產假由10週增至14週

Ssstar
|
今日施政報告出左

侍產假和產假219. 我們會爭取立法會支持,盡快通過《2018 年僱傭(修訂)條例草案》,以落實將法定侍產假由目前的三天增至五天的建議。

220. 政府已完成法定產假檢討,為讓媽媽有更多時間陪伴和照顧初生嬰兒,我們建議延長法定產假,由現時10星期增至14星期。如僱員根據《僱傭條例》有權享有產假薪酬,僱主須連同10星期的法定產假薪酬,先行向僱員支付額外增加的四星期法定產假薪酬,薪酬比率維持在僱員每日平均工資的五分之四,並以每名僱員36,822元為上限(上限會不時作出調整)。該上限相等於一個月薪50,000元的僱員在四星期內可得的五分之四薪酬,而月薪在50,000元或以內的僱員,佔全港僱員人數約95%。僱主可向政府申領發還向僱員支付的新增四星期法定產假薪酬。勞工處會於今年內向勞工顧問委員會匯報檢討結果及就有關建議諮詢該委員會。

221. 作為良好僱主的榜樣,政府已決定由今日起,延長所有女性政府僱員的產假至14星期。所有分娩日或預產日在今日或之後的人員,均可即時受惠於這項措施。

有無人知道, 咁係咪即係私人公司都有? 但只係公務員先有14週?
JD930    發表於 18-10-11 08:59
Ilovefuufu
|

等過立法會後落實?
cindylaw4
|
Ssstar 發表於 18-10-10 13:19
今日施政報告出左

侍產假和產假219. 我們會爭取立法會支持,盡快通過《2018 年僱傭(修訂)條例草案》,以 ...

我理解:只有公務員;私人公司要向政府申請。
但問題是:向邊個機構申請呢?
YY.mama
|
公務員即時生效, 蟻民要等立法會通過
Ssstar
|
回覆 Ilovefuufu 的帖子

勞工處會於今年內向勞工顧問委員會匯報檢討結果及就有關建議諮詢該委員會。

即係未立法, 私人公司可以唔跟? 但又有幾多私人公司會跟?
為何提出左, 又唔一次過立法呢? 好唔公平~
同埋都唔知要搞幾耐先會全面立法...
Ssstar
|
回覆 cindylaw4 的帖子

係囉, 交代得唔清唔楚咁....
ting0114
|
個侍產假3日加到5日都攪咁耐,加4周產假又唔知攪幾耐
Ssstar
|
回覆 YY.mama 的帖子

可惜...我只係蟻民....
CcseeingYeung
|
cindylaw4 發表於 18-10-10 13:23
...

咁即係私人公司係自願性質? 邊有公司有咁好會主動申請呀
sk21208
|
正常施政報告幾時會通過呢?
pudding_taimei
|
Ssstar 發表於 18-10-10 13:27
回覆 YY.mama 的帖子

可惜...我只係蟻民....

我都35週了,應該等唔到...
明明多4w個世界完全唔同...
cindylaw4
|
pudding_taimei 發表於 18-10-10 13:29
我都35週了,應該等唔到...
明明多4w個世界完全唔同...

我都係35W
Ilovefuufu
|
正常都會過,蟻民應該可以出年1月開始14 week,快既話可能12月。
GracieChiu
|
Ilovefuufu 發表於 18-10-10 13:33
正常都會過,蟻民應該可以出年1月開始14 week,快既話可能12月。

前幾日我出個post問
話要2020..
yimanyip
|

如果係就好啦,呢胎可以享受到
MANTINGTING
|
而家連之前講男士5日侍產假都仲未立法到......
而男士5日侍產假都係政府一早帶頭行左先
BTW~我係政府機構做既合約員工唔知有冇14星期
如果參考男士5日侍產假,其中非公務員合約員工都可享有5日
照咁推斷,應該非公務員合約員工都可享有14星期

kmbb519
|
我有左就辭左職
而家感覺係仲蝕多左
MANTINGTING
|
CcseeingYeung 發表於 18-10-10 13:28
咁即係私人公司係自願性質? 邊有公司有咁好會主動申請呀
應該唔係~向政府申請果個意思係講緊新增果4星期產假既津貼
ting0114
|

係咪施政報告就算年底過左,就住修訂《僱傭條例》應該要再過立法會?
好姨姨
|
cindylaw4 發表於 18-10-10 13:23
...

真係太晤公平,公務員就即時生效,點解市民就不知幾時?大家都係政府補助,都係用立稅人錢,政府不公平,有大細超感覺,無道理⋯