化妝前係咪一定要搽肌底液?

王妹
|
係咪一定要搽?
通常我查防曬之後就直接上妝
thunder_bunny
|
肌底液 係 SKIN CARE 第一個STEP

同化妝無一定關係

wong81
|
thunder_bunny 發表於 18-10-9 14:45

同化妝無一定關係

yes~係護膚第一個步驟,你可以搽完再搽其他妝前保濕護膚
leeleebaba
|
thunder_bunny 發表於 18-10-9 14:45

同化妝無一定關係

吾講真係吾知,我以為肌底液只可晚上用。因粉底我擔心皮膚吸收埋,因我毛孔大
|
leeleebaba 發表於 18-10-9 23:50
吾講真係吾知,我以為肌底液只可晚上用。因粉底我擔心皮膚吸收埋,因我毛孔大
...

早晚都可以用

所以用粉底前 要用防曬、base 隔一隔囉

毛孔大係皮膚保濕唔夠
王妹
|

同化妝無一定關係

咁搽咗肌底液使唔使搽爽膚水?
|
王妹 發表於 18-11-2 15:50
咁搽咗肌底液使唔使搽爽膚水?

要, 之後跟返平時搽開既steps 就得
tam_tamm
|

同化妝無一定關係

tam_tamm
|
其實好多人都以為肌底液就係makeup base,但其實makeup base係大多為調色、遮毛孔等為主,佢既作用都係想隔離番啲粉底直接吸收落皮膚到。如果用肌底液做打底,肌底液本身就for你令之後既護膚品更易吸收,咁你直接上粉底咪會吸左啲粉底落毛孔
大臭臭
|
洗完臉究竟係揸toner先定肌底液先?
Chansc0107
|

Toner > 肌底液 > 保濕lotion/cream > make up base > foundation?

|
tam_tamm 發表於 18-12-1 17:44
其實好多人都以為肌底液就係makeup base,但其實makeup base係大多為調色、遮毛孔等為主,佢既作用都係想隔 ...

唔怪得有條咁既問題啦
mimosa_t
|
Chansc0107 發表於 18-12-2 19:37
Toner > 肌底液 > 保濕lotion/cream > make up base > foundation?

唔係肌底液先到toner嗎?
Chansc0107
|
mimosa_t 發表於 18-12-2 21:52
唔係肌底液先到toner嗎?

(emoji)
toner輕身啲
我平時都係用toner之後先用肌底液
tam_tamm
|
thunder_bunny 發表於 18-12-2 20:37
唔怪得有條咁既問題啦

|
tam_tamm 發表於 18-12-3 07:43

I mean 樓主咁問呀

bbalien
|
同化妝關係不大喎,肌底液係洗面后skincare前用既~