美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

omax 發表於 18-10-9 20:52
年過20.....(對)先走嚟化妝(工作需要).............講真,我哩前半世人化咗都無10次妝.出街連防曬都懶得搽.. ...

我覺得,首先你要知道自己咩膚質,再根據天氣選擇適合自己的妝前乳和粉底。

其次,粉底最好是透薄,如果你需要遮瑕的地方多,更應該是透薄底妝加遮瑕膏,不然只靠厚粉底,會嚇死人的。

定妝蜜粉都好重要,不過唔知你咩膚質,乾肌可以例外。

粉餅化妝的話,新手隨時奶野,到時cake曬粉就大獲

侯爵府

omax 發表於 18-10-15 23:03
回覆 二小姐 的帖子

我都唔捨得買貴既化妝品呀!所以就買咗KIKO.一支粉底液做特價只係買$78我好懶. ...

首先要知道自己係乜野膚質,來決定用邊一類化妝品

完成左護膚程序之後,要搽防曬同埋底霜,底霜係可以幫你持妝,如果膚色不勻,咁要搽可調色底霜,如果毛孔大,就用有填平毛孔的,油肌就用控油,缺水用補濕,總之用乜底霜同粉底液都係因人而矣啦

睇下你自己面部瑕疪多唔多,來決定你用的粉底要的coverage高唔高,當然越高coverage面具感越強啦。

我自己就覺得,護膚好重要,塊面可以乾(即時搽野補救都補到少少),但一定唔可以多死皮堆積,多死皮一定卡粉卡到阿媽都唔認得,成塊面會一撻撻。

次序︰護膚>防曬>底霜>粉底液>遮瑕膏>定妝(可用碎粉餅或碎粉)>彩妝

皮膚好,可以直接搽完底霜用兩用粉餅,不過妝就無咁細緻,無咁持久

8-)

男爵府

omax 發表於 18-10-9 20:52
年過20.....(對)先走嚟化妝(工作需要).............講真,我哩前半世人化咗都無10次妝.出街連防曬都懶得搽.. ...

我学化粧係等shiseido..armani..ipsa做promo...可以redeem買番products甘学,始終一对一。怕被屈,可上youtube

media...visee開架make up自己学。

kose sogo tst..or jusco counter 比較清閒,你可以叫sales教你化。

shiseido customer service可同你free 约make up class..那處冇products可sell.

其實,化妝好要skin 好,水分夠才work

水晶宮

唔難,
再敗多幾樣 products 試
練多d 就上手

粉底/碎粉你去試 Kate 會好d
眉筆, 眼影 - Excel
胭脂 - Canmake
唇膏 - Opera
眼線 - dejavu

呢D全部可以喺 SASA 搵到

男爵府

thunder_bunny 發表於 18-10-16 15:06
唔難,
再敗多幾樣 products 試
練多d 就上手

Opera值得入手,就算化淡妝,搽一層已經好精神

伯爵府

回覆樓主:

初學者搽好啲唇膏同畫條靚眉,返工經已過到骨。慢慢練習技巧,寧淡勿濃妝,技術唔過關一開始就好易化成功夫足球嘅亞梅我啱學化妝被人笑過,因為唔識搽眼影。每次卸妝前狂畫嚟練習吓玩吓,就算畫到鬼咁都唔怕,工多藝熟嘛!玩完再卸妝沖涼。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆 thunder_bunny 的帖子

dejavu眼線你用邊支?

水晶宮

無印b品 發表於 18-10-18 20:10
回覆 thunder_bunny 的帖子

dejavu眼線你用邊支?

呢支呀
堅唔甩
但已經好難買
啡色已經夠了

珍珠宮

回覆樓主:

早兩年返工,初初學化妝,返工第一日比人話我扮紙扎公仔 後來先知屋企照鏡同戶外太陽底下,室外睇係兩回事

水晶宮

mike89 發表於 18-10-18 21:27
早兩年返工,初初學化妝,返工第一日比人話我扮紙扎公仔 後來先知屋企照鏡同戶外太陽底下,室外睇 ...

所以我個鏡有燈

禁止訪問

男爵府

回覆 mike89 的帖子

前幾日同同事講我化咗妝返工.佢地o晒咀好驚訝話"吓?咩你有化妝咩?我真係完全唔覺囉!其實又唔使一定要化妝返工嘅......."就係因為佢最尾句說話,所以哩幾日我無化妝啦!萬歲!又可以瞓多10分鐘了!

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

我都係新手,試過用完base再加foundation感覺好厚妝咁,跟住只搽base, 請教高手係咪可以只搽是旦一樣都得?

大宅

睇多d雜誌,裡面有好多化妝護膚教學。

大宅

unasze 發表於 18-10-16 09:54
我47歲才去工联會學化妝,自信返晒黎!
化妝前要做保濕護膚才容易上粉,上YouTube也有教學,要練習多D
...

你好,請問工聯會幾錢學?

男爵府

nana_meow 發表於 18-10-30 23:53
你好,請問工聯會幾錢學?

我報這個, 呢個miss好有心機教, 又全面, 有護膚保養, 髮型, 化妝

開課日期 時間
11月5日逢星期一    上午11:20-12:50

首頁

尾頁

跳至