去商場行一轉

抺茶雪糕
|
發覺好多工人姐姐買完餸就喺度行街shopping,有啲仲要帶住僱主小朋友
Happybabyhbb
|
抺茶雪糕 發表於 18-10-11 11:48
發覺好多工人姐姐買完餸就喺度行街shopping,有啲仲要帶住僱主小朋友
...

可能雇主叫佢帶小朋友出街,唔好呆係屋企呢
抺茶雪糕
|
Happybabyhbb 發表於 18-10-11 11:55
可能雇主叫佢帶小朋友出街,唔好呆係屋企呢

應該都係,不過係喺時裝鋪睇衫揀衫,小朋友走開左唔知去邊佢都唔多理
siuman3317
|
或者去興趣班路過呢
tsung
|
...

工作不忘娛樂
抺茶雪糕
|
我唔係講緊喺商場見到好多工人經過

例子一我係連鎖店揀緊衫,周圍已經有幾個工人又係揀緊衫,其中一個帶住雇主個女,個女仔間中走過來叫auntie,其他有啲工人係拎住袋送(當然可以話拎住袋送嗰啲其實唔係工人嘅)

例子二,我去smigglx睇嘢,有工人姐姐帶住個女仔入嚟,女仔睇粉紅色嗰啲女仔野,工人姐姐就揀男仔嗰啲嘢,可能想買比佢個仔

唔係話唔得,只係有感而發,可能佢哋生活寫意過雇主
tangbobo
|
...

早排平日下午行商場,有間內衣舖大特價,我都見到勁多工人姐姐搶購,原來咁多工人都咁free
劉大媽
|
拉喼黨唔行得?工人姐姐又唔行得?
抺茶雪糕
|
劉大媽 發表於 18-10-11 15:42
拉喼黨唔行得?工人姐姐又唔行得?

你話得咪得囉
爸媽baby
|
抺茶雪糕 發表於 18-10-11 14:27

例子一我係連鎖店揀緊衫,周圍已經有幾個工人又係揀緊衫,其中一個帶住 ...

無話得吾得,最緊要小主人無意外,手頭工作做好。工人姐姐都係人,工作時蛇下王都好正常。
嘆吾嘆另一回事,佢份工二年才有真真正正下班回家。
Gmama
|
放低幼童給姐姐,真係只求安全回家啫,行街可能已經是好了,我聽過去時鐘酒店也有,唔拖實過馬路也大把,可憐的小朋友絶對有危險喎!
Irene_Lo
|
tsung 發表於 18-10-11 13:50
工作不忘娛樂

jojojojom
|
防不勝防
jasmineoj
|
如果有照顧好小朋友,break 一陣都ok ge
HoshiSora
|
tsung 發表於 18-10-11 13:50
工作不忘娛樂

達至身心健康,不用回家煮飯比阿mum 阿sir 嗰陣發揮創意無限
Poyau    發表於 18-10-11 22:29
tsung
|
HoshiSora 發表於 18-10-11 17:06
達至身心健康,不用回家煮飯比阿mum 阿sir 嗰陣發揮創意無限

Work life balance
Poyau    發表於 18-10-11 22:28
HoshiSora
|
tsung 發表於 18-10-11 17:13
Work life balance

chai
|
抺茶雪糕 發表於 18-10-11 14:27

例子一我係連鎖店揀緊衫,周圍已經有幾個工人又係揀緊衫,其中一個帶住 ...

僱主應該返ing工,工人帶個小朋友買嘢或者出街玩,順便逛街。所以工人揀嘢做,喜歡僱主返工啲家庭,佢哋真係舒服過僱主。