有冇就生既媽媽中左乙型鏈球菌(emoji)

Ice0018
|
今日收到健康院通知中左 好擔心
因為仲有2星期就開刀生喇

PuiwahChum
|
Ice0018 發表於 18-10-10 19:02

我中左呀,我都就黎生
應該無咩大問題既,我順產就要打抗生素
你開刀 可能唔需要都唔出奇
Mrs_Tiu
|

我今日去產檢,醫生都話我中獎
預順產,有些擔心,不過打抗生素可大大減少早期感染風險
出生之後bb會抽血驗,應該無事
mandy_0523
|
我都有中
不過問過人話唔使擔心,叫我有任何嘅作動徵狀就早啲入院打抗生素
同埋要確保醫生係知道您中咗B鏈
Chingyeeyeee
|

我都中左啊,穿左水要早啲入院打抗生素
GCHK
|
聽醫生嘅話,應該問題唔太大嘅
CiCiTang
|

我都中咗醫生話生之前打針,會無事
KILW
|

我都中b鏈開刀生,婦產科醫生無講要好似順產咁打抗生素,我亦唔覺有打,而生完之後兒科醫生會評估下bb,有徵狀覺得bb有感染嘅風險會抽bb血去驗,但兒科醫生話好少開刀bb會攪到要抽血驗。

yimfion0126
|

唔好意思,題外話,我去贊育驗點解佢哋話唔會有通知?只係如果中咗就臨生嘅時候醫生先同你講要打抗生素?
LC116
|
要預早幾多打抗生素?
Hinhinhinbb
|
我生第一胎時都中咗,基本上第二胎都預設你中,當時姑娘話最少8個鐘前打抗生素,但因為生得太急,打完無奈就生咗,最後呀b一出世就要打抗生素...
所以驗到有b鏈發現有生既跡象就早d入院,等有足夠時間打抗生素!
Ice0018
|
KILW 發表於 18-10-12 01:00
我都中b鏈開刀生,婦產科醫生無講要好似順產咁打抗生素,我亦唔覺有打,而生完之後兒科醫生會評估下bb,有 ...

昨天去左產檢 醫生話到時開刀會打抗生素..開刀唔係經下面生產會冇咁大影響..咁都放心d