求指教, 舵到20週後係咪會稳定D?

ilovefu6somuch
|
啱啱5週幾, 已經上網睇咗好多資訊好多都令人擔心嘅關要過

現已book
9週做第一次超聲產檢
~13週做 nifty/t21
~20週做照結構

想請問, 如果所有關都過咗
咁20週後係咪相對穏定D?
20週後仲要產檢幾多次左右?
係咪越近預產期, 再照超聲
就越嚟越清晰見到bb外觀?

感謝!
Gloria22sen
|
其實陀B真係好多關口,12W唐氏/比錢出去做T21,之後照結構,再飲糖水,後期就驗B鏈,最後兩項如果你係有去健康院,都有得做,保持心情開朗,均衡飲食,有充分休息,定期做產檢我覺得就夠
chaxxcha
|
吾一定話過左20w就完全穩定 因為有d人陀到38w bb都會突然離開左
HOPEFORBB
|
回覆 ilovefu6somuch 的帖子

其實係叫相對地穩定D,但唔係絶對。但只可以放鬆心情,唔好太緊張。

唔係想嚇你,但的碓係有時有啲情況係20週後先出現,以我自己為例,我24週左右發現宮頸短,呢樣都係唔係預期中的事。
|
唉 我就嚟癲啦

日日睇D孕婦資訊。。。
每日都發現D驚嚇野

今日又睇咗D關於bb停心跳, 空心胎。。。
我越來越感覺到壓力加大。。。。

但呢D野都唔想講比老婆知
我怕佢都驚埋一份影響心情。。。
WKTW
|
ilovefu6somuch 發表於 18-10-11 17:40
唉 我就嚟癲啦

日日睇D孕婦資訊。。。

放鬆啲,你緊張你老婆愈緊張ga!
JD930    發表於 18-10-16 12:02
ilovefu6somuch    發表於 18-10-11 19:03
EstrellaDamm
|
ilovefu6somuch 發表於 18-10-11 17:40
唉 我就嚟癲啦

日日睇D孕婦資訊。。。

唔覺得有幾驚嚇(我生過兩個)。好多嘢根本預計唔到亦預防唔到,驚係完全無用,不如放鬆心情。BB有BB自己命運,能唔能夠嚟到世界係睇佢自己命水。
JD930    發表於 18-10-16 12:02
ilovefu6somuch    發表於 18-10-11 19:03
RubyYu07
|
唉 我就嚟癲啦

日日睇D孕婦資訊。。。

其實唔好睇咁多,反而心情仲輕鬆D
fa9bb
|
我好明白樓主心情
我舊年第一胎都成日睇到bb停心跳嘅post
最後真係冇左心跳
不過2者冇必然關係
醫生話係個胎唔健康所以自然淘汰
我宜家9週了
雖然都會擔心bb隨時離開我
但都會叫自己放鬆啲
呀b感受到的
你作為孕婦另一半
你嘅支持好重要
做多啲令太太開心嘅事
等佢可以開心放鬆渡過孕期
|

心裡係明白嘅。。。。
可能我等得太耐, 以前等買樓諗住買完先生, 所以有避孕
一年一年咁等。。。。。
之後樓價太貴, 唔等啦, 想照生, 点知試咗2年都冇(冇計M date)
到買完樓, 用哂app記錄M date。。。。。都就2年
終於上星期先bingo咗, 前後接近4年時間
所以心情上係好好好好好好緊張。。。。。

隨縁啦。。。。希望能夠見到BB啦!
wongwaiho214
|
你千期唔好比你老婆知道你咁驚青~
pigpiglamlam
|
明白初為父母係會緊張d,你多d陪下太太,放鬆心情,好多野係冇得驚,煮到埋黎就食啦
Daisywong313
|
洗咩諗咁多,我果時係諗係你就係你既,做足檢查,後期每日數胎動就ok
chocofds
|
ilovefu6somuch 發表於 18-10-11 23:36
心裡係明白嘅。。。。
可能我等得太耐, 以前等買樓諗住買完先生, 所以有避孕
一年一年咁等。。。。。

其實懷孕唔係病,大部分都冇事!放鬆心情啦!
|
請教一下

我女王話 呢排每日大概中午~下午個肚仔就少少
怨怨痛(以輕微M痛feel), 未至於好痛, 但唔多舒服
但早上, 夜晚又冇乜事喎

而家6週, 同好間唔中有好少好少流啡
以上係咪都算正常?

Thx !!!
HOPEFORBB
|

痛有機會係子宮擴張緊
但流啡就唔係正常,可能未穩,我認為最好睇睇醫生,買個安心。
|
HOPEFORBB 發表於 18-10-16 00:32

痛有機會係子宮擴張緊
Oh 咁子宮擴張緊
姐係BB大緊而令到子宮擴張?

佢話好少啡色, 只有一點點
我會帶佢睇下e生check下
Thx
我要做媽媽
|
我覺得你需要放鬆D吖,咪諗太多嘢,其實我都感覺成個懷孕期,真係唔同時期,考慮既事情又唔同
HOPEFORBB
|

可以咁講
musiccisum
|
唉 我就嚟癲啦

日日睇D孕婦資訊。。。

我又覺得睇下呢啲無妨,
因為有乜野自己都識反應即刻衝去睇醫生嘛,
唔好成日諗住,
始終呢啲係控制唔到,開開心心咁過孕期