影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

hugoma2015 發表於 18-10-22 04:20
好啊,講下胡生啦,雖然你得閒可以去隔離胡歌樓坐下,不過要你爬百幾層樓都好辛苦。

胡生雖然父母 ...

幻城口碑唔好多都唔關得晒馬天宇事,不竟排頭位都唔係佢,而馮紹峰個白髮粧就唔多得,見咁多個白髮粧靚嘅都係比較瘦/高,同埋個樣冷或者係天真/純嘅,差開少少講。。。

1)三生三世東華帝君個白髮粧好charm,本身高偉光夠高大,角色又夠冷漠,所以襯白髮係冇得頂,佢落凡間變黑髮即刻跌晒watt。

2)軒轅劍之漢之雲入面于朦朧演暮雲,佢真係瘦得好凄涼,角色係冷面熱心,角色本身性格好單純,佢個白髮粧圈唔少粉。同劇張雲龍演焉逢,結局變成白髮,又係衰在太大隻,感覺冇仙氣。

3)幻城入面馬天宇又係好正,佢個樣/粧夠pure,冰雪國小王子就如童話出嚟咁,個樣仙氣到殺晒。同劇嘅馮就唔得,太大隻,感覺又太老練,冇白髮果種飄逸感。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

plumtree 發表於 18-10-22 22:02
多謝分享。可惜已經開唔到。我自己上網搵搵,聽下至得。
...

開唔到?我剛剛至再聽多次喎,可能香港美國有D頻道唔同版權,你搵下陳坤上芒果台宣傳天盛長歌果集,有佢唱歌呢一段。

侯爵府

2018復活節勳章

rose-mag 發表於 18-10-23 14:11
開唔到?我剛剛至再聽多次喎,可能香港美國有D頻道唔同版權,你搵下陳坤上芒果台宣傳天盛長歌果集,有佢唱 ...

係呀!我試左兩次都唔得。我再搵其他試試啦!

侯爵府

2018復活節勳章

rose-mag 發表於 18-10-23 14:04
幻城口碑唔好多都唔關得晒馬天宇事,不竟排頭位都唔係佢,而馮紹峰個白髮粧就唔多得,見咁多個白髮粧靚嘅 ...

的確,東華帝君堅係冇得輸。我都嗒佢糖。同意一轉黑髮立馬跌w 。除咗帝君,馬生的確係第二個最得嘅,如果就睇以上截圖嘅白髮look。仙氣逼人夠天真。

公爵府

rose-mag 發表於 18-10-23 14:04
幻城口碑唔好多都唔關得晒馬天宇事,不竟排頭位都唔係佢,而馮紹峰個白髮粧就唔多得,見咁多個白髮粧靚嘅 ...

琅琊榜係一個人的史詩,幻城就係一個人的顏值咯。無論書粉,劇粉都好滿意馬天宇嘎。我翻晒當年d劇評,公眾號d吐槽,花痴一大片。而且演得真係唔錯。

馬天宇的櫻空釋,既有清冷出塵的仙氣,又有一d狠絕的邪氣同煞氣,笑起身更有稚童的天真。神還原原著的角色。嗯,眼神仲有一絲悲憫。

除左宗主,佢係唯一一個我隨便一截圖,都好靚的角色。

王國長老

plumtree 發表於 18-10-22 22:22
的確,東華帝君堅係冇得輸。我都嗒佢糖。同意一轉黑髮立馬跌w 。除咗帝君,馬生的確係第二個最得 ...

馬天宇本身個樣baby face,望下隔離馮紹峰面長就差好遠,唔同氣質,呢D得天獨厚,亦係佢至命傷。

Highly recommend你睇怪俠一枝梅,當年我睇就發現霍建華同馬天宇呢兩個明星,另一個有發揮嘅係蕭正楠,可惜蕭正楠冇食住條水喺內地發展,否則應該有更好成就。馬有套《悲傷逆流成河》上年拍完,預計出年上,同劇女主鄭爽,青春成長劇種,不過bad ending。

王國長老

hugoma2015 發表於 18-10-22 22:31
琅琊榜係一個人的史詩,幻城就係一個人的顏值咯。無論書粉,劇粉都好滿意馬天宇嘎。我翻晒當年d劇評,公眾 ...

又八卦吓,有網友吐糟馮紹峰個角色係王子,居然得好少服裝,一套衫三四種著法:加件披肩,加個袖環就當成另一套,平時著,打仗又著,成為王都著,好鬼好笑。幻城當時好期待,因為見個片花畫面好靚,特技應該唔錯,但點知硬係唔多吸引,冇咩戲味咁。

馬天宇本身個面型似小朋友,同吳奇隆一樣,係果種巴掌臉,臉細唔長(唔鞋抽),已經係比其他面長嘅人討好,演清裝就最覺,步步驚心入面個個男角都長面,塊面最短係吳奇隆,半光頭look好鬼正,亦因為生得baby face,比較襟老。

公爵府

rose-mag 發表於 18-10-23 14:37
馬天宇本身個樣baby face,望下隔離馮紹峰面長就差好遠,唔同氣質,呢D得天獨厚,亦係佢至命傷。

Highly r ...

