想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2015年開始排廣華,收到信20183月第一次見醫生。

3月第一次見醫生,醫生話你的報告唔係好update 要我再去母嬰健康院照柏氏抺片,4月返醫院照生理鹽水超聲波,之後兩公婆都要抽血就走了。

4月第二次見醫生,二個檢查都pass,比左張紙我9月聽講座。老公驗丁丁。

9月聽講座,講解ivf 所有流程、風險、收費。聽完講座見醫生簽署各項同意書及聲明,再做一次陰超檢查子宮及抽血驗血。醫生說由於要配合醫院對病人的監察,如果唔想九月做就要食藥推遲經期,我唔想又食藥所以九月開針。

923號開始打針,每朝返醫院打pat pat ,自己拎返屋企打都得不過藥費會貴,老公再驗一次丁丁,由928日開始打二枝,一枝pat pat ,一枝肚,打針一路打到102日照超聲波,醫生話唔夠數再打,104日早上再照超聲波,醫生話可以當晚返醫院再打一枝破卵針,明天早上入院抽蛋,當晚12:00至抽蛋前嚴禁飲食。

105日早上到醫院,登記入院,姑娘種豆跟住換衫,就入手術室,對好姓名身份證就注入鎮靜劑,期間完全唔知無任何庝,抽完姑娘會拍醒你問你叫咩名,跟住推你去休息室訓,期間會幫你量血壓,你抽蛋時老公搞丁丁,係休息期間會叫老公陪你或買野比你食,我訓左四個鐘就出院。

之後姑娘會話比你知幾時放蛋。再比藥你要早晚塞藥。

108日早上去到醫院植入,姑娘會講你知有幾粒成功、係咩級,有無碎片等,然後都係換衫後去手術室,跟住對好姓名身分證就放蛋,唔痛,但唔舒服,搞好後姑娘會比個mon 你睇話你知擺在係邊,跟住去休息室休息一個鐘左右就可以去。姑娘會話比你知邊日返來驗孕。

費用:$4k 藥費,$19 每日打針費,$195每次照超聲波費、大概8k /放蛋手術室費,因我只有一粒成功受精無碎片所以無雪胎費。費用因人而異的,不要以此作準.

現在等開獎,一定要成功!

希望這篇IVF小文章比大家做個參考!

大宅

Heeminmin 發表於 18-10-10 13:04
2015年開始排廣華,收到信2018年3月第一次見醫生。
3月第一次見醫生,醫生話你的報告唔係好update 要我再去 ...

我都就來開始。 想問。你本來9月/10月 會幾號來M
我想計係抽卵和放卵係邊日。安排放假

大宅

祝好孕,我岩岩開始,等緊聽講座!

複式洋房

回覆樓主:

請問如果拿針返屋企自己打,要俾多幾錢呀?
謝謝!

男爵府

3月第一次見醫生,醫生話你的報告唔係好update 要我再去 ...

祝成功

大宅

回覆樓主:

祝你一擊即中呀。我9月報M。 但冇經期黎。依家都係等。
見你成個流程好順利。好羨慕呀

大宅

多謝分享,好詳細!!祝好孕

複式洋房

回覆 bubblefong29 的帖子

幾時抽蛋/放胎都係醫生決定,個個日期都唔同的。

複式洋房

slimpig 發表於 18-10-10 18:04
謝謝!

就廣華而言,講座話大概4k-6k

洋房

多謝分享,祝你成功!

複式洋房

Heeminmin 發表於 18-10-12 14:15
回覆 bubblefong29 的帖子

幾時抽蛋/放胎都係醫生決定,個個日期都唔同的。

係呀,每個人都唔同,要睇自己對針藥反應好唔好,有人好快夠數夠sizes抽得,有人慢啲要打成十幾日針都有,醫生照咗先決定到。我自己24/8開針打左長效,29/8返去俾姑娘教自己打,之後就每朝自己打,不過其實隔日都要返去照,共打了9日,6/9晚夜針,7/9抽,抽完醫生話隔個經期先再放,而家等嚟m

複式洋房

slimpig 發表於 18-10-10 18:04
謝謝!

睇自己對針藥情況而定,我打左9日大概42xx(另加姑娘教打針、夜針等每次$19),但如決定自己打針,聽講座見醫生後交嘅4000基本藥費嗰度會退返1500俾你

複式洋房

我都等緊廣華ivf 不過醫生要我做3次iui先
好長盡既share
一擊即中,過版

複式洋房

Sharon12345 發表於 18-10-15 02:37
睇自己對針藥情況而定,我打左9日大概42xx(另加姑娘教打針、夜針等每次$19),但如決定自己打針,聽講座 ...

咦,即係自己拎返屋企打仲平啲?

複式洋房

多謝分享呀!
請問第一次去之前係咪要交精去醫院驗呀?
第一次見完係咪就知幾時見第二次?
我今年12月第一次見醫生呀!

複式洋房

slimpig 發表於 18-10-15 14:30

唔係,4000基本藥費退1500,自費藥物42xx,加埋6千幾,如選擇每朝返去打,係4000已包所有針藥唔使再交自費藥物錢

複式洋房

Sharon12345 發表於 18-10-15 15:16
唔係,4000基本藥費退1500,自費藥物42xx,加埋6千幾,如選擇每朝返去打,係4000已包所有針藥唔使再交自費 ...

明白了,謝謝

複式洋房

slimpig 發表於 18-10-15 14:30

無話平唔平D,我唔怕打針,但我怕自己打,姑娘打放心D,早上8點幾打完返工,屋企近醫院,所以選擇醫院打。醫院係打pat pat ,自己打係打肚的。

複式洋房

Sharon12345 發表於 18-10-15 15:16
唔係,4000基本藥費退1500,自費藥物42xx,加埋6千幾,如選擇每朝返去打,係4000已包所有針藥唔使再交自費 ...

係,醫院只須每日再交$19-打針費即可。

複式洋房

WWHTSF 發表於 18-10-15 15:05
多謝分享呀!

唔係- 如果要驗丁丁,到時姑娘會比個樽你拎返去再約交丁丁時間。不過如果之前係其他地方驗過都可以比個報告醫生。

係,姑娘會比紙你通知下次幾時再見醫生。

首頁

尾頁

跳至