論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因為要生BB, 第一次請姐姐,大家會揀已婚定系單親?朋友話最好揀已婚,責任心會好d, 系唔系咁樣? 同埋請姐姐有咩要注意?謝謝

子爵府

kristy916 發表於 18-10-10 19:19
因為要生BB, 第一次請姐姐,大家會揀已婚定系單親?朋友話最好揀已婚,責任心會好d, 系唔系咁樣? 同埋請姐 ...

請工人睇運氣,已婚,未婚一樣偷嘢,hea 做,借錢,走佬!

已婚绝對不是就責任心重,可能只係對佢老公,仔女仆心仆命,要揾錢寄返鄉下。咁亦不代表佢仆心仆命做好你份工。佢可能只想你俾錢佢

男爵府

細姐姐 發表於 18-10-10 19:44
請工人睇運氣,已婚,未婚一樣偷嘢,hea 做,借錢,走佬!

已婚绝對不是就責任心重,可能只係對佢老公, ...

完全認同。我剛炒個工人就係已婚有三子,佢係好想搵錢養自己頭家,亦因為咁佢偷好多我既日用品打算運返鄉下,臨走檢查行李發現連玩具都偷話俾3個仔玩。同埋佢好緊張錢,有時緊張到會令僱主感到不安。

大宅

我那個又係有三個小朋友, 但離左婚, 佢可能要養成家, 所以都緊張份工.

複式洋房

我想問如果我請38歲姐姐湊newborn, 係唔係年齡算大? 呢個姐姐都冇海外經驗, 有3個小朋友, 但係另外仲有幾個揀就29歲有海外經驗, 因為我第一次請係怕搞唔掂個姐姐, agent 話工人有外地工作經驗一般會巴閉D. 係唔係咁樣?

子爵府

kristy916 發表於 18-10-15 11:07
我想問如果我請38歲姐姐湊newborn, 係唔係年齡算大? 呢個姐姐都冇海外經驗, 有3個小朋友, 但係另外仲有幾個 ...

都係博,我會揀有海外經驗,起碼有打工概念

自己生3 個,唔等於佢識香港style 凑bb
打過工,at least 冇home sick, 唔會話掛住仔女,日喊夜喊

你in 吓工人,同佢傾吓,feel 吓

複式洋房

細姐姐 發表於 18-10-15 11:27

我都明白自己有三個唔代表會識湊香港style, 佢本身有兩年菲律賓住家工經驗, 其實我interview同佢傾過, 感覺都ok嘅。佢老公都有full time, 不過係因為仔女開始大,想搵多d錢,因為好多朋友話要揀後生,所以我有concern咁啫

大宅

kristy916 發表於 18-10-15 11:07
我想問如果我請38歲姐姐湊newborn, 係唔係年齡算大? 呢個姐姐都冇海外經驗, 有3個小朋友, 但係另外仲有幾個 ...

你就好啦,可以搵到工人,來緊我屋企都有nb bb,但係到宜家都沒搵到工人,宜家菲姐都好揀工

複式洋房

anlolo 發表於 18-10-24 23:32
你就好啦,可以搵到工人,來緊我屋企都有nb bb,但係到宜家都沒搵到工人,宜家菲姐都好揀工
...

我請海外未黎過香港,你要唔要介紹?可以refer agent比你,睇下你想要菲定印喇,都系親戚朋友refer agent比我。

子爵府

單身、已婚、單親都冇分別。睇工人自己性格、品格。以前有個工人有5+女,天生心 有事,經常入醫院和icu都hea 爆,響hk連續被炒3次,要敗走中東洗底6年, 但是依舊hea 做,不過中東的雇主,屋大工人多,先至可以混水摸魚過關。自此,我連響中東做過的工人都不會再覺得是什麼reference

男爵府

細姐姐 發表於 18-10-15 11:27

不能完全同意, 我之前個姐姐喺馬來西亞同一僱主做咗七年, 結果到香港咪一樣玩博炒, 總之激死我

首頁

尾頁

跳至