影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

公爵府

plumtree 發表於 18-10-22 19:12
好。我再試試開嚟睇下。其實好耐之前開過,不過好似唔啱睇,立馬就跳左船。我記得獵場我有開過 。 ...
胡生之前仲鞋抽,後尾整過D牙先好D。你得閒睇下風中奇緣,佢當時就COOL緊牙。所以九爺講野都唔敢開嘴

我估可能得坤哥無整過,一直都甘靚仔。馬生最明顯系眼皮,割左個歐雙,其他位置就唔多覺。明星整容真係好正常,而家普通人都隨便整噶啦。最緊要整得靚。

我應該講我見過胡歌,唔系坤哥吧,我係咪上面寫錯?我睇過胡歌幾次話劇,有次響酒店電梯間見到佢,仲有SAY HI。

公爵府

plumtree 發表於 18-10-22 19:07
你講得好啱。佢嗰段堅係演得好。鬧爆佢親父。我剛剛睇完嗰段冇幾多日咋。仲好有印象。其實套劇睇睇下唔掂 ...
佢鬧爆親父果段,我覺得佢代入左佢自己同老豆……將自己無辦法同自己老豆講的說話,將自己一肚委屈宣洩出黎。涼生的經歷太似佢本人了,佢為左拍呢套戲,睇左好多次心理醫生……你之前講得啱,佢唔好再接呢類型了。對身體唔好噶。

唔系你話佢趕客,我知道啊,我系指果D話因為佢而跳船的人。《涼生》系成套戲都有問題,好唔好?

講起《涼生》,我都有野八。我表嫂系廣告公司噶,佢地有客戶有份贊助湖南衛視的黃金檔劇場。當時廣告商同電視臺審片,前面十幾集都係姜生同涼生、小武的成長過程。然後就有人(無講清楚系電視台抑或廣告商)就提出太慢了,快D放成年涼生姜生同天佑的戲份啦。於是就變成而家呢個版本啦。片方將前面十幾集壓縮成2集,早早就放成年涼生姜生天佑出黎。然後前面10幾集又唔捨得CUT喔,因為佢地系按照集數賣俾電視台,當然集數越長越好。佢地就將呢D題材當回憶放出黎咯。總之70集,一集都唔少!

當然,佢如果只系將前面內容當回憶放出黎,都可以接受。佢最大的問題是同一段回憶放完又放……真係好浪費觀眾時間!呢D就係我最憎的“注水”!

另一種“注水”就係廣告注入。最近有一集,涼生幫姜生煮左3、4次早餐啊!馬生都變廚師了!其實煮早餐就係為左幫果D酸奶啊,豆漿賣廣告。遞隻酸奶俾你,都要大大聲講“來,喝口XX(牌子名)奶!”

《涼生》真係我見過注水最“喪心病狂”的!

侯爵府

2018復活節勳章

hugoma2015 發表於 18-10-22 20:20
好啊,講下胡生啦,雖然你得閒可以去隔離胡歌樓坐下,不過要你爬百幾層樓都好辛苦。

胡生雖然父母 ...

我一般只識去維基睇下,算係起底咁啦。旦都好似印象中冇睇過呢啲咁鮮為人知嘅背景。
多謝你呀!係呀!嗰啲咩樓要爬坡翻牆都眼花㗎。腳仔都軟㗎。 衷心多謝你嘅分享

侯爵府

2018復活節勳章

hugoma2015 發表於 18-10-22 20:30
胡生之前仲鞋抽,後尾整過D牙先好D。你得閒睇下風中奇緣,佢當時就COOL緊牙。所以九爺講野都唔敢開嘴:wahah ...

又係。最緊要整得靚。整完順眼左嘅,唔係由a變左b就得喇。我個人比較難接受個樣變左另一個人嗰種加工。感覺面目全非。

侯爵府

2018復活節勳章

hugoma2015 發表於 18-10-22 20:58
佢鬧爆親父果段,我覺得佢代入左佢自己同老豆……將自己無辦法同自己老豆講的說話,將自己一肚委屈宣洩出黎 ...

