夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

親子王國15週年勳章

同另一半就結婚,之前買戒指,佢想我地係互相送戒指咁
所以就係我俾佢隻戒指錢,佢俾我隻戒指錢
咁事前講好左咁安排,我都ok
其實我冇話唔俾錢,但佢就自作主張在家用扣晒條數
我覺得一樣還一樣... 定我咁諗係我問題呢

公爵府

結婚戒指應該係男人出晒吧!咁佢有事先講明戒指在家用扣嗎,如果講咗,就可以接受的。我反而唔係好接受戒指要女方比一份。

大宅

親子王國15週年勳章

Miulo 發表於 18-10-10 20:13
結婚戒指應該係男人出晒吧!咁佢有事先講明戒指在家用扣嗎,如果講咗,就可以接受的。我反而唔係好接受戒指 ...
冇事先講明在家用扣,只係突然咁樣做

佢話當互相送我都覺得可以嘅,但突然話在家用扣我就覺得好似唔係好妥咁.. 但我又講唔出係咩

大宅

水君 發表於 18-10-10 20:30
冇事先講明在家用扣,只係突然咁樣做

佢話當互相送我都覺得可以嘅,但突然話在家用扣我就覺得好似 ...

樓主你个C6咁縮骨小家都做得出?我唔鏟爆佢扣都要問過我先?咁算點先?豈有此理遲啲生兒女又點計?

大宅

水君 發表於 18-10-10 20:08
咁事前講好左 ...

樓主可能冇問題
但咁小事都包容吾刭
結乜野婚ah

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你有冇工作?
佢係咪比家用比得條氣唔順? 介子都計,以後有排計 拗撬一定多

大宅

親子王國15週年勳章

stella^^ 發表於 18-10-10 21:02
樓主你个C6咁縮骨小家都做得出?我唔鏟爆佢扣都要問過我先?咁算點先?豈有此理遲啲生兒女又點計?
...
我同佢講我冇諗過咁樣扣
之後佢先話可以照俾返家用我,戒指錢另外俾佢
但我已經唔想再理佢

大宅

親子王國15週年勳章

vet 發表於 18-10-10 21:38
你有冇工作?
佢係咪比家用比得條氣唔順? 介子都計,以後有排計 拗撬一定多
...
我有工作,家用係佢主動話俾(因為其實仲未正式結)

複式洋房

回覆樓主:

係有d縮骨

瑪瑙宮

搏做左你唔出聲, 咁都有?

別墅

咁事前講好左 ...

其實好多人都係好似你老公咁,戒指係互送,即係一人俾一半錢,我係做金行嘅,所以成日都見一人一半,覺得無乜問題,唔關小氣縮骨事,因為多數女裝戒指會貴過男裝。
而佢喺家用扣,同你另外再俾錢佢,條數咪又係一樣,我諗你真係介意嘅係佢真係收返你錢。

大宅

咁事前講好左 ...

結婚是人生另一階段的新開始, 需要時間大家磨合,互相溝通,包容, 才會懂得怎樣相處才令大家舒服,慢慢長路, 無需為這小事煩憂, 如果樓主個心依然有啲唔舒服, 直接跟未來c6 講清楚婚後相處模式,生日習慣, 家庭開支,早點預備,免日後多爭拗,因為好多細節野, 男人唔會上心

加油哦

男爵府

回覆樓主:

我自己又吾覺好大問題,溝通問題姐,你未嫁都比家用你好好了,何必要甘緊張,小事一宗。

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

條數明明一樣
女人就係咁計較呢啲名義上既錢
明明講咗互送
只係俾錢方法唔同
都可以話個男人縮骨
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

複式洋房

咁事前講好左 ...

其實傾好左互送系冇問題。
不過一條數還一條數,啲男人真系會覺得都系同一個數目直接扣你家用唔駛煩,咁同先斬後奏冇乜分別。
如果我系你,我會講清楚希望麻煩少少佢照比返原來既家用我,我再比返嗰份錢,起碼條數清晰啲,而且我可能唔系用家用舊錢嚟比呢。

點知今次由得佢咁扣,如果佢唔記得自己扣左,因為冇做到比返錢佢嗰個動作,問返我攞返錢就 口同鼻拗嚕。再講下次唔知買啲咩又無啦啦話扣,咁仲駛攞家用嘅?

子爵府

水君 發表於 18-10-10 21:45
我同佢講我冇諗過咁樣扣
之後佢先話可以照俾返家用我,戒指錢另外俾佢
但我已經唔想再理佢:igiveup ...

樓主,無話對錯,只有合不合適。

你應該清楚佢係計較/孤寒,還是分明但大方呢?
如果真的要一人一半的事情,比我會事先清楚分明,但最後有鬆動或比預期好,我會说,算拉,我比哂或大半,这样令她有承擔責任,亦可有驚喜,比一早比哂的效果好。
戒子最好男仔比晒才顯得大方,有D野人家記一世的,真係唔好悭这些錢,悭其他還好。不過傾好了,家家想法不同,但一定要說清楚怎樣扣,幾時扣,無相無量做夫妻唔可以的。

但如果男方計較/孤寒,漫漫長路,都几難頂。。因為面對的問題比拍拖時更多。男方始終大方點,有温馨的家温機會較大。

大宅

2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 2016畫展勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 趣教勳章 熱血金章 秋日勳章 玩具勳章 熱血勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我又明白你個hard feeling 係邊度~
吾夠浪漫囉...
一人一半其實無問題...係事前無傾好...你以為佢會比...
如果我係你會以後醒水...有咩錢銀上既野都一早同佢傾好先...
勉左自己吾開心既機會...如果你已經知佢係咁既人...

男爵府

咁事前講好左 ...

其實互送都唔係問題,但要睇清楚佢動機係想縮骨慳番個舊錢定真心互相送定情!
如果佢平時出街食餐飯都同你斤斤計較有微言,咁你就真係考慮清楚先好嫁。
婚後好多時候家庭都會涉及錢銀爭執,如果好孤寒個種人同佢生活都會好辛苦,情願單身唔嫁日子過得比結婚好!

大宅

lingfu 發表於 18-10-11 08:37
條數明明一樣
女人就係咁計較呢啲名義上既錢
明明講咗互送

同意。明明數字上一樣。

當佢俾家用 5000, 1000是介指, 咁樣都好正常。
佢自動扣, 4000 入您銀行。

同佢入您銀行 5000, 您親手俾1000 會有唔同咩?

同埋佢親手接返您1000 ,我覺得咪仲樣衰!!

定其實樓主係想博下佢唔會收錢?!

翡翠宮

回覆樓主:

睇吾到有乜問題
既然一早 agree,咁你一早比左 cash佢佢咪吾會扣家用囉

首頁

尾頁

跳至