親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

可能因為太遠期,現在看大部分酒店明年暑假房價都不算便宜,訂房網站優惠碼多數只適用至3月。原本只是隨意看看,竟然見到心儀的酒店在Trxp.com房價不錯,加上現在訂滿$600、$1,200和$2,400分別減$60、$120和$240,就訂了2間可取消的。請問大家有沒有用Trxp.com,入住曾否遇過問題?之前見有劣評,但又有些人話okay,不知是否靠得住?謝謝。

大宅

回覆樓主:

布吉暑假係淡季,唔洗咁早買。我通常5月先慢慢睇。

Trip.com,如果怕會被取消訂單,有保險買的。事關今年我哋在trip.com預訂了布吉酒店(暑假)。雖然寫明不可取消,但入住一星期前,酒店竟然取消了訂單! Trip .com聯絡我哋,跟住同我哋在同一酒店再book房間,是更高級的,唔洗補錢之餘,因為買了trip com的保險,賠返之前預訂的錢。我哋原先是預訂8晚,變了免費住了8晚了。

我用了trip.com好多次,冇乜嘢。不過會買佢自己的保險,in case。

oolong817    發表於 18-12-5 18:38

男爵府

eziznw 發表於 18-10-9 19:55
布吉暑假係淡季,唔洗咁早買。我通常5月先慢慢睇。

Trip.com,如果怕會被取消訂單,有保險買的。事關今年 ...

謝謝你的回覆。你是指經Trip.com買旅遊保險,還是專門保障訂房被取消的另一種保險?是不是要訂房一併時買?既然已經幫你再訂更高級的房間,為什麼還可以全退款?這個保障真的不錯啊!

大宅

20080909 發表於 18-10-9 20:14
謝謝你的回覆。你是指經Trip.com買旅遊保險,還是專門保障訂房被取消的另一種保險?是不是要訂房一併時買 ...

是,我講得唔好,是經過trip.com買旅遊保險,是訂單3%或5%(唔係好記得)。佢話如果冇經佢哋買的保險,如果萬一真係比酒店取消訂單,而佢哋幫你再book時,如有差價,這差價也不需要付的。但因為我哋經佢哋買了保險,差價唔洗比之餘,佢哋也需要賠錢(yes,是全退款)。

是預訂時要同一時間買保險的。

不過講明我哋在trip.com預訂了好多酒店之中,今次是第一次咁樣。初頭都好驚冇酒店住。原來佢哋會在同一間酒店搵客房比你的。因為佢哋搵唔到同一類型房間,所以升級了。

珍珠宮

eziznw 發表於 18-10-9 20:39
是,我講得唔好,是經過trip.com買旅遊保險,是訂單3%或5%(唔係好記得)。佢話如果冇經佢哋買的保險,如果 ...

從來未聽過會被酒店取消訂單,我估係攜程獨有

大宅

20080909 發表於 18-10-9 20:14
謝謝你的回覆。你是指經Trip.com買旅遊保險,還是專門保障訂房被取消的另一種保險?是不是要訂房一併時買 ...

同埋trip.com職員話,如果佢哋網上寫的入住policy同去到酒店有出入而須要補錢(如小朋友係佢哋網上寫明免費入住但去到原來要補錢等),你只要取回收據,可以去返trip.com到claim返錢的。一些小知識分享下!

大宅

MissMaMa 發表於 18-10-9 20:47
從來未聽過會被酒店取消訂單,我估係攜程獨有

我哋暑假被取消時我哋身在星加坡,果時我哋都幾徬徨下! 但又諗唔到佢哋好細心幫我哋解決問題,通了一個鐘電話! 不過之後我睇下其他網站(如bxxking.com)有冇自動取消訂單呢啲問題,原來都有很多! 當然最好就是經過酒店網站預訂,但trip.com比的discount實在太吸引了!

珍珠宮

eziznw 發表於 18-10-9 20:57
我哋暑假被取消時我哋身在星加坡,果時我哋都幾徬徨下! 但又諗唔到佢哋好細心幫我哋解決問題,通了一個鐘 ...

