影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

男爵府

花花姐 發表於 18-10-10 18:22
最近睇左2齣佢有份做主角既戲,越睇越頂唔順佢,一套古裝,一套時裝,除左戲服不同,表情完全一模樣,一臉 ...

原來唔止我一個係咁做⋯跳船睇劇文字!!!

佢全部都係未訓醒遊緊魂既樣⋯好想搵盤水淋醒佢呀⋯我開頭以為凉生個角色係對世間冇曬感覺佢先咁做⋯點知有日七點打開電視見到佢⋯古裝喎⋯第二個角色⋯點知都係凉生咁既樣⋯然後又一日又睇快樂大本營⋯綜藝節目⋯又係同一個樣⋯做左十幾年戲咁既演技都仲生存到⋯唔怪得依家咁多演員北上搵食

侯爵府

2018復活節勳章

l.s.l.s 發表於 18-10-10 21:53

講得好聽啲係話呆,唔好聽係做到成條死魚咁 ,佢 ...

原來出道咁耐㗎嗱
不過我對佢冇乜大感覺。各花入各眼啩。演技真係冇。得一個表情。

公爵府

plumtree 發表於 18-10-22 09:12
原來出道咁耐㗎嗱
不過我對佢冇乜大感覺。各花入各眼啩。演技真係冇。得一個表情。 ...

唱歌出道,又唔係拍過好多戲

侯爵府

2018復活節勳章

hugoma2015 發表於 18-10-22 09:50
唱歌出道,又唔係拍過好多戲

原來係歌手嚟㗎 。我無意中睇到一套佢有份演出嘅舊作。係電影嚟。其實我係睇陸總嘅,意外發現左佢 。感覺佢同而家相比,好似執過個樣嚟。樣好左好多。

公爵府

plumtree 發表於 18-10-22 09:57
原來係歌手嚟㗎 。我無意中睇到一套佢有份演出嘅舊作。係電影嚟。其實我係睇陸總嘅,意外發現左佢 ...

開頭2張係06年出道。睇第3、4張係今年。可以話微調過,亦可以話長開左,有氣質左。好多明星都微整過噶喇,我唔介意,都係想觀眾順眼嘛

我都係因為涼生,我先去了解佢。5歲喪母,爸爸欠債離家出走,從細係爺爺湊大。16歲就去北京打工。想學陳坤讀北京電影學院,於是參加選秀練膽,居然紅左,其實佢當時五音不全,不過夠靚仔。然後就唱歌,拍戲(配角)。三國機密應該係第一次擔正。

可以睇下《幻城》,佢演得唔錯噶。

侯爵府

2018復活節勳章

hugoma2015 發表於 18-10-22 10:18
開頭2張係06年出道。睇第3、4張係今年。可以話微調過,亦可以話長開左,有氣質左。好多明星都微整過噶喇, ...

多謝分享。估唔到佢背後原來有個咁嘅故事。咁頭頭兩張又冇我睇嗰套電影咁差喎。係第一張薯左少少咁啦! 電影配角時都係咁上下。當時可以話完全唔起眼。
之後嗰三張得啦!佢真係個底係靚底嘅。
我估你哋講嘅三國大概係大台播緊嗰套潛龍啩 。講真係望落幾順眼嘅。原來係佢第一次擔正㗎。其實佢係喺邊套紅左彈起㗎。我第一次知有呢個人就係三國。

公爵府

plumtree 發表於 18-10-22 11:12
多謝分享。估唔到佢背後原來有個咁嘅故事。咁頭頭兩張又冇我睇嗰套電影咁差喎。係第一張薯左少少咁啦! :h ...

