(新手一問)岩岩有左, 自己過量補鈣, 而家好擔心.....

cululu
|
我6/10 去家庭醫生到check 到有左, 佢建議我要食materna 同鈣片, 我食左5 日,
(book 左婦科, 但24/10 先有得睇)

但係我上網睇到孕婦每日適當的鈣攝取量是中期1000毫克,後期是1200毫克。

我而家先岩岩數星期但已經overintake

materna 中含鈣係120mg,

再加2片500mg鈣片,

而且食物又有鈣

即每日吸收左over 1120 mg

我上網睇到overintake 鈣會對BB同媽咪都吳好......

請問各位媽咪,我甘樣會影響到BB 呀ga?

好擔心呀, 新手咩都未知, 請各位媽媽賜教
pycc8899
|
回覆 cululu 的帖子

唔洗擔心既, 你而家食返少一粒鈣片咪得囉~
cululu
|
回覆 pycc8899 的帖子

但係D 媽咪話吳洗甘早補鈣, 驚胎盤鈣化, 會吳會暫時停食好D呢?
ipcs
|
cululu 發表於 18-10-11 10:57
我6/10 去家庭醫生到check 到有左, 佢建議我要食materna 同鈣片, 我食左5 日,
(book 左婦科, 但24/10 先有 ...

知道左咪食返少d,好似話過量吸收鈣會生腎石?正常攝取量就可以了。
cululu
|
明白明白, thank you 兩位
pycc8899
|
其實在懷孕期間,身體是會較平時更有效吸取食物中的鈣質。孕婦只要多吃鈣質豐富的食物,就已經足夠。另外,維他命D幫助鈣質的吸收。含有豐富的維他命D的食物有蛋黃、肝臟等。適量曬太陽,可幫助身體製造活性維他命D的,對鈣質的吸收有幫助。加上多做運動,保持活躍的生活,減少疲勞,就能強化孕婦骨骼,所以無需要特別吃鈣片。你可以唔食住都得-在懷孕中、後期鈣質的需求會較多,孕婦每日適當的鈣攝取量是中期1000毫克,後期是1200毫克
我上網搵既~而我自己17週時就買左鈣片食
JD930    發表於 18-10-11 12:12
cululu
|

好, 明白啦~
甘我想問呢

我食梗materna 仲耍吳要額外加葉酸ga?
頭三個月好似好需要呢樣野甘

ipcs
|
cululu 發表於 18-10-11 11:39

好, 明白啦~

我食400mcg葉酸到13週轉食Materna(舊版已有1000mcg),所以唔再另補。鈣就另外補。
新版好似少好多,但夠就可以,而家又話食得過量會引起自閉症。
cululu
|
thank you so much ~~清楚曬啦~
JD930
|
cululu 發表於 18-10-11 11:49
thank you so much ~~清楚曬啦~
恭喜晒,祝一切順利
wowobibi
|
頭3個月只需食葉酸, 我之前問過3個婦科醫生都住咁講

過3個月後至轉食綜合維他命
Siupenguinyiu
|
我醫生話鈣片四個月開始先食
minasam
|
之前問過營養師, 話鈣食到 3000mg 先叫過量
1000mg 多少少都唔大問題
不過早期都唔洗食咁多住, 我都係 6 個月先開始補 600mg 鈣片
之前一直食 materna, diet 每日都有飲奶/鈣思寶 & 食豆類
candice0088
|
我生第一胎時。都係食過多既鈣。大囝好大隻8磅幾出世。出世個幾月已過重過高。生長線是103...仲要見醫生驚佢係巨人症,兩個月就出牙仔了。人奶都食唔到。因為咬到好痛。醫生話佢有機會吸收過多鈣所以大隻又早出牙..

第二胎就正常好多。
RubyYu07
|
你宜家換返正常用量就可以啦,你都係超左5日之嘛
Carmen8080
|
我覺得呢啲補充品 不食也罷 呃孕婦 我阿媽嗰年代邊有食咁多野 依加咁多人有咩過度活躍症呀濕疹呀 都唔知係咪食太多呢啲supplement
cululu
|
回覆 JD930 的帖子

Thank you 😘😘
JD930    發表於 18-10-12 08:50
cululu
|
回覆 wowobibi 的帖子

😵😵甘樣 ga? 最幣我未甘快見到醫生問吳到又照吳到😓😓
cululu
|
回覆 Siupenguinyiu 的帖子