產假一問~

pycc8899
|
我想問下我今年5月8號入職, 出年2月7號預產期, 其實係唔夠40週, 咁公司會唔會出4/5糧俾我呢?不過因為我同醫生講遲左一個星期, 俾公司既預產期係2月14號, 所以就夠40週.

ps:今胎第2胎, 第一胎40週3入院催生
ipcs
|
pycc8899 發表於 18-10-11 10:59
我想問下我今年5月8號入職, 出年2月7號預產期, 其實係唔夠40週, 咁公司會唔會出4/5糧俾我呢?不過因為我同醫 ...

你放產假嘅第一日未做夠40週就有可能無有薪產假。
pycc8899
|
唔係嘛~放產假開始計架........咁就一定無啦....
lovelypowerpuff
|
我想問下我今年5月8號入職, 出年2月7號預產期, 其實係唔夠40週, 咁公司會唔會出4/5糧俾我呢?不過因為我同醫 ...

打去HR 問
wenwenday
|
係,放產假開始計
pycc8899
|
回覆 lovelypowerpuff 的帖子

我怕我打左去問真係跟足勞工法列去做....
freshrose
|
回覆 pycc8899 的帖子

由放產假果日開始計要做夠40 周, 唔係會無有薪產假
仲有公司衰D 可以叫你放前4 後6, 所以唔係你想點計就點計
我要做媽媽
|
我建議你先問下你間公司有冇規定點休既
pycc8899
|
其實HR已經問左我點放法, 我話前2後8, 佢又OK , 又無講D咩......所以而家CONFUSE緊有無得出....
|
pycc8899 發表於 18-10-11 17:02
其實HR已經問左我點放法, 我話前2後8, 佢又OK , 又無講D咩......所以而家CONFUSE緊有無得出.... ...

我睇返自己contract 係放產假前要做滿40週
|

同可以講遲的嗎?不是按USG 為准?
pycc8899
|

咁我都要返去睇返contract先
pycc8899
|

咩係USG?
|
pycc8899 發表於 18-10-14 10:43