婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我大仔現2.5歲,靠6299照顧
來緊Bb會出世,都靠佢地幫手
大致上6299都湊得唔錯,但始終2代人,意見總有不合
今日因湊大仔的方式上同奶奶有頂幾句,又同老公嗌交
搞到勁嬲!
我就同老公講等Bb出世我放完產假,我就想轉FTM
唔想靠佢阿媽!我老公話你想自己湊就自己湊

其實我真係好1516
我份糧唔多,20K左右
同6299分開住,要供樓,現老公供
對家庭支出幫助不大,但無左會有一定影響,生活質素一定會下降。我覺得老公壓力又會增加

Working mum 轉 FTM 的 JM 可唔可以分享下?

男爵府

LittleSesame715 發表於 18-10-11 11:59
我大仔現2.5歲,靠6299照顧
來緊Bb會出世,都靠佢地幫手
大致上6299都湊得唔錯,但始終2代人,意見總有不合 ...

大致有幾點
- 自已性格是否適做 ftm, 因為 ftm 苦悶...不是人人能做得了。
- 老公是否支持, 最好傾掂比幾多家用, 幾耐加一次 (for 通脹)
- 錢方面夠用嗎? 有什麼物質上既野要 give up...

我自已仔2.5歲日日對住佢真係非常受氣... 你要預左做 ftm 後自已對住個仔脾氣會變差。再加上病左都要照做家務同湊仔... c6未必會體諒你, 仲會鬧係你自已囉黎。
好處係教養方面自已跟會好好多。

不過真係受唔住既話先出番來做野都未遲既, 假設99依然會 back up你。

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主

一定要老公100%支持
無嘅話唔洗諗ftm呢條路
否則家無寧日

公爵府

咁你做ftm的話,咁諗住仲比唔比家用6299呢,你一家四口食住系6299屋企,唔知你之前有冇比,又或者比幾多,你有20k都好高啦,如果無咗你份人工,你老公頂得順嗎,佢比開幾錢6299,e家又要比你家用,咁如果得佢一個揾錢,6個人食飯,你呢d家用條數,最好計清楚,唔係又因財傷感情了。

子爵府

回覆樓主:

你有無試過完全一腳踢做家務揍仔?問心係咪享受?係享受先考慮做FTM

另,係咪和6299同住?
同住,就唔好做FTM

大宅

Solarflare 發表於 18-10-11 12:51
大致有幾點
- 自已性格是否適做 ftm, 因為 ftm 苦悶...不是人人能做得了。
- 老公是否支持, 最好傾掂比幾 ...

我唔係同6299同住
如果轉FTM
就一定唔會行回頭路,嗌返佢地幫手
所以係條不歸路
令我好1516

大宅

回覆樓主:

咁要睇你老公揾幾多,2人係咪願意give up現有生活質素,做ftm從來唔係講緊你揾幾多/你想唔想,關鍵係你老公想唔想

大宅

SASA滾 發表於 18-10-11 14:06
首先
最重要老公會唔會畀家用你,就算畀嗰份家用足唔足夠你同小朋友洗。
第2

我們分開住的
但土地問題,我屋企請個工人就會好迫,大家都唔方便
如果俾我揀,我寧願揀返工,FTM真係辛苦過返工
但暫時我仔咁細,仲有個細的會出世
來緊同99一定會再有衝突

大宅

秋天與楓葉 發表於 18-10-11 14:51
一定要老公100%支持
無嘅話唔洗諗ftm呢條路
否則家無寧日

未正式好深入大家去計數係咪搞得掂屋企
佢口講就話我想轉FTM無問題
未正式轉,轉左又係條不歸路
唔想再返轉頭求返6299湊小朋友
所以好難決擇

大宅

Miulo 發表於 18-10-11 16:18
咁你做ftm的話,咁諗住仲比唔比家用6299呢,你一家四口食住系6299屋企,唔知你之前有冇比,又或者比幾多, ...

我地同6299分開住的
因為要99湊孫,我知老公加晒家用,數目我就無特別問,費時個數我覺太多自己個心又唔舒服
如果我轉FTM, 我就會嗌佢扣返啲6299的家用
我自己就俾自己父母家用,轉FTm無得再俾佢地,呢點我都好啲過意唔去

大宅

anyuser18 發表於 18-10-11 16:39
你有無試過完全一腳踢做家務揍仔?問心係咪享受?係享受先考慮做FTM

另,係咪和6299同住?