原來係咁呀?真係內幕消息喎
難怪佢啲片咁亂,non-stop咁迫人睇佢回憶啦!痴線。真係無限loop睇到煩。可能我本身心急睇啲男一女一,對小朋友嗰部份戲真係冇乜耐性。真係兩集都嫌多。旦點都估唔到原本原來仲係有成十集講佢哋細個囉。如果唔係被壓縮,我諗我一定會跳船。不過我都知道有啲童年往事必須要交代嘅。忍幾集就會睇到我想睇嘅人。
感覺舖排剪接真係唔係好掂。我而家仲睇緊,旦就冇左度火囉。我同步煲埋其他劇。佢仲龜速播緊。喺可見嘅將來,我可能跳船。

公爵府

plumtree 發表於 18-10-22 22:21
我一般只識去維基睇下,算係起底咁啦。旦都好似印象中冇睇過呢啲咁鮮為人知嘅背景。
多謝你呀!係呀!嗰啲 ...

要睇埋雜誌專訪先知噶。胡歌之前仲諗過退出娛樂圈。

胡歌樓,我會放d胡歌新相新聞。不過最近佢休息,好少見佢。

公爵府

plumtree 發表於 18-10-22 22:38
原來係咁呀?真係內幕消息喎 。
難怪佢啲片咁亂 ...

其實一聽到“前面10幾集都係小朋友”,就知道注水啦!點都唔使鋪咁耐。無論放前面幾集出街,抑或作為回憶播出街,都太多了。而家好多劇注水,博賣多幾集賺錢。所以搏命幫配角加戲,因為佢地片酬低。真係覺得有d掛羊頭賣狗肉。

我睇原著的結局之後,決定一定要等套戲的結局出街,再決定睇唔睇。原著最後涼生有絕症,天佑的管家為左撮合天佑同姜生,就調換個結果。姜生以為天佑有絕症,就嫁俾天佑。可憐涼生眼白白睇住姜生嫁人,仲要唔知自己有絕症!我真係覺得作者變態!

公爵府

plumtree 發表於 18-10-22 22:21
多謝你呀!係呀!嗰啲 ...

我一般留意一個演員,就會全面起底。維基,專訪,微博。另外當年睇琅琊榜認識一班國內網友,組左個【狼爺閣】群,佢地都好八卦,收到好多風。

我前幾日睇左馬生2008年的專訪,先知道佢d經歷。而我地群有個網友從佢2006年參加歌唱比賽,就開始留意佢了。好多細節都仲記得。話佢的理想係開個拉麵店,因為佢最鍾意食牛肉拉麵。

侯爵府

2018復活節勳章

hugoma2015 發表於 18-10-22 22:46
要睇埋雜誌專訪先知噶。胡歌之前仲諗過退出娛樂圈。

胡歌樓,我會放d胡歌新相新聞。不過最近佢休息,好少 ...

好多個月前,我知佢話去左讀書,唔記得係咪美國。唔知而家係咪已經返左嚟呢!

侯爵府

2018復活節勳章

hugoma2015 發表於 18-10-22 23:01
其實一聽到“前面10幾集都係小朋友”,就知道注水啦!點都唔使鋪咁耐。無論放前面幾集出街,抑或作為回憶 ...

終於明白注水係點解咯!加戲還加戲,都唔好咁離譜呀!太多棧攪死成套劇。攬炒。嘥料兼嘥埋觀眾時間。
我唔知內地人同我哋嘅分別。或者佢哋覺得咁好正常,冇問題都唔定。如果唔係,收視率唔插水就奇咯!原著結局竟然係咁

侯爵府

2018復活節勳章

hugoma2015 發表於 18-10-22 23:13
我一般留意一個演員,就會全面起底。維基,專訪,微博。另外當年睇琅琊榜認識一班國內網友,組左個【狼爺 ...

嘩嘩你哋真係忠粉 。難怪知道得咁詳細深入啦!

公爵府

plumtree 發表於 18-10-22 23:29
好多個月前,我知佢話去左讀書,唔記得係咪美國。唔知而家係咪已經返左嚟呢!
...

