人仔跌左好多,會不會換番就港元先?

mami42
|
估貿易戰仲會打一排,人仔可能再跌,你地d人仔會唔會換番港元?定做定期收息先?
crystal媽咪
|
mami42 發表於 18-10-10 08:22
估貿易戰仲會打一排,人仔可能再跌,你地d人仔會唔會換番港元?定做定期收息先?
...

我冇換返港幣,因為港元啲息都係相對低。反而轉去其他銀行新資金定人仔繼續收息
PCCW2319
|
...

做定期繼續收息。
gchan8942
|
惟有繼續做定期
Whitechocolate
|
crystal媽咪 發表於 18-10-10 08:27
我冇換返港幣,因為港元啲息都係相對低。反而轉去其他銀行新資金定人仔繼續收息
...

請問邊間人仔定期高息?
crystal媽咪
|
Whitechocolate 發表於 18-10-10 11:49
請問邊間人仔定期高息?

我只係得永隆、匯豐、渣打、中銀户口。
永隆網上做高少少,你可以睇睇
Whitechocolate    發表於 18-10-10 12:01
travling
|
...

上年年頭人仔跌急急換返港紙, 點知年中開始升返
大力大力
|
我這两年,已把人民幣在現金比重由90%,降至10%而這比例應再會降低一些~
三隻小豬豬
|
乜唔係應該換定d人仔咩?我以為好似yen跌就要換定d yen 添
bb2
|
PCCW2319 發表於 18-10-10 08:49
做定期繼續收息。

x2
zilong
|
...

人仔再跌就要入,當他升值時就開心啦!
ayi1
|
zilong 發表於 18-10-13 12:26
人仔再跌就要入,當他升值時就開心啦!

我估長遠嚟講,貿易戰打完,美國一定又要挾人民幣升值。中國為咗以和為貴又會俾啲甜頭美國等人民幣升吓值。到嗰時再轉港紙應該無而家轉咁傷。投資人仔係長線的,要用閒錢。
小鈴鐺
|
美國唔係肯定進入加息周期咩?
唔係應該預美金=港幣(因掛鉤)升咩?
pswongg
|
大力大力 發表於 18-10-11 06:04
我這两年,已把人民幣在現金比重由90%,降至10%而這比例應再會降低一些~

大力,我想港元轉人仔做定期,高息D,點睇?
kk2008
|
回覆 大力大力 的帖子

應該轉做美元定期嗎?還是入港股好呢?
mami42
|
kk2008 發表於 18-10-13 16:17
回覆 大力大力 的帖子

應該轉做美元定期嗎?還是入港股好呢?

美元定期利率好似好低
mami42
|
ayi1 發表於 18-10-13 12:35
我估長遠嚟講,貿易戰打完,美國一定又要挾人民幣升值。中國為咗以和為貴又會俾啲甜頭美國等人民幣升吓值 ...

好驚未打完,人仔已跌左好多
家龍mA
|

我反而想趁低吸納,不過會再等一等,覺得長遠始終會升返

bbkk707
|
pswongg 發表於 18-10-13 16:17
大力,我想港元轉人仔做定期,高息D,點睇?

有幾多錢先。。。
pswongg
|
bbkk707 發表於 18-10-14 20:14
有幾多錢先。。。

唔會換多,想放少少高息等升