25 週吾係要直入產房咩?

別墅

Sweetbabymom 發表於 18-10-9 20:48
25 週吾係要直入產房咩?

再過多數週就有可能係

男爵府

...

有時候係好強勁嘠。唔使太緊張

男爵府

Edithcheung106 發表於 18-10-9 21:25
再過多數週就有可能係

我諗 JM 嘅意思係 25 週唔駛入急症,可以直接上產前病房搵姑娘...

其實 20 週以上嘅媽咪就已經唔駛先到急症室,可直接到產前房搵姑娘。
其實應該個個姑娘都有提醒過啲媽咪....

別墅

小驚 發表於 18-10-9 23:04
我諗 JM 嘅意思係 25 週唔駛入急症,可以直接上產前病房搵姑娘...

其實 20 週以上嘅媽咪就已經唔駛先到急 ...

因為我係半夜去醫院,所以要先經一經急症室,話比急診室職員知我係該院登記孕婦,職員會馬上特別安排搵人帶我直上產前病房。如果我件事係日間發生,就可以係入院部登記直接上產前病房。我登記個醫院規則係24 週以上既孕婦就可以咁做

男爵府

Edithcheung106 發表於 18-10-9 23:13
因為我係半夜去醫院,所以要先經一經急症室,話比急診室職員知我係該院登記孕婦,職員會馬上特別安排搵人 ...

嗯嗯... 因為我地 QM 張產前覆診卡都寫住係拎住張卡就可以直接上 K9 病房。
病房姑娘都提過我幾次有咩事就直接上嚟。
我唔知其他醫院咁唔同呀。

大宅

我係20週都係咁呀,之後到22週先間唔中feel到肚仔有郁,但有時多有時小咁,我本身都好擔心,但去到23週再照超聲波係一切安好:) 之後到宜家26週,明顯郁多左呢~而姑娘都話28週就要開始數胎動。 而我都有搵過呢個問題,有d都話其實bb有胎動但可能因為大細力既關係,媽媽未必下下感受到,所以不用太擔心呀

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

20W開始feel到胎動,我覺得有胎動就OK喇。

首頁

尾頁

跳至