請教一下關於八字腳

檸檬茶葉
|
我個囝今年5歲,之前無留意,我最近留意到佢左腳內八,只有左腳,以前佢成日click親自己,依家大個少少就無再click自己,請問係咪需要矯正?睇醫生?
Amy1974
|
回覆 檸檬茶葉 的帖子

盡早睇醫生吧。

crystal媽咪
|
檸檬茶葉 發表於 18-10-9 18:14
我個囝今年5歲,之前無留意,我最近留意到佢左腳內八,只有左腳,以前佢成日click親自己,依家大個少少就無 ...

可以搵物理治療師
Poyau    發表於 18-10-10 01:31
patee
|
檸檬茶葉 發表於 18-10-9 18:14
我個囝今年5歲,之前無留意,我最近留意到佢左腳內八,只有左腳,以前佢成日click親自己,依家大個少少就無 ...
我之前讀咗個物理治療助理課程,如果內八字會影響佢第日
膝關節 ,如果小朋友細個可以矯正, 快啲去搵物理治療師做鞋墊。 千祈唔好去dr kong,冇用。

patee
|
或者可以去健康院 話比醫生知做轉介, 不過等得黎都一年半載,最可做咗個鞋墊先, 到時再排得嚟小朋友隻腳又大咗, 可以減輕負擔,因為一對鞋墊都要千幾蚊。
mm2014
|
我女都有咁情況。 三歲幾時去理工大學睇, 佢有教做運動, 坐姿, 等等, 未需要做鞋墊。 叫我提多d佢行路姿勢。 依家未夠一年已無內八字。 建議儘快搵專人指導下。
gofree
|
mm2014 發表於 18-10-10 01:49
我女都有咁情況。 三歲幾時去理工大學睇, 佢有教做運動, 坐姿, 等等, 未需要做鞋墊。 叫我提多d佢行路姿勢 ...

請問你去理工大學什麼部門睇?因我小朋友也有類似情況,麻煩你可以分享一下嗎?謝謝你。
mm2014
|
gofree 發表於 18-10-10 02:14

請問你去理工大學什麼部門睇?因我小朋友也有類似情況,麻 ...

https://www.polyu.edu.hk/rs/rehabclinic/tc/our-services/physiotherapy/foot-and-lower-limb-biomechanics-assessment/index.html

呢個
gofree
|
mm2014 發表於 18-10-10 14:04
https://www.polyu.edu.hk/rs/rehabclinic/tc/our-services/physiotherapy/foot-and-lower-limb-biomechan ...

謝謝你