自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

ngokwan 發表於 18-10-11 15:10
我都奇怪,政府最直接加速經濟,就是搞基建,才可以帶動經濟來增加收入去改善民生。
...

政府用基建嚟帶動經濟, 呢個係劍橋大學經濟學派既Keynesian model, 以前A-level macroeconomics 第一個chapter,講政府點樣透過增加政府開支搞基建, 將呢啲錢點樣由相關項目工人, 工作人員受聘, 從而令佢哋可以用收入消費, 一部份錢存入銀行令銀行有多啲資金借貸俾其他企業投資, 基建工作人員用薪金消費咗, 又再帶動另一行業人員增加就業機會及收入。 增加就業職位及收入, 將薪金存入銀行,帶動消費及銀行貸款俾企業投資, 個effect 一層一層咁推向每一個階層, 從而增加gdp, 我讀既年代應用例子係香港新機場計劃。 點解今時今日應用呢個Keynesian model搞基建以刺激經濟就被話係大白象? 港英政府時代都係應用佢哋劍橋大學經濟學派既學說。

水晶宮

Ononluk 發表於 18-10-11 14:23
香港無言論自由嗎?填海有得必有失,每人著眼點唔同自然有唔同結論,又唔係講咩大奸大惡之言,有錯咩?你又 ...

珍珠宮

牛子 發表於 18-10-11 15:38
順我者生, 逆我者亡, 你唔係兒家先知香港的言論自由係識自己飄移呀嘛?
...

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

子爵府

kenshiro18 發表於 18-10-11 15:10
如果經濟衰退
更加需要政府投資基建去帶動啦
唔通去派10000億咩?果位朋友好明顯未讀過經濟 ,唔知 G ...

伯爵府

2018復活節勳章

MC媽 發表於 18-10-11 13:30
呢個世界有唔同嘅意見好正常, 贊成同反對 係自由嚟㗎嘛。
你可以反對,人哋都可以贊成, 好公平呀!
...

agree

子爵府

激烈的海狗 發表於 18-10-11 14:47
從來冇見過有首長級官員會在民生施政報告方面, 不斷消費一位普通巿民, (劉華只係出名的一名巿民)., 恕我禺 ...

千年道行一朝喪,佢自己應該都無諗到林鄭會咁消費佢⋯

相信佢係一個好人,佢從來都不對政治表態,今次相信以為係一個普通政府宣傳片,同之前消費者權益廣告差無幾,對政治敏感度太低。

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

每個人都有言論自由, 唔明點解劉德華唔可以支持填海? 只要唔合某D人心意就要口誅筆伐? 咁仲學咩人講自由民主? 直頭係順我者生.

當初起新機場都係好多好多人係到嘈, 勁反對, 依家新機埸已經唔夠用啦, 如果唔係當初堅持要起, 香港仲有無競爭力? 好多基建既野都係前膽性, 係好長遠既發展, 唔係人人係目前都睇得到佢會帶嚟既好處.

話要洗5千億儲備, 講到好似即刻香港無哂錢咁, 咁每年都有可能會有盈餘, D 儲備仍然會慢慢儲返上去, 又唔係即刻用哂.

人口增加已經係存在既問題, 每日150人亦無可改變, 增加土地供應係必須既, 再慢慢傾收地, 收丁權, 開發交野公園呢D咁爭議性既問題, 傾得嚟都蚊瞓, 填海會係最快有大量土地供應既方法.

chatterbox_mom    發表於 18-10-11 16:54
SUKI20062014    發表於 18-10-11 15:52

禁止訪問

珍珠宮

章太郎 發表於 18-10-11 15:46
唔知點解好多人一口就鬧拎咗d錢去洗.... 好似真係當係佢自己咁。雖則部分係稅收,但交稅係市民應份,香港 ...

講左好多次,稅收用途包括有人掃街,有人保護市民安全,有公園比你行,有10幾年免費教育⋯⋯⋯⋯⋯
其實好多人交果份自己已用突,當正交小小自己係老闆。
係香港最大稅收係印花稅(樓宇買賣)、利物稅、物業稅等等⋯⋯⋯⋯⋯根本唔關果D人事,分分鐘佢地最憎既內地人交多過佢添

子爵府

RelaxHippo 發表於 18-10-11 15:38
政府用基建嚟帶動經濟, 呢個係劍橋大學經濟學派既Keynesian model, 以前A-level macroeconomics 第一個c ...

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

beagoodman 發表於 18-10-11 14:36
唔少以支持民主自居的人講野仲難聽過太公報

同意, 講自己唔啱聽既嘢, 就將自己既諸般陰謀強加喺人身上, 以為自己係公義化身, 只有同佢地一樣先係正確, 否則萬惡不赦, 呢D心胸如此狹隘, 以自我想法作一切基準既人, 真係唔知點解有咁大面以為自己係正義化身

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

Doris720 發表於 18-10-11 13:47
朋友的一番說話:
究竟香港人知不知道,在未來幾年當地產爆破、賣地無收入、資金撤離、失業率創新高,這一 ...

咁朋友都係推斷啫,除非佢過往的分析都係百分百準確,否則冇人可以肯定將來經濟會變成點。粹理性討論

禁止訪問

水晶宮

2024勳章

有啲人口裏說著民主,行的卻是獨裁。總之和自己意見唔一致的就要打倒之而後快,甚至連發聲都唔比

珍珠宮

Doris720 發表於 18-10-11 13:47
朋友的一番說話:
究竟香港人知不知道,在未來幾年當地產爆破、賣地無收入、資金撤離、失業率創新高,這一 ...

我接受到搞基建,但呢舖玩得太大,實在玩唔起!我呢啲c9都知儲備係好緊要,點可以一舖清袋架

珍珠宮

章太郎 發表於 18-10-11 15:57
反對者大都只見到數唔到咁多個零的數字。然後政棍推波助攔,生果加鹽加醋,再一大堆花生友。
我都無讀過經 ...

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

牛子 發表於 18-10-11 15:53
不如我地羅列下除咗填海之外, 香港解決人口同土地供應失衡困局的方法:

(1) 減單程證名額 (可能會違反人權 ...
(1) 人權問題, 無可能唔比人團聚, 香港亦需要輸入專才, 所以150名額相信係好難改變
(2) 到真係開發, D 人又會跳出嚟話比哂D 有錢佬起豪宅, 變哂有錢佬後花園
(3) 傾收地, 個個開天殺價, 好似全香港人欠左佢地錢咁, 恐怕5000億都唔夠賠, 2087都傾唔成.
(4) 其實香港人咁難得有個咁靚咁有歷史價值既高爾夫球場, 點解要拆呢? 拆左又唔係真係可以住好多人, 我覺得應該係要傾放返一半時間比公眾, 等多D 人可以享受呢樣運動

首頁
23456...14

尾頁

跳至