自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

回覆樓主:

樓主要努力呀!
千其唔好放棄小朋友

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

我明白你的感受
但是不要經常和別人比較
你的孩子也可以說
別人的爸爸是李嘉誠
別人的爸爸有車
別人的爸爸一出世買樓給他
別人的爸爸買千億寶石給他
別人的爸爸很靚
別人的媽媽很靚

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

你已經好好!
我懞然同亞仔錯過咗治療黃金期,
今年上小學返咗一個月完全失晒方向!
已經入咗一間聲稱冇咁谷嘅“happy school”,
小學概覽列明受過SEN教學訓練嘅老師有64%,
又如何?
一樣被標籤,一樣被「懲罰」!
當初以為嘅「愛心」?
只係一埸「宣傳手法」!?
依家我四出幫個仔揾治療、輔導……
四圍揾更適合佢嘅學校、老師!
SEN小孩與家長呢條漫長嘅路……談何容易!

因材施教?有教無類?循循善誘?

公爵府

唉,總之好無奈,同埋我建議你盡量唔好見你老爺奶奶,要煩的事已好多,還要聽埋些冷言冷語,俾我就以後拒絕見面,人係犯賤,你對人好佢就係咁踩埋來

所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

加油呀

珊瑚宮

2024年龍年勳章

回覆樓主

加油呀

男爵府

回覆樓主:

媽你要加油(emoji)(emoji)小朋友好需要你慢慢引導

複式洋房

su-bb 發表於 18-10-10 17:16
好明白你的感受,我都有特殊需要嘅小朋友,等政府資源真係等到頸都長,為咗把握學習黃金期我哋一家付出不 ...

政府一直對sen都支援不足,惟有怪自己冇本事,冇錢出去做密集訓練,就算我出埋去打工,搵人照顧佢都成問題,而家正係學習黃金期,請姐姐經濟上負擔大,又雞同鴨講,仲要成日見到人講d姐姐掛住玩手機同吹水,一陣接放學睇唔實走失左都唔知點算,搵長老又唔得,年紀大又住得唔近,仲要本身湊緊孫,體力支持唔住,要佢地再對住個唔識溝通既細路,仲要帶出帶入去做訓練,佢地話肯我都唔會畀

男爵府

babyhowie 發表於 18-10-10 17:29
你已經好好!
我懞然同亞仔錯過咗治療黃金期,
今年上小學返咗一個月完全失晒方向!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大小世界 發表於 18-10-10 16:24
人地仔女好地地,我生著個唔正常既人地個女10個月已經識講爸媽,我果個3歲先識
人地個女歲半都已經識聽指令 ...

開咗口已經好好, 唔好同其他小朋友比較。著眼自己小朋友有乜嘢進步,有乜嘢弱點再訓練
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

牛年勳章

我兒子是自閉症患者,現已廿多歲。現已工作,日出而作,日入而息。收入不多但穩定。你所經歷的,身同感受。幸好有丈夫和娘家的支持,總算雨過天晴。夫家的人的嘴臉,不用理會。記住你是兒子最大的依靠,也是他最佳的老師,絕對不可倒下。祝福你!加油。

大宅

大小世界 發表於 18-10-10 17:17
因為佢好專注咁留係佢個世界入面同自己玩

媽媽加油!小朋友係知你錫佢架!

珍珠宮

樓主加油

我妹當年小一下學期先戒到片,最終讀埋碩士,所以你千其吳好放棄

男爵府

唔知點講, 但媽媽一定要加油

複式洋房

口水包包 發表於 18-10-10 17:14
加油。 我大女於3歲半確診左有自閉。 留左一年k2。今年k3我發覺佢進步左好多。到校社工亦過佢進度已達同齡 ...

恭喜你,我都希望我個小朋友都可以追得上

請問你大女本身自閉徵狀輕唔輕微?講說話同埋同其他互動係點?

子爵府

回覆樓主:

唔知講咩好,媽媽加油!!

大宅

請你保持希望。你現在的付出,其實佢是吸收緊,只是佢未掌握到同外界生活的重要性同技巧,所以好像無成效。你放左粒種子入去,佢會有一日突然成長,只是每個人成長的時間唔同,請你耐心等待。如果有情緒走唔出來的時候,搵下同路人傾下,可能又有出路。下面的報導唔知你睇過未,睇下幫唔幫到你。

https://kknews.cc/baby/eng995z.html

複式洋房

catfitfit 發表於 18-10-10 17:25
樓主,恕我直言,你內心係咪仲未接受到自己小朋友係自閉証呀?你要先調好自己心態情緒,才可以穩著陣腳去幫 ...

老實講,我可以唔接受咩,當佢開始同其他小朋友發展有差異時,我已經心知不妙,我同我老公講,佢仲話我太緊張,大大下會無事,但係日子一日一日咁過,佢仍然同我地冇眼神接觸,唔肯學講野,十問十唔應,玩具排到一地都係,得唔到佢想要既野就只識大叫大喊,我知道佢一定唔會係正常既小朋友,我一定要面對,佢係我帶黎呢個世界,我除左愛佢仲要負責任教好佢,等佢大個都可以至少照顧到自己

我知道唔好同人比較,但心入面點都好想佢追到進度,我知心急唔黎,佢每一個小進步得來不易,我要努力支持佢,多d讚佢鼓勵佢,但一個人靜落黎既時候,總會諗多左,覺得自己害左佢

大宅

大小世界 發表於 18-10-10 16:24
人地仔女好地地,我生著個唔正常既人地個女10個月已經識講爸媽,我果個3歲先識
人地個女歲半都已經識聽指令 ...

複式洋房

maggie_devilkin 發表於 18-10-10 18:08
請你保持希望。你現在的付出,其實佢是吸收緊,只是佢未掌握到同外界生活的重要性同技巧,所以好像無成效。 ...

多謝你,我今晚安頓佢小朋友之後再睇

首頁
12345...8

尾頁

跳至