婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

翡翠宮

回覆樓主:

平時ok而家因為一次嘈交就轉ftm
你一定後悔

複式洋房

回覆樓主

如果份工ok,千祈別做ftm
除非老公十分可靠你對他又好有信心,始終靠人養有d唔好意思
同埋點解6299有家用,外父外母就冇家用喎,因為佢地生女兒就有這樣的待遇嗎?真不公平

複式洋房

ju_kwan 發表於 18-10-11 22:11
如果份工ok,千祈別做ftm
除非老公十分可靠你對他又好有信心,始終靠人養有d唔好意思
同埋點解6299有家用, ...

以上僅代表本人意見。可能我份人大女人主義兼冇安全感,唔好意思

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

要去到有"心理關口",就唔好轉。
不知所謂的乙陸!!!

大宅

LittleSesame715 發表於 18-10-11 17:46
我就想了解下大家當初點可以過到心理關口
放棄現有的生活質素
因為一個唔做野,點都有影響

一定唔可以意氣用事
又唔好講到現在一轉FM, 想轉WM就無得返轉頭, 千奇唔好覺得現在揀左A 就係A

最緊要老公支持, 唔係口中我支持做咁。
而係真真正正坐係度講清條數。

最大的分別/心理關口,就係同老公 講清楚金錢問題。
您無做野, 就要必想到自已會開口同老公拎錢。

而唔係就係好具體講我要家用, 要係講清楚家用 5000,8000

而老公亦要開口交代佢金錢狀況!金錢邊個管/ 家用係包唔包雜費 <~~呢點係最難。

至於家務/煮飯/ 湊B/接送大放學, 時間會好緊湊。
緊湊到您連自已生活/社交圈子/休息時間咩都無。咁又接受到嗎?!

您做FM, 影響唔係 放棄現有的生活質素,

係直接講放棄緊您自已生活自由,

但如果從小朋友層面, 自已湊永遠是最好的

男爵府

不如你請個大假自己湊一排試下,錢其次,是否適合最重要

男爵府

LittleSesame715 發表於 18-10-11 17:46
我就想了解下大家當初點可以過到心理關口
放棄現有的生活質素
因為一個唔做野,點都有影響

你可能要平衡下兩邊
ftm係咪保證你會湊到小朋友到你想要嘅教養呢
比老人家湊嘅問題係咪大到要你放棄你嘅人工呢

伯爵府

回覆 LittleSesame715 的帖子

唔多睇好,你做全職媽媽。你老公都唔多願意,加上第時生多個,會駛好多錢。
咁會增加你地噪交問題。

珍珠宮

王國教室勳章

最重要
1.你做唔做到FTM,我有朋友做兩星期就差不多痴線,真係做唔到,好辛苦,佢寧願連續返十日工。

2.你老公金錢上同精神上係咪支持你?欣賞你付出?呢樣對你好重要

大宅

多謝咁多位JM的分享
呢度好集思廣義
我會考慮清楚

子爵府

對我黎講放棄既野係買小d 名牌,食小兩餐街外飯,去小次旅行但換黎見證BB 既成長,我覺得ok

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

無咩心理關口,我份人工大部分都係儲,無乜點用,返工就d錢響銀行睇住每個月穩定增長囉⋯⋯當然都有影響,例如想換樓要諗諗,要再計計。

我原本份工既上司同同事都唔太ok,加上公司同部門一直downsizing ,原本都1516,試下返工再湊囡,但返工真係忙到無曬時間 (我完全唔明點解話ftm會辛苦過返工),我生完返工每日都唔夠訓,早上6點起身夜晚埋身,餵夜奶,夜晚接呀囡,返到屋企9點10點仲要做成堆家務,每日係6am -2am 咁chur,訓4個鐘都無,返工又要集中精神又要抽時間泵奶,有時就唔到又搞到塞奶,跟住頂唔順辭職。

而家大量時間俾我湊女做家務,輕輕好多。好enjoy ftm 生活。

男爵府

LittleSesame715 發表於 18-10-11 11:59
我大仔現2.5歲,靠6299照顧
來緊Bb會出世,都靠佢地幫手
大致上6299都湊得唔錯,但始終2代人,意見總有不合 ...

我有兩個小朋友,2y10m & 6m,做左一個多月ftm冇工人,真係辛苦過返工,又勞氣、又攰、食得唔好瞓得唔好,每日對住對仔女真係消磨哂我的耐性,每日都似哥斯拉上身好想噴火,有時都激到我想體罰小朋友(當然冇,我同自己講「親生的,似我啫」),就係因為咁我要堅持做ftm,因為換左係工人湊,應該動手打左兩隻百厭星……

男爵府

littlefunpig 發表於 18-10-19 07:18
無咩心理關口,我份人工大部分都係儲,無乜點用,返工就d錢響銀行睇住每個月穩定增長囉⋯⋯當然都有影響, ...

湊仔辛苦過返工,係指淨係返工,湊仔&家務都由工人做,你日頭返工夜晚又湊仔做家務梗係辛苦,我都經歷過日頭由婆婆湊女,夜晚自己湊仲要做哂所有家務,真心辛苦,所以生第二胎後決定辭職,不過湊兩個又冇工人真係慘過住喺公司!

大宅

我係上年我女N班開學前轉做FTM(之前姐姐湊開),我都掙扎左大半年先遞辭職信,但我原因好明確,自己份工壓力較大,放工返屋企都好攰,無心無力同個女玩,老公工作忙,好小時間見到個女,我唔想兩公婆d時間擺哂係工作而錯過小朋友成長過程,老公又好支持同鼓勵我甘做,所以我就辭職,再同姐姐交接左幾個月就直接唔要埋姐姐自己搞掂。

男爵府

以前返工做中級管理層, 人工唔錯但工時長, 返到屋企己九至十點. 所以返工完全無時間照顧佢地. 以前主要都係工人再加6299日頭過黎幫手.

我做左兩年FTM, 少左份收入, 因爸爸人工比我多好多, 加上層樓已供完. 所以即使少份收入經濟都OK。但錢就唔係好儲到嫁0拉.

兩個小朋友一高小, 一初小. 原本有工人都好地地, 我FTM多左時間同佢地睇功課同照顧佢地.

舊年工人突然唔做, 我唔敢再請, 怕佢地黎WORKING HOLIDAY. 變左所有野都要自己做晒. 日日買送洗衫煮飯仲要接送放學, 真係做到無停手. 仲要兩個學野未必一齊, 少個人幫手真係好踢腳.

你個情況, 人手同經濟都緊張, 仲要供緊樓. 遲D兩個都返埋學, 開支會多好多.
係經濟黎講, 除非你搵好少, 或者老公搵到好多, 因而你份工唔能夠或者唔駛養家先決定做FTM. 否則呢個決定都唔係好IDEAL.

違規簽名-超版代刪

首頁

尾頁

跳至