宮外孕,點揀

懶妾
|
但搵唔到係邊到,醫生比左2個選擇我,唔識揀

手術: 快,乾脆! 用腹腔鏡照,照到係邊就切邊,如係輸卵管就成條切,卵巢就切卵巢

化療藥,需時可能2~3個月,當你cancer咁醫,殺左你身體既異物,死左再比身體吸收,但之後宮外孕機會就高d,同埋有小機會引發左白血球問題,但可保住輸卵管同卵巢
yukicheung0901
|
懶妾 發表於 18-10-11 11:16

手術: 快,乾脆! 用腹腔鏡照,照到係邊就切邊,如係輸卵管就 ...

切喇。我2樣都試過,化療藥好辛苦,痛到就快死。切咗一了百了
kinsbb
|
回覆 懶妾 的帖子

我2016年尾又係宮外,由於一路有睇生育科, 好早期就發現到, 4wk 嗰朝去返私家醫生到, 照左成30mins 搵到粒野喺右邊輸卵管, 醫生寫紙俾我入廣華, 同解釋做手術 vs 化療葯既好處壊處, 佢建議我揀手術切除, 原因係保留一條function 已受影響的輸卵管, 下次再中的機會都高, 留住佢只係心理上好過d
我入到廣華, 個醫生又係照左好耐, 然後同我講唔覺等得係私家醫生搵到個位, 由於我已決定揀手術, 佢話到時用腹腔鐃鏡再睇. 結果, 我私家醫生係啱的.

我之後有keep 住睇我個生育科醫生, 但每個cycle的確係少左一半機會bingo, 最後我係今年4月成功了

但每個人情況唔同, share 我個case 俾你reference 下啦, 希望你一切順利

pkh0207
|

手術: 快,乾脆! 用腹腔鏡照,照到係邊就切邊,如係輸卵管就 ...

搵唔到係邊度咁佢點肯定係宮外孕?
我16年宮外孕,個胎係輸卵管位置。打左MTX針。
打完後果二星期,要定期返醫院抽血看HCG跌到幾多。跌得唔理想有機會要打多支針。同埋打完後半年唔可以懷孕。
之後努力左成年,但一直都未能成功自然再受孕。出去照輸卵管先發現原來左右二邊有積水。醫生話呢個可能就係當日宮外孕原因。
如果比我再擇。可能我都唔會擇打MTX 針。根本治標唔治本。
不過當然打針係無做手術咁傷既。。

RubyYu07
|
揾唔到係邊個位置?可唔可以揾第二個醫生照清楚?
我要做媽媽
|
我都建議手術切好過喇
Evacheng36
|
4年前,我都係咁,最後關頭都選擇咗做手術,化療藥手尾太長,年頭做完手術,切咗左邊輸卵管,年尾12月妥咗阿女啦!
懶妾
|
yukicheung0901 發表於 18-10-11 11:39
切喇。我2樣都試過,化療藥好辛苦,痛到就快死。切咗一了百了

我睇左2個私家都建議我打化療藥
懶妾
|
pkh0207 發表於 18-10-11 14:10

搵唔到係邊度咁佢點肯定係宮外孕?

靠懷孕指數,懷孕指數無升無跌,通常都係宮外孕
懶妾
|
RubyYu07 發表於 18-10-11 14:46
揾唔到係邊個位置?可唔可以揾第二個醫生照清楚?

已經搵左,但結果一樣,而2個醫生都建議打化療藥,所以我都唔知點
懶妾
|
我要做媽媽 發表於 18-10-11 14:50
我都建議手術切好過喇

我睇左2個私家都建議我打化療藥,所以我都唔知點好
seangying
|
懶妾 發表於 18-10-12 00:05
靠懷孕指數,懷孕指數無升無跌,通常都係宮外孕

我當年情況同你一樣,照唔到,指數就差不多,升小小又跌小小甘,最後選擇左打針。

14年6月打針,之後試到16年都唔得,去照輸卵管,無塞,跟住16年4月一次iui成功,生左大仔,跟住17年12有埋二寶。

所以到依家我都唔肯定當年係真係宮外定點,而又唔知會唔會係照輸卵管而通返左。

但就覺得打針係啱既選擇
|
懶妾 發表於 18-10-12 00:04
我睇左2個私家都建議我打化療藥

你打完化療藥,下次仲有機會宮外孕。我試過3次宮外孕,2邊輸卵管都切咗。
fighting13
|

我上年都係中咗宮外,醫生都係見意我打針, 最後都係揀咗打針處理
休息咗一年再努力,開工再兩個月,近排剛剛又bingo,暫時用6d 每日check hcg有冇正常加深
幸好,暫時每日都有加深,今次應該排除會再有宮外
我上年打完針又係睇bk,見好多jm都係揀做手術完就快好再bingo,開頭都擔心自己揀錯....
見好少post打完針就成功再懷孕,如果比多次我揀,我都係會揀打針,始終可以保留住輸卵管同卵巢

懶妾
|
fighting13 發表於 18-10-12 05:35
我上年都係中咗宮外,醫生都係見意我打針, 最後都係揀咗打針處理
休息咗一年再努力,開工再兩個月,近排剛剛又 ...

我就好驚我會揀錯,但私家醫生同我講我case好適合打針,唔好切。。。
由於我一直係政府醫院,請假出去睇佢,佢仲叫我返政府做。。。
所以我1516中,而家係醫院等緊醫生黎要比決定佢
懶妾
|
yukicheung0901 發表於 18-10-12 01:50
你打完化療藥,下次仲有機會宮外孕。我試過3次宮外孕,2邊輸卵管都切咗。
...

2邊都切晒
懶妾
|
fighting13 發表於 18-10-12 05:35
休息咗一年再努力,開工再兩個月,近排剛剛又 ...

係,個個都話手術好d, 但手術就一定會切,我好驚
fighting13
|
懶妾 發表於 18-10-12 10:03
我就好驚我會揀錯,但私家醫生同我講我case好適合打針,唔好切。。。
由於我一直係政府醫院,請假出去睇佢 ...

指數唔高先可以打針,過晒指數係唔可以打,當時醫生都有講,難得指數唔高可以打針處理,點解要做手術。。。最後老公都覺得打針好啲,所以我就揀咗打針
fighting13
|
懶妾 發表於 18-10-12 10:05
係,個個都話手術好d, 但手術就一定會切,我好驚

上bk真係10個有8個都係做手術,開頭自己真係好驚係唔係揀錯。。。
我經歷上年宮外,今年剛剛再懷孕,我覺得無其他jm講到咁差,不過每個人都係獨立case, 希望你揀合適岩你的決定
Good lucky
|
懶妾 發表於 18-10-12 10:05
2邊都切晒

係呀,如果你打針打得唔乾淨都係要做手術。不過你自己衡量呀。