0-6個月

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

順其自然,我無專登幫BB戒人奶。

洋房

haha748494 發表於 18-10-14 16:36
順其自然,我無專登幫BB戒人奶。

唉!最弊依家又話夜晚只係可以餵奶粉唔好餵人奶!!!我都唔明點解佢咁多意見!!

大宅

Hohocat 發表於 18-10-17 00:49
唉!最弊依家又話夜晚只係可以餵奶粉唔好餵人奶!!!我都唔明點解佢咁多意見!!
...

一個月b肚餓唔俾佢食
明明有人奶又要餵奶粉
係咪99話咩你都要聽
依家你係阿媽就應該企硬自己話事
你唔保護bb無人幫到你
我地同你講幾多有咩用

洋房

esssss 發表於 18-10-17 03:35
一個月b肚餓唔俾佢食
明明有人奶又要餵奶粉
係咪99話咩你都要聽

總係有d 屋企人有人奶都想迫人餵奶粉
仲要迫呀媽自己餵奶粉, 但個胸明明谷住奶
真係唔明佢地咩心態
可能樓主只係唔想同屋企人關係唔好
不過樓主 我bb 都係餵人奶 bb 大大下自然戒夜奶

用戶要求終止服務

自然會介,唔好逼佢

複式洋房

回覆樓主:

我仔同好多朋友都係一個月戒夜奶。首先係 睇介夜奶嘅定義係喺邊先? 如果你諗住 一起過瞓七至八個鐘好似大人咁 咁就一定冇可能。 我當小朋友一氣過到五至六個鐘我就
當成功啦。 我覺得戒夜奶其實好睇大人同小朋友嘅配合, 我都係餵全人奶, 小朋友都好準時三個鐘頭起身一次, 過咗一個月後我就試半夜嗰餐 慢慢遲三個字甘比佢食, 做咗頭嗰兩個禮拜都成功, 之後突然間 嗰一個禮拜 又打回原形, 咁我諗住收失敗啦。 點知 過咗一個禮拜佢自己突然 遲個幾鐘先食, 咁我又慢慢再同佢 同時間差唔多 有五至六個鐘咁我都算當就戒到㗎啦。

複式洋房

回覆樓主:

至於夜晚畀奶粉係好多人,陪月都係咁教嘅。 因為奶粉就飽肚啲,一般如果食奶粉bb,可以維持到四個鐘先一次㗎嘛, 咁食奶粉戒夜奶咪易D囉。 我自己都為咗十一個月全人奶跟住就奶粉, 喺我角度 其實兩樣都係好嘢嚟啫, 戒夜奶其實都好難逼 要雙方配合。若有啲要返工嘅媽媽戒夜奶,咁就等到坐完月返工就冇咁辛苦囉, 所以其實 都係睇下邊個方法啱自己嘅, 冇對錯

水晶宮

唔會咁細戒。
自然會戒。
我嘅5.5個月戒。

複式洋房

回覆樓主:

我都係全人奶冇用奶粉戒夜奶嘅。 不過我想提醒如果你真係考慮奶粉介夜奶嘅話呢, 就算最後個餐你係用奶粉 無餵人奶, 你 都要泵人奶 出嚟, 如果唔係個身體以為bb唔再需要食咁多餐, 減少做奶。 頭頭我想個身體再做多啲, bb就算戒咗我半夜都起身多一轉泵出嚟

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

BB到一定時期就會自然戒人奶。

洋房

haha748494 發表於 18-11-11 15:17
BB到一定時期就會自然戒人奶。

但係我阿B鐘意埋身餵人奶,佢飲奶粉會扭計,而我奶奶會係咁隊俾佢食,第日返咗工都唔知點算.....

男爵府

Hohocat 發表於 18-10-11 15:33
其實依家最後佢叫我4個鐘頭餵一次奶,但係其實阿B三個半鐘到就肚餓,其實我係咪應該唔好理佢,唔使等佢4個 ...

唔好理,其實bb餓就要比佢食,點解要佢餓住等夠鐘先食,我奶奶都係,我係泵出黎比我b食既,明明雪櫃有一大支係度,當我去泵奶既同時阿b扭計想食,佢都會由佢喊住話等我支新鮮奶,但係阿b已經餓到喊,我會話我奶奶囉,點解要bb餓住甘等,我好唔明

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 Hohocat 的帖子

我之前同你一樣好擔心呢個問題,其實奶媽唔系身邊,肚餓果陣只要奶粉,多數BB系肯飲嘅。

大宅

Hohocat 發表於 18-10-10 16:08
BB啱啱一個月平時餵人奶+夜奶,想知如何入手,thx!!

我陪月教,一步一步戒,慢慢開d稀奶比佢飲,然後當佢醒就比奶咀,安撫佢訓,試下得唔得!我本身個b出細就大碼,陪月話8磅以上可以戒得,我冇刻意戒,飲左個幾月自己唔飲嘅,但如果太細你就考慮吓啦!

別墅

Hohocat 發表於 18-10-10 16:08
BB啱啱一個月平時餵人奶+夜奶,想知如何入手,thx!!

點解咁快要戒呢? BB吸收得足夠同穩定養份時自己會戒架 唔洗心急wor

首頁

尾頁

跳至