1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想呻下...多謝大家聽我UP

我囡囡16個月大了
3個月都未夠就自動戒左夜奶,當時以為美好既時光來了,可以有覺好訓

到左6個月左右 (實質時間唔太記得), 囡囡夜晚會喊,一晚醒幾次
11PM訓覺, 1,2AM喊, 3,4AM又喊
有時只係叫一兩聲,俾個奶咀佢,指佢兩下就OK
有時候係大喊,要抱到訓左就放落床仔

直到而家16個月,情況都未有改善
一星期起碼有五日係咁,有一晚半晚都可以訓天光GE

一歲前全人奶,一歲後2固3奶粉,臨訓前會食大約240ML奶
保嬰丹,七星茶全部試過,無用
夜晚唔會同佢玩到好癲
有食奶咀既習慣
佢自己訓床仔

我係一個WORKING MUM,朝9晚6,放工飛返屋企餵飯,陪玩,沖涼/洗PAT PAT,餵奶,氹訓
WEEKDAY婆婆(我媽)照顧佢,我地兩公婆會係婆婆屋企訓,WEEKEND返自己屋企

以前佢肯俾婆婆,爸爸抱,我地半夜輪洗抱佢
而家指明要我抱,其他人抱依然爆喊

呢大半年我基本上每晚要起身幾次,我睡眠質素好差,有時醒左好難先訓返 (難得碌左好耐先訓返,阿囡又喊!!!)
我真係身心俱疲,尋晚忍唔住發阿囡脾氣。而家諗返好內疚,覺得自己好衰
但我真係好攰,日日咖啡當水飲,個樣殘到爆

想睇下有無媽媽都經歷緊相似情況?
又或者以前係咁,而家已經有所改善? (想鼓勵下自己)

水晶宮

回覆樓主:

同我b1樣呀,這樣的日子到2歲後先好少少,我唔夠訓到嗰樣老左幾年好誇張的

介奶嘴!想小朋友訓得好要的起心肝介

唔係個個小朋友都會好依賴奶嘴,但晚上冇奶嘴訓唔著的小朋友都有共通點,醒訓,佢地會訓訓吓成晚搵奶嘴,試問這樣點會有好的睡眠質素!

訓訓吓喊,因發惡夢,唔駛抱,準備你的手機當喊的時候係佢耳邊播音樂洗走惡夢的恐懼,通常播5分鐘就ok

男爵府

佢應該係習慣做係咁

大宅

wintermamamama 發表於 18-10-11 16:50

我囡囡16個月大了

一齊訓(emoji)我囡一歲前晚晚醒,一齊訓後無醒

水晶宮

Csychuchu 發表於 18-10-14 19:03
一齊訓(emoji)我囡一歲前晚晚醒,一齊訓後無醒

我女都係甘
基本上兩歲前都仲要夜奶,訓 bb 床時最差係 45 分鐘醒一次。兩歲後同大人同床訓就好好多,大部分時間都一晚訓天光。 不過甘又有另一個問題,就係大個d 要再教返佢訓自己床或自己房,相信又要一番功夫。

大宅

Nbs 發表於 18-10-14 19:42
我女都係甘
基本上兩歲前都仲要夜奶,訓 bb 床時最差係 45 分鐘醒一次。兩歲後同大人同床訓就好好多,大部 ...

大啲先算,現在有得訓好緊要

水晶宮

Csychuchu 發表於 18-10-14 19:59
大啲先算,現在有得訓好緊要

yes i totally agree haha!

別墅

wintermamamama 發表於 18-10-11 16:50

我囡囡16個月大了

我仔之前都有一段時間係咁,後來咁岩公司要我出trip, 唔係香港一個星期。個時我同我老公都擔心,因為我仔半夜喊一定要我抱,結果佢第一晚半夜喊發現喊極我都冇抱佢,佢第二晩開始就冇再咁喇。

大宅

frog1234 發表於 18-10-15 17:33
我仔之前都有一段時間係咁,後來咁岩公司要我出trip, 唔係香港一個星期。個時我同我老公都擔心,因為我仔 ...

我D屋企人個個都話我係到,阿囡特別扭計架
前幾日我媽叫我返自己屋企,將個囡係到佢到,俾佢照顧
佢半夜都有喊,有周圍望,估計應該係搵我
但註左一陣,發覺見唔到我,好快就收聲了

大宅

同埋我想講,保嬰丹,七星茶果D我都試過
我覺得完全無用
唔反對其他JM試,不過唔好抱太大期望

別墅

Nbs 發表於 18-10-14 19:42
我女都係甘
基本上兩歲前都仲要夜奶,訓 bb 床時最差係 45 分鐘醒一次。兩歲後同大人同床訓就好好多,大部 ...

