好想離職

甘道夫
|
做左幾個月,同班老海鮮完全夾吾到,個個持著自己做得耐而且熟哂關係,根本吾比任何面我,照串、照話、照西我面,甚至當我透明!

其間我都一直吞聲忍氣,仍然當作冇事,客客氣氣對佢地,努力做好自己本分!

而我老闆對我正常,至少冇其他好似老海鮮同事甘欺凌我。之前都有向老闆透露過自己不習慣這裡,但老闆勸我周圍也有這樣的人,叫我改變自己一下。

其實一直都忍,但搞到依家好怕返工,怕到晚上會失眠,好怕亦好憎佢地。

換上你們,你們會點做?

臨近年尾,已寄好多份cv出去,但完全冇回音。

KTKTKT5
|
甘道夫 發表於 18-10-11 01:10
做左幾個月,同班老海鮮完全夾吾到,個個持著自己做得耐而且熟哂關係,根本吾比任何面我,照串、照話、照西 ...

繼續邊做邊揾, 最盡捱到過年前就quit
Poyau
|
騎牛揾馬 希望早日轉到工
dder
|
老闆都咁講 過埋年走得
brindlewin
|
做左幾個月,同班老海鮮完全夾吾到,個個持著自己做得耐而且熟哂關係,根本吾比任何面我,照串、照話、照西 ...

人地有經驗/熟曬有咩問題,你咪虛心努力快些上手咯。
冇人有責任照顧你,配合你,俾面你......架喎

你剛出嚟工作嗎?
crystal媽咪
|

我會頂到就頂,人工好高就睇住份糧。 不過通常都係我頂唔順走先,得就裸解,唔得就邊搵邊走
seaman1982
|
等唔到過年都等多一兩個月先。
大拿拿咁多個月冇收入(如預計過年前都難搵工,搵到都豬頭骨)
我自己就諗住做到一月,咁抖下到過年,再搵過份。因為過年又少不免要洗D錢。多一兩個月糧也是好的。
good_pig
|

我都send 緊,send 左兩份都有一份有得見
shannon_fky4186
|

你老細某程度上都無講錯,周圍都係呢D老海鮮。

我上份工都有,係好討厭,不過做好自己既工作,一年後熟曬D野,就無咩好煩。
good_pig
|
seaman1982 發表於 18-10-11 07:56
等唔到過年都等多一兩個月先。
大拿拿咁多個月冇收入(如預計過年前都難搵工,搵到都豬頭骨)
我自己就諗住 ...

當好難頂,頂多一個月都唔想

其他年尾轉工又唔一定豬頭骨,人夾人者

份份工都有人來,有人走
JoanC
|

有咩原因其他人要俾面你?你職位好高?
Charlotte_mom
|
騎牛搵馬,
Fishqqma
|
dder 發表於 18-10-11 05:46
老闆都咁講 過埋年走得

唔係佢受,梗係咁樣講啦
tang0809
|
你做咩職位?同班老海鮮同級?其實邊度都有老海鮮,做好自己,老闆又睇到,咁唔需要理其他同事
小軒軒
|
我剛好相反。。係 d 後生西面喎。。

我都客客氣氣。。但為咩受你氣。。

年尾唔算難搵。。重點出擊
是是但但
|

如果係工作上接觸,咁佢地的確有經驗,虛心啲聽吓,唔岩聽就skip佐佢。除了公事,其他時間咪唔好接觸,自己做自己野,自己食飯,cv繼續send,你老細都有佢道理,度度都有呢啲人 。
winnielong
|
照做自己嘅嘢、見到面打招呼叫早晨、收工講拜拜、問野要講唔該全部做曬佢地都當你透明之後你咪人咩面口你咩面口咯、人咩態度你咩態度、佢哋唔比面也不需要比面佢地
sarali
|
brindlewin 發表於 18-10-11 07:20
人地有經驗/熟曬有咩問題,你咪虛心努力快些上手咯。
冇人有責任照顧你,配合你,俾面你......架喎 :quiet ...

係班老屎忽好喜歡玩辦公室政治呀
peonica
|
但差不多年尾,忍多陣先走