我系一個隱藏得好深的蕭公子粉,我都想講蕭公子當時無北上發展,真係好可惜!當時唐人的老闆娘親自同TBB要人,不過TBB唔肯放。

馬天宇最大的缺點就是太靚仔!靚仔到令人忽視佢演技!以我的標準,演員還原到原著角色的氣質,就已經OK噶啦!涼生,唔通要佢大喊大笑先叫有表情?我記得當年播瑯琊榜,都有人踩胡歌面癱噶。對於我黎講,一個眼神,一個垂眸,都係戲!

《悲傷逆流成河》,唔知道有無改原著。我覺得原著簡直系報復社會!女一連累女二失身,女二自殺。女一跟住自殺,最後男一自殺……團滅!原著作者郭敬明指定馬天宇出演的,真係甘大整蠱啊!?

王國長老

hugoma2015 發表於 18-10-22 23:17
我系一個隱藏得好深的蕭公子粉,我都想講蕭公子當時無北上發展,真係好可惜!當時唐人的老闆娘親自同TBB要 ...

我地撐到隻艇好遠,不過都要講,講開又講,而家好多觀眾都好buy果種歇斯底里嘅表演方法,只要演員唔係大喊大叫,冇大打出手,情緒冇大上大落就係唔好,但有演技唔係要流於表面,果種丁蟹式發顛係要用嚟演顛人,所以丁蟹至成經典,方進生係富裕人家有學識有理想有品行,佢唔會發顛式去表現自己感情,直至佢俾丁蟹打到顛咗。

不過每個人都有自己喜好,我就比較要求配合角式嘅演技,宗主要隱忍,佢有感情但不能於人前流露,唔係面癱囉,佢對眼嘅感情流露唔係果種死魚眼冇感情。近期霍建華、周迅都俾人不斷鬧,話霍乾隆唔深情、衰格、咸濕、要面,咁佢個角色就係要佢演到咁,而家佢演到啦,又俾人話冇演技!周迅嘅如懿就係唔爭、不屑爭,佢忍耐、淡然處之,又俾人嘈佢蠢、唔化,有冇聽過周迅同導演點樣講如懿呢個角色?如果聽到的話,周迅完全係演得洽如其份。

公爵府

rose-mag 發表於 18-10-23 14:45
又八卦吓,有網友吐糟馮紹峰個角色係王子,居然得好少服裝,一套衫三四種著法:加件披肩,加個袖環就當成 ...
哈哈,馮生將D置裝費俾細佬用,櫻空釋負責貌美如花,卡索負責賺錢養家。講真喔,馮生作為成套戲的監製,對各位演員都算好好噶。個個都拍得幾靚,角色人設又有發揮位,反而佢自己個角色唔多討好。唔似有D戲,同一個場景,女主鏡頭就高清,男配鏡頭就高糊。

幻城,我睇櫻空釋CUT版,無全部睇,因為畢竟唔系我鐘意的題材。聽評論講系太慢,而且男主戀愛戲太多了,拖拖拉拉。而且因為原著涉嫌抄襲,所以俾人抵制,好多人故意去豆瓣打低分,都影響左套戲口碑咯。但以我睇CUT版的感覺,佢絕對唔會好似涼生甘注水。

公爵府

rose-mag 發表於 18-10-23 15:32
我地撐到隻艇好遠,不過都要講,講開又講,而家好多觀眾都好buy果種歇斯底里嘅表演方法,只要演員唔係大喊 ...

我無睇如懿,不過我個群有睇,佢地話周公子演得好好噶。所以我信佢地D判斷。

至於霍生的角色,其實原著就是甘衰,佢演翻原著的味道,咪演得啱咯!D人話“我唔系睇小說,我系睇電視劇,我唔理你原著系點,反正你電視劇就唔應該甘演。”好似佢地睇過劇本甘?一個好的演員,面對呢D有原著小說的劇本,一定會先睇原著揣摩角色,而唔系完全按照劇本演。佢演得接近原著,就證明佢演得好。

點解而家甘多戲要改編自網絡小說,就因為呢D小說有大量書粉,自帶流量。如果演員演得唔接近原著角色,點打動D原著粉追劇?作為片方,望都望D書粉變曬劇粉角色粉啦,好似瑯琊榜甘。我都係瑯琊榜書粉轉宗主粉 噶。