係啊,我講的三國就係潛龍,其實呢套佢口碑唔錯,業內評價好高噶。潛龍之後,套套男一,呢個就係市場的肯定。

佢彈起係因為一首歌《該死的溫柔》,連續8個月冠軍歌,到而家應該都無人破記錄。跟住就以唱歌為主,得閒拍下戲。我第一次睇佢的戲系同霍建華的《怪俠一枝梅》。印象就係好BABYFACE咯,我主要睇蕭正楠同霍建華的。

如果講邊套戲開始彈起,應該係2016年馮紹峰的《幻城》,我隔離開左個鋪花癡緊。我覺得亞洲人要好靚仔先可以HOLD到白髮造型。而且人設,演技都好好。幻城俾人踩好垃圾,唯獨佢係人人都贊。

佢一個鄉下孤兒仔,挨到而家咁已經好難得了。而且仲好識感恩,回饋社會,每年都去偏遠山區的小學支教噶。我對佢幾有好感。當然演技暫時無得同我中意的胡歌、陳坤比,而且我覺得佢呢一世都唔會超越到呢2位,因為佢悟性唔夠。

侯爵府

2018復活節勳章

hugoma2015 發表於 18-10-22 13:05
係啊,我講的三國就係潛龍,其實呢套佢口碑唔錯,業內評價好高噶。潛龍之後,套套男一,呢個就係市場的肯 ...

你鍾意嗰兩位真係 冇得輸。鐵膽嚟啦 我都鍾意。原來馬咁好仔,咁真係令我刮目相看呀!好感加左分。
可惜,嗰兩套劇我興趣唔大,冇睇過。
等我開嚟跳睇。睇下有冇啲人講得咁好至得。
不過,潛龍,佢真係令我眼前一亮就真嘅。
希望佢演技愈來愈好啦。唔想睇啲成日都啖啖定冇乜表情嘅樣。

公爵府

plumtree 發表於 18-10-22 13:21
你鍾意嗰兩位真係 冇得輸。鐵膽嚟啦 我都鍾意。原來馬咁好仔,咁 ...
胡歌同坤哥真係祖師爺賞飯食,悟性高,又勤奮。馬話坤哥係佢榜樣黎噶,佢D發展同坤哥相似。都係鄉下仔出身,考入北影(坤哥讀本科4年,馬讀大專2年),又唱歌又拍戲。可能好多人唔知,坤哥都係歌手,出過唱片,開過演唱會。(一講坤哥胡歌,我就滔滔不絕)

你話“果兩套”系唔系《怪俠一枝梅》同《幻城》。怪俠可以成套睇曬,好好睇噶。幻城,我都只係睇馬的CUT版,無睇全部。

潛龍個扮相唔夠幻城驚艷。我見到有人彈演技,我專登抽時間去睇左1、2集,唔覺得有咩問題喔。等我睇曬先。

反而涼生,雖然佢演到原著的感覺,不過我覺得始終差左一D野,我講唔清……

小馬性格唔系咁適合娛樂圈,雖然好人,但係敏感又硬頸。哎,希望佢可以被溫柔對待啦!

侯爵府

2018復活節勳章

hugoma2015 發表於 18-10-22 13:47
胡歌同坤哥真係祖師爺賞飯食,悟性高,又勤奮。馬話坤哥係佢榜樣黎噶,佢D發展同坤哥相似。都係鄉下仔出身 ...

係呀!就係講緊呢兩套。怪俠我諗我或者勉強竹睇到。旦幻呢類我真係睇見造型都 已經想暈。真係唔係我杯茶。奇幻奇情好神話嗰啲,我真係頂唔順。好似上次套三生三世我都係因趙生至睇下,仲要係睇左啲啲大台晚晚播,好多日之後覺得可以,至開嚟狂煲咋
古裝奇情神話真係唉!可免則免喇

講返坤哥,阿陳生佢原來係歌手嚟呀 真係你唔講我唔知喎。仲開過個唱
不過佢真係好正。有種難以言喻嘅吸引力。咩嘢角色都得。旦佢嘅劇我好少睇。反而電影有睇過下。

侯爵府

2018復活節勳章

胡歌同坤哥真係祖師爺賞飯食,悟性高,又勤奮。馬話坤哥係佢榜樣黎噶,佢D發展同坤哥相似。都係鄉下仔出身 ...