取消訂單我真係未聽過,透過Agent 訂左房,但之後酒店話冇訂房紀錄,就偶有發生。

男爵府

eziznw 發表於 18-10-9 20:39
是,我講得唔好,是經過trip.com買旅遊保險,是訂單3%或5%(唔係好記得)。佢話如果冇經佢哋買的保險,如果 ...

明白了。

男爵府

eziznw 發表於 18-10-9 20:50
同埋trip.com職員話,如果佢哋網上寫的入住policy同去到酒店有出入而須要補錢(如小朋友係佢哋網上寫明免費 ...

原來可以這樣。

男爵府

我哋暑假被取消時我哋身在星加坡,果時我哋都幾徬徨下! 但又諗唔到佢哋好細心幫我哋解決問題,通了一個鐘 ...

是的。

象牙宮

回覆樓主:

布吉大把酒店,暑假係當地雨季,半年前訂已經可以了

男爵府

無話可說 發表於 18-10-9 22:42
布吉大把酒店,暑假係當地雨季,半年前訂已經可以了

好的,謝謝你。遲些我再查看一下有沒有更好的選擇。

wcpcelia    發表於 18-10-10 10:23

子爵府

謝謝分享!我岩岩就係1516喺trip度book定官網
Trip比官網平4千幾in total(我只係保守估計,因為trip係即時預付港幣,官網係美金)但trip就冇得取消,同埋我鍾情某個room type,同官網買就一定係嗰隻房,但好驚經trip買去到又唔係相中既野會好失望...巳經諗左幾日點book好,trip又寫住last room
我岩岩試過喺trip度禁book,佢巳經顯示總價同埋要入credit card資料,請問點樣揀買佢既保險?
其實我試過一次喺trip度book澳門酒店,都係冇得cancel既,咁岩遇著天鴿,兩千幾蚊我諗住算數,老公話不如試下問,初初trip覆酒店話一切如常所以冇得cancel,老公再send email去酒店,酒店話經agent要搵番agent搞,trip好好,問我地攞番酒店email for reference,再同酒店傾,即日巳回覆可以全數退款,仲打番電話比我confirm,又email....所以我都覺trip幾唔錯

子爵府

20080909 發表於 18-10-9 18:48
可能因為太遠期,現在看大部分酒店明年暑假房價都不算便宜,訂房網站優惠碼多數只適用至3月。原本只是隨意 ...

Trip既價錢真係好吸引,我反而唔明hotel.成日send email黎話有低至5折、又神祕優惠、只限今天等(每次一用佢search完就話你睇過邊度既酒店叫你快d買,又有幾多人睇緊呢間好搶手,勁煩)但我每次去旅行比較酒店,佢一定唔係平,好多時仲貴過官網book!雖然佢有10晚送一晚,但又要同grade既酒店,我唔知redeem麻唔麻煩,但比我一定即時揀左平既黎買斷尾先,除非勁平啦佢又做唔到

子爵府

可能因為太遠期,現在看大部分酒店明年暑假房價都不算便宜,訂房網站優惠碼多數只適用至3月。原本只是隨意 ...

另外想問邊度睇到book滿幾錢就可以減?我唔見到呢d資訊,到禁book都冇減比我

男爵府

忌廉寶寶 發表於 18-10-12 03:00
另外想問邊度睇到book滿幾錢就可以減?我唔見到呢d資訊,到禁book都冇減比我
...

經app訂才有這個優惠,登入之後房價會比未登入便宜,按預訂便自動apply折扣。

wcpcelia    發表於 18-10-12 10:42

男爵府

忌廉寶寶 發表於 18-10-12 02:35
謝謝分享!我岩岩就係1516喺trip度book定官網
Trip比官網平4千幾in total(我只係保守估計,因為trip係即 ...

我訂房時也不見有買保險的選擇,或者是我當時沒有留意到?

伯爵府

樓主買機票幾$?我留意梗…

伯爵府

回覆樓主:

我都買左出年暑假尾既布吉機票 但未開始搵酒店

首頁

尾頁

跳至