已經日日敷面膜仲係好多粒粒

王妹
|
我已經日日敷面膜點解仲係咁多粒粒
日夜洗面 搽玻尿酸 搽美白產品
點解仲咁多粒粒
係咪因為查得太多野?
應該唔會唔夠保濕問題掛已經日日敷面膜
敷面膜都係full高濃度玻尿酸
蘑菇
|
王妹 發表於 18-10-9 13:55
點解仲咁多粒粒

你指既粒粒係暗瘡,暗粒?
王妹
|
蘑菇 發表於 18-10-9 14:13
你指既粒粒係暗瘡,暗粒?

Oh sorry暗粒 係暗粒
如果撳佢出嚟就會白色一條
cinda72.
|
點解仲咁多粒粒

太多未必好,我前排試野都試到爆瘡
9唔9肌斷食係對皮膚有正面影響丫
Sa姨弄眾    發表於 18-10-9 22:22
monitress_iris
|
係咪塊mask唔啱你膚質
temilyt
|
點解仲咁多粒粒

其實面膜真係唔好日日敷
有醫德嘅皮膚科醫生都唔建議每日敷面膜
因為皮膚過濕過悶都會有問題
仲有, 面膜有大量添加劑同防腐劑
日日膚令皮膚過敏 / 出粒粒風險大增

Jm 你停敷面膜先, 過 1-2 星期睇吓會唔會好啲
NatalieTY
|
點解仲咁多粒粒

暗粒應該係full多d清潔面膜
xxxwing
|

我覺得你用得太多啦,可能因為咁塞毛孔,搞到生暗粒
用得多,都要你皮膚吸收到,吸收唔到,搞到過多,皮膚就會愈黎愈差

winnie雲妮
|
cinda72. 發表於 18-10-9 15:14
太多未必好,我前排試野都試到爆瘡
9唔9肌斷食係對皮膚有正面影響丫

上年因為病左入院7日而試過一次肌斷食,好work,想再試,但返工要化粧,好難再做到

唔知可唔可以只在晚上肌斷食,但早上照護膚呢?
cinda72.
|
winnie雲妮 發表於 18-10-9 22:38
上年因為病左入院7日而試過一次肌斷食,好work,想再試,但返工要化粧,好難再做到

唔知可唔可以只在晚上 ...

最好粉底都唔用,咁先好囉
王妹
|
temilyt 發表於 18-10-9 19:36
其實面膜真係唔好日日敷
有醫德嘅皮膚科醫生都唔建議每日敷面膜
因為皮膚過濕過悶都會有問題

因為我返工日日都要化妝諗住敷面膜可以貼啲
Apple_Orange_T
|
點解仲咁多粒粒

我也有暗粒
以為是每天喝兩三杯咖啡
tracy_lui
|
winnie雲妮 發表於 18-10-9 22:38

唔知可唔可以只在晚上 ...

請問肌斷食即係點做呀?
winnie雲妮
|
tracy_lui 發表於 18-10-10 07:55
請問肌斷食即係點做呀?

即係只用清水洗面,不塗任何精華/面膜/面霜

上網有好多資料可以睇吓(emoji)
winnie雲妮
|
cinda72. 發表於 18-10-9 23:12
最好粉底都唔用,咁先好囉

呢個星期,我只用碎粉啦…
thx
princesspig
|
winnie雲妮 發表於 18-10-10 07:57
即係只用清水洗面,不塗任何精華/面膜/面霜

上網有好多資料可以睇吓(emoji)

但我試過乜都唔擦,塊面乾到敏感同起粒粒
vickywugaga
|
點解仲咁多粒粒

我以前都咁 之後咩都唔用 只是夏天時用一下洗面膏 初時皮膚會好乾 但慢慢適應。。我忍住1個唔用 第3個月之後 皮膚好靚冇晒粒粒
cuccw
|

我都是乜都唔用,d皮膚冇曬粒粒了。如果要化妝,要確定用的粉底不會令自己起粒粒(我用GA)。每次落妝不要用油性的東西卸妝,我有時候只用番皂,然後最重要是用導出機。支持肌斷食。要護膚,寧願花錢去做Hifu, laser
駿駿
|
一星期敷一、二次應該差不多,太密未必好
鰻魚仔
|
點解仲咁多粒粒

不如去做下針清,清左粒粒先