胡生又係正爆。佢同陳生一樣。你話佢好靚仔咩?唔係囉!唔靚仔咩?又唔係。總之就係好有男人味。對眼都電死你,嗰一種人。一個眼神就交到戲。胡生我係榔劇識佢,鍾意佢。之後睇過佢幾個劇。最鍾意佢榔...、風中奇緣。兩套都情深到暈。仲有兩套唔記得名。好似咩嘢時光....仲有一部好似係講雜誌社嘅。基本上我都係睇愛情片多 。偽裝者好似係有佢嘅,旦我頂唔順睇左一集唔夠就跳船。
唔緊要呀!你講嘢都好客觀呀!樂意你嘅滔滔不絕。我學到唔少。好多野我都唔知。

侯爵府

2018復活節勳章

涼生我一直睇緊。可惜追到而家真係開始想跳。拖泥帶水得太耐,過長囉
我冇睇過佢小說。感覺套野其實真係文藝到不得了。而馬生嘅表現都係嗰個表情啦
或者可能係劇情需要啦。假設係,佢真係唔好接咁多呢種性格嘅戲囉。定左格係天然呆冇表情,咁就嘥料。
陳生原來又係咁嘅背景出身,你唔講我真係唔知。如果由鄉下仔可以有今日咁嘅成續,佢真係 。講真佢同胡生嗰種吸引力,真係愈睇愈愛嗰種。雙眼都識做戲 㗎。仲要型爆。

公爵府

plumtree 發表於 18-10-22 16:04
係呀!就係講緊呢兩套。怪俠我諗我或者勉強竹睇到。旦幻呢類我真係睇見造型都 已經想暈。真係唔係我 ...

係啊,玄幻題材真係見仁見智。我平時都唔鍾意噶。不過我又好鍾意佢個造型,好二次元風。

你有興趣,我講下坤哥喇。佢重慶市人,好細個父母就離婚,佢同細佬跟阿媽。爸爸再婚之後,唔理佢地咯。所以又係好細個就出黎打工,夜晚去酒吧做侍應,唱歌。後黎陪朋友去北影面試,結果朋友肥佬,佢入圍。為左籌學費,晚晚去酒吧唱歌噶。

不過佢響呢一行捱的日子唔算多,一畢業就紅左喇。

佢的電視劇,我推薦你睇《爭霸》,佢幫tvb拍噶

公爵府

plumtree 發表於 18-10-22 16:15
胡生又係正爆。佢同陳生一樣。你話佢好靚仔咩?唔係囉!唔靚仔咩?又唔係。總之就係好有男人味。對眼都電 ...

我覺得無一個人會完美,無論幾美顏盛世,都有缺點。例如胡歌面長,有d鞋抽。陳坤膚色太黑。馬天宇條頸太粗。

係啊,胡歌同坤哥呢d一線巨星,真係有一種氣場噶。坤哥雖然矮細過胡歌,但我覺得佢對眼更有火花,氣場會更強。我近距離見過胡歌,都有d俾人鎮著的feel。

胡歌d戲,我同你睇的一樣,都係果幾套,太低產了。佢同坤哥一樣,鍾意拍幾年,就停一停去進修,或者做下公益,去旅遊⋯⋯嗯,其實馬生都係咁。

可以睇下《獵場》,如果唔挑剔可以睇曬,挑剔就睇到佢去北京遊說區長跳槽成功,就可以當大結局!

公爵府

plumtree 發表於 18-10-22 16:25
涼生我一直睇緊。可惜追到而家真係開始想跳。拖泥帶水得太耐,過長囉 。
我冇睇過 ...

我睇左原著的第一到第三部分,頂唔順,個故事好拖!因為電視劇更新得太慢,我暫時放棄左。等佢出曬先考慮再睇。不過我有留意微博關於佢的預告片,所以結合原著,大致劇情我知道。見到有一段涼生唔認生父,馬演得好好啊。涼生性格內斂堅強,冷漠(只對姜生熱心)腹黑,佢如果放得太開就演唔啱了。何況佢戲份都唔多,唔夠佢發揮,亦唔輪到佢趕客。平均一集3分鐘,如果話套戲唔好睇賴佢,唔公道吧。

我覺得呢套戲導演有問題,空鏡,定格太多了。有d野定格2秒就夠了,係都要定格10幾秒,感覺上就好拖,注水。剪輯都有問題,同一個片段不斷回憶。甚至同一集的內容,都要回憶一次

男爵府

嘩乜原來佢出道咁耐架喇,睇三國我仲以為係新人,仲諗緊點解呢個新人整到個樣同陳坤一模一樣架,但演技爭好多班

侯爵府

2018復活節勳章

hugoma2015 發表於 18-10-22 18:29
我睇左原著的第一到第三部分,頂唔順,個故事好拖!因為電視劇更新得太慢,我暫時放棄左。等佢出曬先考慮 ...

