想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇人係香港或者台灣有做輸卵管切除手術?費用大約多少?
因為報告出左兩邊輪館閉塞同有積水所以建議切除兩邊而且我已經算高齡所以決定切除後做就做ivf,唔浪費時間請問有類似情況?可以分享一下嗎?

Thanks

大宅

回覆 kayleemamayumi 的帖子

我一次私家一次公家,6年前家計會check到一邊積水,SIZE太大(12CM),信唔過公家,去左法國醫院切,當年5萬數。另外果邊已經塞埋~做完私家婦科直接出信俾我排埋公家IVF, 等左4年, IVF抽完第一次蛋,又到另一邊積水,要切埋。由公家IVF醫生動刀。埋單幾百。其實醫生都講了,2邊又積水又塞又多黏連,對子宮黎講只係一個毒物,唔會有自然既機會,仲會影響日後IVF 毒液會流入子宮,所以我2年前連另一邊都果段切左,但醫生話太多黏連,無辦法成個抽走,最後幫我用夾夾住佢同抽走D水積。當然夾會比起剪走有復發機會,但如果夾硬黎會傷害到其他器官。所以最後只有夾一個方法。6年前我果邊做全切,雖然手術成功,積水位置都冇再痛(夾果邊間唔中有痛)。不過之後,我大便唔識急屎FEEL,每次都變左肚痛FEEL。應該係術後影響到腸。(當時私家醫生預計手術時間只要2個鍾,結果要4個鍾先完成,可想當時我條管有幾大獲....)。其實要切唔係話想切就一定切到....要考慮埋黏連情況。兩者都有好有唔好。

大宅

回覆樓主

我都想知啊,如2樓所說,6年前在私家做都要5萬,現在可能要7/8萬了,太貴我負擔唔到,我已高齡,公家更沒可能排到。有無JM在台灣做輸卵管積水,幾錢?可否分享一下。

複式洋房

Vicki027 發表於 18-10-17 19:26
我都想知啊,如2樓所說,6年前在私家做都要5萬,現在可能要7/8萬了,太貴我負擔唔到,我已高齡,公家更沒可 ...

我台北割2萬多

大宅

Pollili 發表於 18-10-17 21:30
我台北割2萬多

可否私訊地址?thanks

複式洋房

Vicki027 發表於 18-10-17 21:34
可否私訊地址?thanks

嗯嗯

大宅

回覆 Vicki027 的帖子

其實如果唔怕公家手勢唔好。先去私家拎轉介信去公家排手術,之後你可以話肚痛入急症。一有位可以即做。一次唔得。去多幾次急症就可以入院做。咁就可以唔洗等了。因為果時我有痛。即時俾我急症做。積水爆左可大可少。但係我情況特殊。所以唔放心公家。加上又第一次。當然唔好期望公家醫生會花雙倍時間幫你完全剪走。就算私家一樣會有術後風險。開刀住3日院。微創兩日。

別墅

回覆 hilhil520 的帖子

我是超高0,两邊输卵管塞晒。见过几个唔同IVF医生,都話放胎前一定切除输卵管,因積水會影響著床同增加宫外孕机会。我6月时在HK私家做微創,留院1晚,埋单约7萬,但有得claim 保險。

大宅

反而第二次由公家IVF醫生排期幫我剪就好快輪到我,1個月到就到我了。如果由私家轉介去公家婦科排手術就要1年(當年)。如果你IVF已經就排到你,可以留返俾IVF醫生幫你做。轉介果個係另一組婦科醫生。

民房

hilhil520 發表於 18-10-17 18:43
回覆 kayleemamayumi 的帖子

我一次私家一次公家,6年前家計會check到一邊積水,SIZE太大(12CM),信唔過公家 ...

我都同你有相同問題,2年前做過一次微創,割卵巢囊腫。當時手術後醫生話輸卵管附近黏連都好嚴重。而家做IVF又發現輸印輸管卵管有積水,要做手術, 我都好擔心D黏連會増加呢個手術嘅風險
另外醫生亦有同我講,如果黏連咁嚴重,日後生BB如果要開刀,風險亦會很大,請問你最後是否成功懷孕,如果有,係開刀定順產?謝謝

大宅

021103al 發表於 19-9-22 11:14
我都同你有相同問題,2年前做過一次微創,割卵巢囊腫。當時手術後醫生話輸卵管附近黏連都好嚴重。而家做IV ...

我今年5月生左一對龍鳳胎了,係順產呀,其實唔洗太驚,懷上之後醫生會評估你要開刀定可以試順,子宮冇問題一般順產都OK的, 最緊要黏連唔好流到入子宮,養好子宮張床,所以積水一定要清,我另一邊依家用夾夾住左,最好一次斷尾,用夾或是切除,因為只係清之後會再積返,斷尾唔好流入子宮好緊要,做完手術再試2次就有左了,加油喔

民房

hilhil520 發表於 19-9-22 17:54
我今年5月生左一對龍鳳胎了,係順產呀,其實唔洗太驚,懷上之後醫生會評估你要開刀定可以試順,子宮冇問題一般 ...

謝謝妳的分享,幫我打左支強心針

複式洋房

香港仁安5萬幾,台灣2萬幾
做完快d休息準備ivf ^^
Ivf一次bingo

複式洋房

momo24 發表於 19-9-23 14:05
香港仁安5萬幾,台灣2萬幾
做完快d休息準備ivf ^^
Ivf一次bingo

可以pm台灣地址嗎?謝謝

複式洋房

Mickey-Sam 發表於 19-12-19 21:02
可以pm台灣地址嗎?謝謝

我年中去左董曉芳檢查,Check到兩邊輸卵管積水,如在仁安做手術需要9萬蚊,我冇買保險,覺得九萬蚊太貴了,最後叫董醫生寫轉介信我去威爾斯排不育科。
點知不育科要兩年後先可以見醫生,所以十二月我最後決定咗去台灣睇王家瑋^_^
因為我知道輸卵管積水一定要做手術,所以叫王醫生轉介我去左台灣的長庚醫院睇顏志峰醫生做手術^_^
前幾天做完手術了,住了三日兩夜醫院,埋單十四萬台幣,醫生幫我切除了三粒瘜肉、兩邊輸卵管和嚴重沾黏,現在休養中

複式洋房

CHONGCORACHONG 發表於 19-12-23 21:19
我年中去左董曉芳檢查,Check到兩邊輸卵管積水,如在仁安做手術需要9萬蚊,我冇買保險,覺得九萬蚊太貴了 ...

噢,私訊問一下詳情可以嗎?

祝好孕

複式洋房

Mickey-Sam 發表於 19-12-24 08:53
噢,私訊問一下詳情可以嗎?

祝好孕

可以^_^

首頁

尾頁

跳至