將條船撐返《涼生》,涼生:敏感,內斂,堅強,冷漠,腹黑。劇入面仲有個設定是腦有血塊,唔可以情緒激動,唔可以受刺激。唔通要演到好似馬景濤甘啊?姜生叫佢一聲“哥”,佢眼裡飄過一瞬失落。我GET到就叫演技,GET唔到就話面癱咯。

仲有《潛龍在淵》,我好難想象權謀劇的男主會喜怒形於色,甘樣佢活唔過5集!何況帝皇本身就有好多禮儀儀態方面的規矩,無可能大喊大叫。作為一個冒牌皇帝,開頭成個人的神經都好緊張,戰戰兢兢、步步為營、謹言慎行系好正常噶,講多錯多,做多錯多,唔做就唔錯。試問你假扮皇帝,你仲會隨自己本性行事?如果觀眾理解馬天宇系演緊一個假扮的皇帝,甘佢的演技就完全無問題!

公爵府

我地撐到隻艇好遠,不過都要講,講開又講,而家好多觀眾都好buy果種歇斯底里嘅表演方法,只要演員唔係大喊 ...

我響兔區睇左個金句~~脫離人設談演技就是耍流氓

我又諗起你之前話你當年學話劇果陣,點樣設計角色了

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

上次降魔的你有無睇,石敢當角色都要好呆,但我覺得胡鴻鈞演得幾好, 內心戲好真係唔係個個得。

侯爵府

2018復活節勳章

rose-mag 發表於 18-10-23 14:11
開唔到?我剛剛至再聽多次喎,可能香港美國有D頻道唔同版權,你搵下陳坤上芒果台宣傳天盛長歌果集,有佢唱 ...

我昨晚搵到喇。睇左三次。真係幾好喎。原來咁鬼唱得 。可惜首歌本身麻麻。好介紹

王國長老

littlecar 發表於 18-10-23 18:48
上次降魔的你有無睇,石敢當角色都要好呆,但我覺得胡鴻鈞演得幾好, 內心戲好真係唔係個個得。

...

有內心戲就唔係表面面癱,冇大喊大叫唔代表冇情緒,好記得多年前發哥演網中人,其中一場講佢虧空公款俾人拉,佢望住鄭裕玲冇話唔講得,兩個人眼神入面好多戲。

以周迅如懿傳為例,如懿冇喊,但觀眾喊死好多場,點解?因為佢嘅演技有感染力,佢最利害係對眼好識做戲。

降魔的我冇睇過,TBB戲我好難即時追,而家反而出碟後追番好多舊戲,例如火線上的江湖大佬、疆,而家跳住睇緊馬德鐘套以和為貴。

翡翠宮

rose-mag 發表於 18-10-24 11:30
有內心戲就唔係表面面癱,冇大喊大叫唔代表冇情緒,好記得多年前發哥演網中人,其中一場講佢虧空公款俾人 ...

好演員真係好緊要,不過如懿傳我未睇,無得同你一齊傾...

王國長老

littlecar 發表於 18-10-23 19:34
好演員真係好緊要,不過如懿傳我未睇,無得同你一齊傾...

咁你有時間睇完去如懿傳個帖度傾啦,好戲幾時睇完幾時傾都奉陪,我睇戲唔多,因為時間太少,每晚上網要做嘅嘢好多,煲劇真係非我首要,但如懿令我犧牲唔少瞓覺時間,而家我又翻煲中,今次會龜速慢慢熬。

翡翠宮

rose-mag 發表於 18-10-24 12:29
咁你有時間睇完去如懿傳個帖度傾啦,好戲幾時睇完幾時傾都奉陪,我睇戲唔多,因為時間太少,每晚上網要做 ...

印象中之前好多食譜分享,係咪睇劇多咗無時間,我都唔多時間睇劇,反而食譜對我重要D

王國長老

littlecar 發表於 18-10-23 20:39
印象中之前好多食譜分享,係咪睇劇多咗無時間,我都唔多時間睇劇,反而食譜對我重要D

...

有D啦,係因為仔女上中學,公司又多咗嘢做,好多時煮完又未必得閒慢慢UP相上嚟,之後又要寫,都好花時間,同埋手痕寫小說,所以比較少咗食譜分享。剛剛媽咪生日我整咗隻焗全雞、洋蔥蝦、肉碎豆腐、雙味麵筋同粟米肉碎羹,但呢D咁普通,唔知啱唔啱你。

翡翠宮

rose-mag 發表於 18-10-24 13:02
有D啦,係因為仔女上中學,公司又多咗嘢做,好多時煮完又未必得閒慢慢UP相上嚟,之後又要寫,都好花時間, ...

寫小說,不得了

幾時有得睇食譜分享

首頁

尾頁

跳至