嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個女岩岩5個月,滿月既時候爆過1次嚴重既濕疹,睇左醫生用左5%類固醇後,有時都會係咀邊出過輕微濕疹,
之前係日本買左隻baby馬油比女女搽,搽完濕疹位係會無咁紅,
但依家用哂買唔反,朋友就介紹我買左隻aveeno濕疹專用補濕cream
我朋友個女用左之就無再起過濕疹
點知我女用左2次,搽過既地方都起哂濕疹:(
我打左去aveeno熱線問,客服話可能我個女對當中成份過敏,而當中主要成份係燕麥
aveeno客服叫我觀察多幾日,無好轉就睇醫生
我就上網search下有無媽媽遇過同樣情況,結果係大陸既小紅書見到有bb都係用完aveeno爆濕疹
佢地話可能係對麩質感敏所以對燕麥敏感,
然後我都揾到篇報導話最好唔好比bb用燕麥潤膚霜,
當然我都唔肯定係因為咩而敏感,所以黎緊我想帶個女去做敏感測試

禁止訪問

複式洋房

bluebluewo 發表於 18-10-26 17:36
試下QV啲潤膚膏啦...我身邊有個朋友個女同你女女情況好似, 佢後尾都去左睇醫生, 醫生介紹佢搽QV ...
好呀thank you
我都試緊邊隻牌子岩我女用

大宅

bluebluewo 發表於 18-10-26 17:36
試下QV啲潤膚膏啦...我身邊有個朋友個女同你女女情況好似, 佢後尾都去左睇醫生, 醫生介紹佢搽QV ...

我嘅小朋友都有濕疹,試緊生物共振脫敏,嗰度有部機可以check對咩敏感,我嘅小朋友check過對QV同Aveeno都過敏,你可以試一下。或者保險D幫BB搽橄欖油都可以,不過要搽密D。

複式洋房

Starrainma 發表於 18-10-10 20:09
我個女岩岩5個月,滿月既時候爆過1次嚴重既濕疹,睇左醫生用左5%類固醇後,有時都會係咀邊出過輕微濕疹,
之前 ...

我同個女都唔多接受到燕麥果隻aveeno.
嚴重我覺得可以試下用pinetarsol 沖涼,雖然臭,但好似幾好。之後好啲可以試下Ezerra沖涼。
我個女仔個都有用過ezerra cream. 真係幾好。不過就貴。。。

洋房

Starrainma 發表於 18-10-10 20:09
之前 ...

我個仔5個月又係 第一次用 保濕 發得好勁 我以為係其他原因導致 ,第2次用 佢既濕疹浸浴,成個頭都出晒頭皮! (emoji)(emoji)‍♀️唔敢再用

首頁

尾頁

跳至