非同住
Weekend我全日先已湊
平日就早送晚接
所以我都明FTM比返工更辛苦

大宅

asukav6 發表於 18-10-11 17:38
咁要睇你老公揾幾多,2人係咪願意give up現有生活質素,做ftm從來唔係講緊你揾幾多/你想唔想,關鍵係你老公 ...

我就想了解下大家當初點可以過到心理關口
放棄現有的生活質素
因為一個唔做野,點都有影響

子爵府

LittleSesame715 發表於 18-10-11 17:45
非同住
Weekend我全日先已湊
平日就早送晚接

若FTM你感到比返工辛苦,咁要衡量忍唔忍到同62 99 的分歧。若忍唔到,其實你都只能請工人或自己湊。 不過自己湊唔代表一定少咗衝突,因為你在家佢哋可大條道理話幫你,掛住孫等等上嚟干預你生活。。。
所以要知吓衝突位係咩?係咪咁大到要放棄份工去做一個覺得辛苦的FTM?而到時你老公未必撐你,甚至可能覺得你攞苦嚟辛,咁你心理質素要超級高先頂得到

大宅

LittleSesame715 發表於 18-10-11 17:44
我地同6299分開住的
因為要99湊孫,我知老公加晒家用,數目我就無特別問,費時個數我覺太多自己個心又唔舒 ...

呢樣真係要同老公開宗明義講,計條數俾佢睇,屋企開支要幾多,一定會cut 99個邊家用甚至冇得俾,另外亦要同娘家商量佢地是否讚同,以及cut家用,如果2邊都冇問題,就可以去馬!

大宅

回覆樓主:

同埋你2個小朋友,係值得做ftm嘅,攤薄左個成本,所有野都會跟得好D

大宅

LittleSesame715 發表於 18-10-11 17:44
我地同6299分開住的
因為要99湊孫,我知老公加晒家用,數目我就無特別問,費時個數我覺太多自己個心又唔舒 ...

係,我完全中晒你講嘅嘢,自己湊一定減6299家用,自己也冇得再俾父母,呢點我真係唔好意思,不過父母一定會體諒,如果唔體諒嘅,我奉勸你選擇番工吧,否則一定為$傷感情。
我全職家庭主婦,一定要老公,同四大長老讃成,我依家就係,需要老公搞得掂,但我真係慳得就慳,唔想老公咁大壓力,如果有得㨂,我寧願外出工作,搵多個$,有小朋友真係用好多$$$$....

珍珠宮

回覆樓主:

據你了解,你老公份人可唔可靠?其實你做唔做ftm,最主要係你老公點諗,同埋我覺得女人做ftm,一定要好明確俾老公知道,自己唔係大食懶,一樣係為頭家付出,仲犧牲埋自己賺錢工作嘅機會,同時,做得ftm,最好本身有積蓄,為自己留條後路,仲要預留時間keep住提升自己~
我不嬲唔認同,女人唔工作係錯,因為尼個社會無男女平等,男人同女人各有天職,不過依加社會,因為女強人多,男人個個拋晒D責任俾女人,女人做ftm好似唔應該咁,唉~所以你都係要同老公商量好,我怕佢第時反口咋!

珍珠宮

yingying1128 發表於 18-10-11 19:23
係,我完全中晒你講嘅嘢,自己湊一定減6299家用,自己也冇得再俾父母,呢點我真係唔好意思,不過父母一定 ...

其實點解自己唔工作,就無得俾父母,我覺得好多人都搞錯左,你留在家做ftm,照顧嘅家老公無份?你唔係白付出,6299可以有家用,你父母就無?所以點解我話,要做ftm,就要俾老公知道,佢賺錢係為頭家,你嘅付出一樣係為頭家!

珍珠宮

樓主,睇黎你老公吾支持你做ftm, 我覺得佢根本吾會比家用,你應該生完bb, 睇定d 先决定,ftm 無老公支持,條路好難行。
比我就堅持去做野,起碼每個月有舊錢,小朋友越大越使得錢多。

首頁

尾頁

跳至