夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

唔好意思,你另一伴好縮骨,結婚戒一向男方出哂架喎
而且婚戒一般都係對戒,好少分開買,咁即係兩隻戒指總和除2?不過我見一般男嗰隻係貴過女個隻,咁變相你仲俾得多過佢?

子爵府

畀面勳章

其實都係同一條數... 戒指數講就係一人一半,但實際上又係你男朋友俾,
因為啲錢係佢的。。唔好咁計較,對方已經係好大方

男爵府

.

翡翠宮

仲有, 婚都未結已經比家用
其實對介指都係男人比哂
咁你嘈乜Q?

男爵府

我諗問題有幾個:

- 男方自已自動扣數, 無通知女方, 顯得不尊重。
- 男方自動扣數, 是否因為睇死女方不會比番錢佢?
- 如計番條數都係用男方啲錢買既, 為何不一早大方點自已買晒兩隻戒指?

係呢件事上, 男方似乎做得不夠大方。
假如我是男方, 一定不會在家用扣。理由是: 這動作顯得自已小氣, 也告訴了女方我不信任她。

"扣數" 這動作通常是在商業社會用的手段。但用在婚姻上... 似乎不太合適。
樓主跟老公關係咁 business like, 若結婚真的能走下去嗎?

別墅

介子都自己買, 我就接受唔到但你都接受會比返錢佢啦, 咁家用扣我又覺得OK
但佢都幾小家, 一生人一次都唔買, 要你出

子爵府

回覆樓主:

家用係包括咩支出?
家用扣,咁即係減咗你隻戒子錢(定佢隻戒子錢?),而係支出嘅錢少咗?

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

點解係都要執著咁多細節?其實個數都一樣有乜問題……

大宅

水君 發表於 18-10-10 20:08
同另一半就結婚,之前買戒指,佢想我地係互相送戒指咁
所以就係我俾佢隻戒指錢,佢俾我隻戒指錢
咁事前講好左 ...

如果你一早同意安排,咁做條數其實一樣。

如果你一早自己俾返錢佢,佢就唔使自己扣家用。

而未結婚已俾家用你,都算係咁啦~ 即家用其實係淨袋?

男爵府

其實我唔明結婚前俾家用到底為咩?

大宅

岩, 禮物同家用是不同的, 怎可以扣數....

大宅

Solarflare 發表於 18-10-11 14:54
我諗問題有幾個:

咁我覺得要睇佢地平時相處楔式/對話方式‧

未結婚前已經有家用收‧ 咁女的似乎有好多野都唔洗找數。

1.女方會主動自已拎返錢出黎俾嗎?

就咁推估,結單時, 男方先出全數找‧ 雖然女方認同互送,但仍未有動作去找數。
然後男方 係俾家用時, 私自扣後費用再俾女方。

如果女方主動找了數 , 就應該唔會出現呢回事。

咁究竟介指買左幾耐?, 而到俾家用果日又隔左幾耐?!
如果其實買介指 同俾家用 已經隔左一個月/兩個月?

但如果男方開口話:您未俾返左介指錢我呀, 又係咪感覺會好D呢?

子爵府

回覆樓主:

好小事,叫你c6 送過一隻比你咪得囉

翡翠宮

jeatime 發表於 18-10-12 08:22
其實我唔明結婚前俾家用到底為咩?

D 女人乜都睇吾到
淨係睇到要佢比介指錢就吹到煲咁大
其實咪又係男方比
婚前收家用就理所當然
肉酸

伯爵府

2024年龍年勳章

Solarflare 發表於 18-10-11 14:54
我諗問題有幾個:

女方不夠大方。有心送定情信物俾老公,一早俾咗。
女人未嫁就巧立名目收錢話家用,就真係business-like。

男爵府

RAY媽 發表於 18-10-14 09:05
女方不夠大方。有心送定情信物俾老公,一早俾咗。
女人未嫁就巧立名目收錢話家用,就真係business-like。
...

我唔知點解收家用?
可能未結婚生左個b都未定。
不過感覺男女雙方都計較, 互相試探。女方可能特登唔比睇下男方會點, 男方可能特登係家用扣睇下女方咩反應。
不信任同不溝通才是問題。

子爵府

介子我送比老公,個款我選,我覺得無問題呀
買左佢先知

都一家人,吾洗為小事計較,住埋一齊大把野要磨合,你如果樣樣嬲,嬲得幾個樣

伯爵府

水君 發表於 18-10-10 20:08
同另一半就結婚,之前買戒指,佢想我地係互相送戒指咁
所以就係我俾佢隻戒指錢,佢俾我隻戒指錢
咁事前講好左 ...

介指應該係男人出,唔講係唔係男人出,咁小事咁少錢(結婚介指有鑽石都係一萬幾千,當你幾萬好未),佢一人一半都諗得出,第二時生BB會唔會話醫院費用每人一半,咁嘅男人我一定唔嫁,唔係錢嘅問題,係佢太小家太計較太計算,結咗婚後你只會更多埋怨

大宅

回覆樓主:

其實真係無問題啵,未結婚已經為呢d事煩,婚後漫漫長途,有排唔開心啦…

首頁

尾頁

跳至