你講得好啱。佢嗰段堅係演得好。鬧爆佢親父。我剛剛睇完嗰段冇幾多日咋。仲好有印象。其實套劇睇睇下唔掂,係佢節奏太慢,同太拖拉囉。你講出個重點來 。就係經常不斷重複再重複再重複童年,或之前嘅事,勁煩。我有時睇到跳嚟睇。一見佢又重複我就飛。好冇癮。
話套野唔好睇關佢事應該唔係我呀?
其實劇本唔差,拍得太拖拖拉拉啫。
印象中我係話佢嚟嚟去去得嗰個表情啫你啱。。喺呢套劇,佢嘅角色係應該咁嘅。內歛沉默。如果可以最多40就收,應該會好啲。夾硬拖長,太悶,棧觀眾跳船。睇到冇癮。

侯爵府

2018復活節勳章

hugoma2015 發表於 18-10-22 17:34
我覺得無一個人會完美,無論幾美顏盛世,都有缺點。例如胡歌面長,有d鞋抽。陳坤膚色太黑。馬天宇條頸太粗 ...

好。我再試試開嚟睇下。其實好耐之前開過,不過好似唔啱睇,立馬就跳左船。我記得獵場我有開過
係㗎。胡生勁鞋抽㗎。起初睇佢預告片,心諗,有咩嘢咁吸引咁好睇呀!竟然咁收得。點知睇落就中槍。愈來愈順眼,鍾意左佢。
羨慕死人喇。近距離見過陳生。

侯爵府

2018復活節勳章

hugoma2015 發表於 18-10-22 17:22

係啊,玄幻題材真係見仁見智。我平時都唔鍾意噶。不過 ...

多謝分享 。真係估唔到背後都咁辛酸。佢真係一個幾努力嘅人嚟喎。
你講下胡生呀!我都鍾意聽。
你好勁呀!咁都記得晒佢哋嘅背景嘅。
再次多謝分享。

公爵府

plumtree 發表於 18-10-22 19:15
多謝分享 。真係估唔到背後都咁辛酸。佢真係一個幾努力嘅人嚟喎。
你講下胡生呀 ...
好啊,講下胡生啦,雖然你得閒可以去隔離胡歌樓坐下,不過要你爬百幾層樓都好辛苦。

胡生雖然父母健在,不過我覺得佢的家庭都唔系甘幸福,佢都有佢的壓力。例如佢父母好嚴格,佢從細有D內向自閉,父母就送佢去少年宮參加藝術團,希望通過表演,令佢開朗D。其實佢內心系好抗拒,唔開心。然後佢讀小學果陣,媽媽就生癌,然後病退。因為阿媽無業,一來經濟壓力大左,所以佢一直都拍廣告幫補屋企。連讀大學,本身考左中戲導演系,都因為去北京讀書開銷大而放棄,留響上海讀書。二來就係佢阿媽日日響屋企睇實佢,病人難免心情唔好,同佢老豆成日嘈交。所以佢好煩。初中開始就自己搬出去住。所以胡生好獨立好有主見噶。

講到家庭幸福,我覺得雖然坤哥屋企窮,但是佢媽媽,家姐,細佬都對佢好好。佢啱啱出黎拍戲,有時為左爭取一D角色,難免要應酬請導演吃飯,但又無錢,於是有一次佢家姐去賣血,俾錢佢應酬。可惜佢家姐車禍死左了。

我覺得胡歌,陳坤,馬天宇其實都幾勵志,幾正能量噶!佢地的出身都比較苦,靠自己的努力捱到而家甘,唔容易噶。當然,一個演員唔系靠悲慘的身世去博同情,應該要用自己的演技征服觀眾。馬生加油啦!佢遇到過好的角色“櫻空釋”,可惜《幻城》口碑唔好。

首頁

尾頁

跳至