自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

RelaxHippo 發表於 18-10-12 12:43
我記得港英政府時代小學社會科有一課話香港山多地少。 新加坡細過香港,但人哋係一片大平地,要起屋無香 ...

香港唔係冇地,
我地三十年前讀書話香港少平地的問題,
現今建築方法絕對可以解決。
只是香港乜都要保育,又要N多郊野公園,
政府要看各方有勢力人士面色轉舵,
才令香港解決不到土地問題。

公海另一個post話黃埔花園都係填海得來⋯⋯
我想講,填海地不止黃埔,還有太古城,
還有西九丶中環及香港島電車路以北所有土地,
但那一片土地會用來建公屋?
可能我咁講會俾人打,
但是用大部份填海土地建公屋,
倒不如建私樓和商業樓,
再將賣地所得重建全港老舊殘公屋啦。
建設一個太古城丶紅磡,
不是比建設另一個秀茂坪回報高嗎?

禁止訪問

珍珠宮

soso1227 發表於 18-10-12 13:40
香港唔係冇地,
我地三十年前讀書話香港少平地的問題,
現今建築方法絕對可以解決。
我哋呢啲老餅梗係唔介意填海, 市區海景靚地留俾私人屋苑發展嚟賣貴都好合邏輯. 不過, 宜家啲人又會話用政府錢填海再賣天價屋, 市民負擔唔起, 賣俾地產商又話官商勾結. 喺郊區只起公屋, 好似天水圍咁高比例, 又話嗰區個個都窮, 悲情城市, 啲人申請到公屋又唔願搬入嚟. 一個區有公屋, 有居屋, 有私樓叫做有balance, 商場設施都可以好啲, 有平有貴既食店, 商店. 至於重建舊公屋不嬲都做緊, 但好似只能喺原區重建返公屋, 否則啲人又會嘈. 林鄭個人工島計劃仲話要打造埋商業區, 所以除咗7成公營房屋, 餘下3成好睇佢點分配居屋, 私樓, 商業區既比例.再講, 佢似乎係想盡量慢慢做返類似新加坡咁樣既房屋政策.

其實我好讚成市區重建, 因為市區有一大堆舊唐樓成6, 7, 8, 9層樓高, 老人家住喺度好難出入, 後生既稍微有得選擇都唔會住喺唐樓, 仲要行咁多層, 人流都複雜. 拆咗唐樓重新規劃舊區, 起寫字樓, 私人屋苑, 將舊區升級, 趁勢將架步, 黑社會場打散. 但我有諗過點解政府以填海, 發展郊野公園排先過市區重建? 就係因為市區重建涉及太多業權, 老人家想搬走只要搞好安置其實對佢哋係好事, 但佢哋背後既子女可能想吊高嚟賣, 所以成本極高, 因此每一個重建項目由收樓到拆到起新住宅都要十年以上時間. 而填海, 郊野公園係新土地, 無業權, 只要拍到板就可以即刻開工.

soso1227    發表於 18-10-12 14:54

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

點解一定要反對?
唔係有言論自由的咩

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

牛子 發表於 18-10-12 14:13
其實你究竟有無睇過規劃文件?

如果人工島的作用是馬灣之於青馬大橋,
馬灣只是一個橋躉,
充其量是一個地產項目,
暫時看不到馬灣是本港的交通樞杻。
不如想想,
起一個橋躉易還是起一個島易?
點平衡時間丶成本?

如果起人工島來建公屋,
回報極低,
遑論刺激香港經濟。

男爵府

章太郎 發表於 18-10-11 16:54

錯了,係飛機開咗然後在等起飛

佢係講返來.佢唔需要出境.唔需要排隊起飛㗎.
未有跑道降落嗰陣.飛機在上邊兜圈佢就知唔知呢⋯⋯佢咁無知你都冇再答佢啦,費事教曉佢多樣嘢.
我睇左佢發表嘅偉論都覺得好笑

大宅

美之選468 發表於 18-10-11 14:31
香港人當然知,只是蠢官不知。

班狗官唔係唔知。只係為左保住而家個飯碗,反正第日退休後都去外國定居,洗咩用良心幫你班香港人做事。

首頁

尾頁

跳至