胡歌上年就返左了,剛拍完套電影,而家休息緊。12月有話劇。

公爵府

plumtree 發表於 18-10-22 23:37
嘩嘩你哋真係忠粉 。難怪知道得咁詳細深入啦!

我好保守,我覺得顏值重要,演技重要,但人品更重要。唔好仔,我唔鍾意噶!好似吳秀波咁,又話包養小三四五六,又話偽造文件貪投資商d錢。以後都唔想睇佢d戲!

馬生個專訪,我覺得佢好真。佢阿媽當年係揀中秋節自殺的,佢訓醒先發覺阿媽死響佢隔離。佢坦言自己都唔知應唔應該恨阿媽,當佢仲咁細個就放棄生命,放棄子女。節目組擺佢衰老豆上台,叫佢地和好,佢都唔肯。我覺得可能無邊個人會咁坦白,尤其係偽人。所以覺得佢好真性情,好硬頸。(留意圖片下方字幕,佢自己講的)

公爵府

plumtree 發表於 18-10-22 23:35
終於明白注水係點解咯!加戲還加戲,都唔好咁離譜呀!太多棧攪死成套劇。攬炒。嘥料兼嘥埋觀眾時間。
我唔 ...

加戲都可以忍,起碼可能會推動劇情發展啊。但回憶有咩用?煮早餐有咩用?一集煮左3、4次!睇到我好鬼肚餓!

原著作者都好有心⋯⋯計!當年動筆寫果陣流行青春傷痛文學,就寫涼生姜生偽骨科,車禍失憶咩都有。明明第三部分結局,涼生姜生在一齊了。見到出面流行霸道總裁,又加多兩part,加重天佑戲份(佢係霸道總裁),安排天佑同姜生一齊。最近聽講佢好鍾意馬天宇演的涼生,最新出版的版本,又改成涼生同姜生一齊。呢個我未證實,我先唔會佢買本書黎查證

侯爵府

2018復活節勳章

hugoma2015 發表於 18-10-23 00:23
我好保守,我覺得顏值重要,演技重要,但人品更重要。唔好仔,我唔鍾意噶!好似吳秀波咁,又話包養小三四 ...

咁為人都好,演技又好,當然最好啦,完美嘛!旦好難有咁真嘅偽人囉!我都係後期至知知地吳生啲衰嘢。罷睇又唔會。都係啱睇就睇。人真係有好多面嘅,視乎佢比邊一面你睇啫。尤其呢個圈啲人啲人。

侯爵府

2018復活節勳章

hugoma2015 發表於 18-10-23 00:35
加戲都可以忍,起碼可能會推動劇情發展啊。但回憶有咩用?煮早餐有咩用?一集煮左3、4次!睇到我好鬼肚餓 ...

唔係嘛!咁都得。

公爵府

plumtree 發表於 18-10-23 00:36
咁為人都好,演技又好,當然最好啦,完美嘛!旦好難有咁真嘅偽人囉!我都係後期至知知地吳生啲衰嘢。罷睇 ...

好彩我已經搵到2個演技好,順眼,人品又好的,胡歌同坤哥

公爵府

plumtree 發表於 18-10-23 00:39
唔係嘛!咁都得。 。

係啊,我知道兩個男主都各有書粉支持,但個女主就因為左右搖擺,害人害己,成為最討厭小說女主之一!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

plumtree 發表於 18-10-22 00:04
係呀!就係講緊呢兩套。怪俠我諗我或者勉強竹睇到。旦幻呢類我真係睇見造型都 已經想暈。真係唔係我 ...

講起陳坤,我又搭下嘴,佢唱歌好聽架,最近上芒果台唱佢19年前出道劇作像霧像雨又像風嘅主題曲是否愛過我,一D都唔輸蝕原唱孫楠。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

侯爵府

2018復活節勳章

rose-mag 發表於 18-10-23 13:42
講起陳坤,我又搭下嘴,佢唱歌好聽架,最近上芒果台唱佢19年前出道劇作像霧像雨又像風嘅主題曲是否愛過我 ...

多謝分享。可惜已經開唔到。我自己上網搵搵,聽下至得。

首頁

尾頁

跳至