懷孕前後

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

我23週時只有1.7cm,私家產檢時無意間發現,醫生俾幾個options我:觀察 / 塞藥 / 用環托。咁我都唔係好知應該點做,C6覺得環托可以起碼即時阻止繼續縮短,醫生都覺得值得咁做,所以即時喺診所加了環托,另外要食防宮縮藥。

除了沖涼、食飯,大部份時間都係臥床(或半臥睇書篤電話),sick leave休息咗兩個星期,宮頸長返到超過3cm;再過兩個星期覆診,仲再長多少少。由於我份工唔使走動,都係坐嘅多,醫生都唔反對我返番工了,佢仲開定宮縮藥按需要先食。

我自己覺得用環托之後即刻休息應該幾重要,大家加油!

別墅

Kakapa 發表於 18-10-12 08:58
係呀,我係私家度做。而家我keep住一個月複診一次,佢只係幫我度ultrasound ,無用陰超!
...

哦 咁我覆診都叫醫生幫我照下

別墅

mi_meow 發表於 18-10-12 09:43
我23週時只有1.7cm,私家產檢時無意間發現,醫生俾幾個options我:觀察 / 塞藥 / 用環托。咁我都唔係好知應 ...

之前醫生同我講宮頸短只會愈來愈短唔會長返,佢話我1.9cm 如果keep到生已經好好
我會加油

別墅

HOPEFORBB 發表於 18-10-12 09:07
回覆 hamsterfung 的帖子

我係私家照有接近2.5cm,醫生都話以當時週數算短,所以俾病假我bed rest。我都食 ...

我都有食益生菌呀!但懷疑食左抗宮縮藥先便秘!抗宮縮藥你都keep住日日食 食到34週嗎?

別墅

hamsterfung 發表於 18-10-11 17:22
因經常肚硬,21週照結構時度左宮頸,宮頸短得1.9cm 已放環托,醫生有開抗子宮收縮藥,會減少早產機會嗎? ...

我10週宮頸短即時放環托,訓到37週4除環,37週5生左,沖涼都要坐住沖 吾好企甘多 樓主最緊要休息多啲訓多啲

子爵府

回覆 hamsterfung 的帖子

我keep住食,食到30週左右,之後就有需要時食

複式洋房

kathymo 發表於 18-10-12 11:00
我10週宮頸短即時放環托,訓到37週4除環,37週5生左,沖涼都要坐住沖 吾好企甘多 樓主最緊要休息多啲訓多 ...

請問一下除咗之後,有冇咩特別嘅感覺?一除咗托第2日就生。我都想!

子爵府

hamsterfung 發表於 18-10-11 22:06
Feel 唔到架,只係成日肚硬,照結構時同醫生講之後佢幫我度埋宮頸先發現
...

請問係咪要特登度至會知宮頸? 我政府同私家都好似無同我度過,係陰超度嗎?

我而家20週個肚唔大但一直都係硬唔係林㗎...算就係肚硬嗎?

別墅

wowobibi 發表於 18-10-12 12:03
請問係咪要特登度至會知宮頸? 我政府同私家都好似無同我度過,係陰超度嗎?

我而家20週個肚唔大但一直都係 ...

我肚硬頻密醫生先幫我度

伯爵府

回覆樓主

係咪同胎位低一樣?

別墅

Sweetbabymom 發表於 18-10-12 18:25
係咪同胎位低一樣?

應該唔同

複式洋房

回覆樓主:

我係qe 29週落托,番屋企好努力訓床,點解我32週都係穿水 ,最後係醫院捱到34週催生。touchwood bb 完全無事 ,好健康,但俾我再簡多一次,我諗我吾會落托。增高左感染風險而係你自己察覺吾到

複式洋房

tingsaitat 發表於 18-10-12 22:21
我係qe 29週落托,番屋企好努力訓床,點解我32週都係穿水 ,最後係醫院捱到34週催生 ...

你宮頸幾長QE先幫你落托?度宮頸係用陰超定肚超?

複式洋房

happy@12345 發表於 18-10-12 22:49
你宮頸幾長QE先幫你落托?度宮頸係用陰超定肚超?

Qe 話標準係2.5,低過2.5就算短了。我第一次度2.4,兩週再度1.7就決定落托了。

度宮頸係一定係陰超最準,平時去私家産檢一定要自己要求度,普通醫生吾會幫你陰超度,我就係咁,私家從來無同我講過我短,結果發現時已經太遲

複式洋房

tingsaitat 發表於 18-10-12 22:57
Qe 話標準係2.5,低過2.5就算短了。我第一次度2.4,兩週再度1.7就決定落托了。

度宮頸係一定係陰超最準, ...

好記得我27週時宮縮左兩日,入院時照2.4,醫生已經要我換定紫袍因爲隨時生得,果時真係嚇到傻,一發現自己有宮頸短問題然後就話我會好快生得。一生難忘經歷。。。果時係醫院廁所都吾俾我去,只可以係床上用尿盆小便,食左d 抗宮縮藥,打曬強肺針(好x痛),連續駁左6個鐘胎心機吾郁得,情況先慢慢穩定落黎。我女兒最後34週催生出世,住了兩星期nicu, 現在身體健康。

伯爵府

回覆樓主

宮頸短係咪照結構已經知道?

別墅

Sweetbabymom 發表於 18-10-12 23:27
宮頸短係咪照結構已經知道?

要額外照陰超

別墅

tingsaitat 發表於 18-10-12 23:05
好記得我27週時宮縮左兩日,入院時照2.4,醫生已經要我換定紫袍因爲隨時生得,果時真係嚇到傻,一發現自己 ...

我依家都好擔心 唔知點解今日食左抗宮縮藥都有宮縮 定係其實有時bb轉都會肚硬

別墅

tingsaitat 發表於 18-10-12 22:21
我係qe 29週落托,番屋企好努力訓床,點解我32週都係穿水 ,最後係醫院捱到34週催生 ...

穿左水都要等多兩週先生?醫院唔會即時幫你開刀或催生架?

男爵府

hamsterfung 發表於 18-10-11 17:22
因經常肚硬,21週照結構時度左宮頸,宮頸短得1.9cm 已放環托,醫生有開抗子宮收縮藥,會減少早產機會嗎? ...

放左環托就安心啦,平常心對待,平時少點走動,臥床。就唔會有問題啦。

首頁
12345...7

尾頁

跳至