順產後第三天

carsonning
|
請問順產傷囗幾耐會唔痛?有咩方法會舒服一點?企和坐都超級超級痛!
koalalee88
|
carsonning 發表於 18-10-10 17:26
請問順產傷囗幾耐會唔痛?有咩方法會舒服一點?企和坐都超級超級痛!

起碼一周後先舒服D
carsonning
|
koalalee88 發表於 18-10-10 17:48
起碼一周後先舒服D

要咁耐呀?謝謝你☺️☺️
babygb
|

我果時痛咗差唔多成個月。。。坐水泡會好d
常綠葉
|
有無食止痛藥呀?我覺得生時唔痛,生後唔洗一小時已經行來行去。但到第三日突然覺得痛,姑娘話原來第三日係最痛既...叫我快d食止痛藥
ipcs
|

我第一胎時個傷口整得好差,痛左差不多3個星期先唔駛再搵野墊住坐。
第二胎個傷口整得好,剛生完都不用搵水泡坐,大約2星期完全好返。
如果真係好痛就盡量瞓多d,坐就搵個水泡墊住,每次去小便都沖洗傷口再用紙巾印乾。
我要做媽媽
|
我好似3日已經唔係幾痛,反正可以忍受
carsonning
|
babygb 發表於 18-10-10 19:22

我都要坐水泡,仲要餵人奶,所以好痛
carsonning
|
babygb 發表於 18-10-10 19:22

(emoji)(emoji)(emoji)咁耐,我都有坐水泡,謝謝!
carsonning
|
常綠葉 發表於 18-10-10 19:31
有無食止痛藥呀?我覺得生時唔痛,生後唔洗一小時已經行來行去。但到第三日突然覺得痛,姑娘話原來第三日係 ...

有呀,keep住四個鐘食一次,如果唔食完全落唔到床
carsonning
|
ipcs 發表於 18-10-10 19:57
我第一胎時個傷口整得好差,痛左差不多3個星期先唔駛再搵野墊住坐。
第二胎個傷口整得好,剛生完都不用搵 ...

可能我今次都整得唔好,希望快啲可以脫離痛楚
常綠葉
|
carsonning 發表於 18-10-10 20:43
有呀,keep住四個鐘食一次,如果唔食完全落唔到床

有無叫醫生開隻勁d既止痛藥?會唔會有痔瘡呀?我朋友生完後又係話好痛好痛,一直以為傷口痛。最後發現係痔瘡痛,搽左痔瘡膏就好好多。
Gloria22sen
|
生完都痛起碼一星期架,之後就會舒服好多,我第一胎傷口都D發炎,所以日日用醫院比D藥水浸傷口,甘樣會好D
chaxxcha
|
我上胎出院傷口已經吾痛了 我估係聯針手勢有關
珍惜眼前
|

坐少少痛,我就差不多兩星期就好好多,不過用M巾太耐就下面生瘡...生瘡我覺得仲痛過傷口好多...起碼傷口既痛我忍到而冇食過止痛藥

hoimin
|
係呀 第三日左右開始痛 我仲痛到驚爆左線 原來唔係
坐水泡呀 同埋每次去廁所都要洗乾淨 印乾哂先好著褲 我個陣洗完 會用風筒凍風吹下 保持乾爽
大頭蝦愛我
|
常綠葉 發表於 18-10-10 20:48
有無叫醫生開隻勁d既止痛藥?會唔會有痔瘡呀?我朋友生完後又係話好痛好痛,一直以為傷口痛。最後發現係痔 ...

你好 想請問下你朋友系用邊只痔瘡膏?
RubyYu07
|
痛左一個星期左右,後來先知道可以坐水泡
常綠葉
|
大頭蝦愛我 發表於 18-10-11 20:37
你好 想請問下你朋友系用邊只痔瘡膏?

咁我唔清楚呀⋯⋯但佢話有止痛效果。你去藥房問下註冊藥劑師。
wowobibi
|
我成日聽人講順產生完好快無事,原來都會痛咁多日嗎?