到bb大個再分床嘅時候佢地理解力又會好啲
可以講道理氹下
細個同床俾足夠安全感佢地更重要呀

水晶宮

lulalulahey 發表於 18-10-16 17:52
到bb大個再分床嘅時候佢地理解力又會好啲
可以講道理氹下
細個同床俾足夠安全感佢地更重要呀

係呀,到時諗住整間靚靚房再讚下佢大個女,佢明多 d 希望會好 d 既。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我特別明白你感受,希望BB大D,就易湊D.

民房

我囡囡16個月大了

我bb自己瞓床仔既,同你bb每晩個起身次數完全一樣,但我bb一個月可能有1-2日瞓天光。我bb又係未夠3個月大已經介左夜奶,不過我個bb冇食奶嘴亦冇食母乳。現在3固2奶粉,都係睡前200ml,同第二或第三轉起床200ml。如果無記錯的話,我bb係因為8個月大時食蒸水蛋出現敏感,就入醫院住左一晚係要種豆既,之後bb返屋企後就一直無瞓到過超過三小時既,bb係要瞓得多先會長肉,所以我bb無肥過。我都要返工既時間仲要一時早一時晏,如果收夜更再追返早更都好辛苦架,所以我捱到bb過左1歳我就將半夜起床既責任交左比工人姐姐。

民房

我囡囡16個月大了

現在bb18個月大,姐姐近兩個月都頂唔順,bb第一轉起床就直接抱埋入房同bb同床瞓,咁bb第二轉起床就唔洗爬出房,因為如果我bb第二轉起床3-4am未有人及時安慰到佢瞓返覺呢,佢會玩返1-2小時先肯再瞓返,好多時已經天光啦大佬,真係超級折磨人。除了保嬰丹,七星茶,珍珠粉,玉石,都無用。現在正試著用精油,希望會成功,各位親愛的媽媽們大家要繼續加油吖

大宅

我仔衣加差不多兩歲半都一晚醒幾次(emoji)直情想帶佢去睇醫生!

侯爵府

2024年龍年勳章

Missloklok 發表於 18-10-22 07:05
我仔衣加差不多兩歲半都一晚醒幾次(emoji)直情想帶佢去睇醫生!

我囝以前瞓覺都係3-4am醒, 玩1-兩個鐘才瞓, 加上有濕疹,半夜狂拗痕到流血。最近兩歲半放假,帶多咗佢出街放電,拖佢行到攰,就一覺瞓天光了。現在逢放假我好樂意帶佢玩到冇電,至少每個禮拜有兩晚有覺好瞓,可能幼兒精力太旺剩。建議BB大d可以用這方法。

別墅

我囡囡16個月大了

身同感受!依家11個月又係咁嘅情況,初生滿月時已戒夜奶,等我以為呢個bb好易湊,點知呢排半夜最少醒兩次,我好少少係ftm, 但日日咁真係身心疲累。

大宅

hrsea 發表於 18-10-22 09:34
身同感受!依家11個月又係咁嘅情況,初生滿月時已戒夜奶,等我以為呢個bb好易湊,點知呢排半夜 ...

真係好攰...

我醒左好難先訓得著,難得有少少睡意,佢又喊,跟住佢熟睡喇,我鬧鐘又響....夠鐘起身返工
有時夜晚忍唔住發個囡脾氣

仲要搞到全屋人(爸爸,婆婆,舅父)都醒晒
佢地無半句怨言,但我知佢地都好辛苦,晚晚無覺好訓,我都唔好意思

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章

我女依家16個月大,之前到13.14個月都會晚上中間醒,我自己唔覺日頭玩得多唔多/睡前很多刺激很有關。我發現如果佢只係喊幾聲可以唔好抱佢,輕輕拍下佢唱下歌就可,正常佢會訓返。有時如果佢睡前食奶食得少,會中間肚餓,咁食D 奶又睡到。最煩是夜驚,會唔開眼咁喊唔停,又踢手踢腳,有時喊到chok 條氣又喊又咳勁辛苦但又沒野做到,多數喊10-15分鐘就會停同瞓返。
因為以上一大堆,令我同老公都唔夠瞓個人會脾氣唔好,因我們都要返工,只好坐車、lunch時瞓下,有時我累到係廁所急眠一陣,因我自己醒左好難再瞓,仲要勁多夢。不過情況會越來越好的,慢慢會少左D 醒GE時間。以前我女一晚醒成2.3次,依家多數一次,已經覺得萬幸。

首頁

尾頁

跳至