消息指政府今公布全面禁止電子煙

101mm
|
昨有消息指,今天特首宣讀的《施政報告》會提出全面禁止電子煙,包括禁止入口及銷售。

醫學會義務秘書林哲玄於商台節目《在晴朗的一天出發》表示,消息傳出前無聽聞政府會「轉軚」,並指近月主要向公眾宣傳電子煙的禍害,較少機會與政府接觸。他重申電子煙對健康有傷害,並尤吸引青年吸食,「電子煙的味道、包裝、潮流、煙圈的樣子都吸引青年」。他再次舉出本港大學發現有8.7%中學生承認曾吸食電子煙的數據,表明應全面禁止電子煙,以防禍害青少年。

全面禁止電子煙,係真就好

mandy952
|
101mm 發表於 18-10-10 09:15
昨有消息指,今天特首宣讀的《施政報告》會提出全面禁止電子煙,包括禁止入口及銷售。

醫學會義務秘書林哲 ...

呢個好好
Charlotte_mom
|
識幾個食電子煙嘅,都係本身食開煙,覺得電子煙較「低damage」
禁電子煙,估計佢地咪食返煙囉
yipsiumee
|
最好全面禁煙
wcpcelia    發表於 18-10-10 11:12
esmehouse    發表於 18-10-10 10:20
tansyneko
|

baby_ju
|
電子煙同真煙, 電子煙冇咁臭。
不給禁左真煙先啦, 咁臭
StrawberryLove
|
yipsiumee 發表於 18-10-10 09:23
最好全面禁煙

Agree!
我要做媽媽
|
禁電子煙既話煙民又會食番真煙?真既煙仲臭
kayu826
|
咁真煙同電子煙,我寧願禁真煙,起碼電子煙係街食無咁臭,真煙好難頂
toyotabb
|
順便禁埋喺街度一路行一路吸煙 ,後面啲路人食曬佢啲二手煙,兜口兜面飄埋嚟,真係臭到冤
[email protected]    發表於 18-10-10 12:01
RAA    發表於 18-10-10 10:23
happeecc
|
最好全面禁煙

anyuser18
|
開頭以為電子煙無咁毒
原來唔係
可以比煙更差
所以贊成禁
wcpcelia    發表於 18-10-10 11:13
緣份的天空    發表於 18-10-10 09:54
rabbit75
|

一下子禁?
所謂消息人士太睇重呢個政府了
就係呢個政府無能,無權,無勢
做嘢邊會有承擔
就算會,一定有成班政棍阻頭阻勢
唔會?
點解香港今時今日仲有咁多假難民啦?
RAA    發表於 18-10-10 10:22
TinyTomato
|
100% 認同!

但政府1000%唔會做。

最好全面禁煙

jackie1986
|
toyotabb 發表於 18-10-10 09:39
順便禁埋喺街度一路行一路吸煙 ,後面啲路人食曬佢啲二手煙,兜口兜面飄埋嚟,真係臭到冤
...

有情況更慘係,迫巴士咁啱企格離嗰位人兄有勁大陣煙剷味(sorry 我真係諗唔到其他形容詞),巴士人多無得走去第二度 好啦終於挨到落車,點知一落車總會有人食煙。
我明人人都有吸煙自由,但對於唔係煙民黎講,真係好辛苦
緣份的天空    發表於 18-10-10 09:56
TinyTomato
|
我認為 "吸煙自由" 要有條件,就係不可以迫其他人吸二手煙三手煙。

吸煙害人害已,是天下間最自私最白痴最低能的行為之一。

jackie1986 發表於 18-10-10 09:52 有情況更慘係,迫巴士咁啱企格離嗰位人兄有勁大陣煙剷味(sorry 我真係諗唔到其他形容詞),巴士人多無得走去第二度 好啦終於挨到落車,點知一落車總會有人食煙。
我明人人都有吸煙自由,但對於唔係煙民黎講,真係好辛苦

jeanne1120
|
係唔係真架?全面禁?
按照呢個邏輯,點解唔全面禁埋真煙?

不過我都贊成禁既
凡係煙既野我都勁憎,禁得幾多得幾多
最好考慮繼續大幅加煙稅、打私煙同劃多d 禁煙區!最想禁d 人一路行一路食
jackie1986
|
TinyTomato 發表於 18-10-10 09:58
我認為 "吸煙自由" 要有條件,就係不可以迫其他人吸二手煙三手煙。

吸煙害人害已,是天下間最自私最白痴最 ...

好難,只要有人食煙就會有二手煙同三手煙,除非會有吸煙房。
其實佢哋唔好邊行邊吸已經好好多,起碼呢D情況叫有得避。同埋外套背囊呢D最好洗密D,都可以無咁大陣味
amalee
|
HDA
|
回覆 101mm 的帖子

全面禁煙好過啦