懷孕前後

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

hamsterfung 發表於 18-10-12 23:34
穿左水都要等多兩週先生?醫院唔會即時幫你開刀或催生架?

穿水吾等於要即刻生ga ,醫生會幫你每天抽血檢查感染指數,我果時穿左水白血球偏高,食藥同打左吾知d 咩藥係我粒豆度幾日,d 數字先靚番。同埋一般正常胎水/羊水指數(我無記錯的話)係between 9-20, 我穿完係8,經我努力地飲湯飲水,先至升番上12,所以胎水係會每天製造的,但如果穿左水即係我某個位有lone lone穿左先至會漏水出黎,所以較容易受感染,醫生先至要我每日抽血驗,同埋最好捱到34(安全)週數先至催生出黎。

當然呢個係早產既做法,如果足月穿水醫生梗係要你立即生啦

複式洋房

tingsaitat 發表於 18-10-13 00:00
穿水吾等於要即刻生ga ,醫生會幫你每天抽血檢查感染指數,我果時穿左水白血球偏高,食藥同打左吾知d 咩藥 ...

同埋想介紹大家去睇孫x 鴻醫生,佢係香港宮頸短方面既專家。

希望幫到大家

子爵府

hamsterfung 發表於 18-10-11 17:22
因經常肚硬,21週照結構時度左宮頸,宮頸短得1.9cm 已放環托,醫生有開抗子宮收縮藥,會減少早產機會嗎? ...

我都成日肚硬
請問係咪照超聲波就照到架喇?

大宅

tingsaitat 發表於 18-10-12 22:21
我係qe 29週落托,番屋企好努力訓床,點解我32週都係穿水 ,最後係醫院捱到34週催生 ...

我都係29週流啡先知宮頸得返1.25,落左托,宜家37w,暫時都正常,不過醫生話過一有少少見紅穿水要即刻入院開刀,唔等得,因為個托可能會整爛子宮定子宮頸,嚇死我

男爵府

回覆樓主

我就係宮頸短,27週時得2cm,政府加托,塞藥,打強肺針,無食宮縮藥,去到3x週時來來回回都係1.2-1.3cm,最後捱唔到,33週4出左世,因為我無聽話乖乖瞓床,我都有落街行,感恩bb出世後住一星期就出得院,樓主宮頸短一定要多瞓床,沖涼都要坐

別墅

tingsaitat 發表於 18-10-13 00:00
穿水吾等於要即刻生ga ,醫生會幫你每天抽血檢查感染指數,我果時穿左水白血球偏高,食藥同打左吾知d 咩藥 ...

Icic 多謝分享

別墅

luv__hccc 發表於 18-10-13 06:01
我就係宮頸短,27週時得2cm,政府加托,塞藥,打強肺針,無食宮縮藥,去到3x週時來來回回都係1.2-1.3cm,最 ...

明白 我會加油

別墅

Twlm 發表於 18-10-13 05:55
我都係29週流啡先知宮頸得返1.25,落左托,宜家37w,暫時都正常,不過醫生話過一有少少見紅穿水要即刻入院 ...

我下次覆診都問問醫生先 多謝分享

複式洋房

回覆樓主:

我21週照結構時發現宮頸得1.6-1.9cm
即日加左環托 同時醫生叫我每日食宮縮藥 黃體銅 600dha 要我訓床休息(嚇到我勁驚勁擔心 日日訓 沖涼都坐住黎沖)
兩星期後去返主診醫生度再檢查 因為我其實一直以來都無肚硬宮縮 佢見議我停食宮縮藥因有副作用 於是我即時停左到現時都無再食
我胎盤低要拆了環托照陰超會較準確 上週34週時拆了托宮頸長度有3cm 醫生話而家無早產風險啦

複式洋房

Cherrylmi1211 發表於 18-10-13 09:13
即日加左環托 同時醫生叫我每日食宮縮藥 黃體銅 600dha 要我訓床休息( ...

恭喜你,其實捱過34週同其他足月bb 健康情況係一樣的。

好記得我無奈地要搬去99度訓床,真係訓到我抑鬱。 如果我要生第二胎,相信係要由頭訓到尾

複式洋房

hamsterfung 發表於 18-10-11 17:22
因經常肚硬,21週照結構時度左宮頸,宮頸短得1.9cm 已放環托,醫生有開抗子宮收縮藥,會減少早產機會嗎? ...

想請問我14w度到有2.4左右宮頸算短嗎?

別墅

Kakapa 發表於 18-10-12 11:14
請問一下除咗之後,有冇咩特別嘅感覺?一除咗托第2日就生。我都想!

無感覺同平時一樣

子爵府

回覆 lllllyyyyy 的帖子

應該算,因為2.5cm係臨介點,你最好問一問你醫生,我之前22週私家幫我照2.5cm,都建議我瞓床休息兩星期。

複式洋房

HOPEFORBB 發表於 18-10-13 22:23

應該算,因為2.5cm係臨介點,你最好問一問你醫生,我之前22週私家幫我照2.5cm,都 ...

你睇邊個醫生?佢無建議我訓床 淨係叫我塞返黃體銅 我返工係坐佢話可以照返

別墅

lllllyyyyy 發表於 18-10-13 14:22
想請問我14w度到有2.4左右宮頸算短嗎?

醫生話少過2.5cm就算短 不過你可以問吓醫生

別墅

lllllyyyyy 發表於 18-10-13 22:35
你睇邊個醫生?佢無建議我訓床 淨係叫我塞返黃體銅 我返工係坐佢話可以照返
...

佢都冇叫我瞓床 佢真係話叫我唔好行咁多 每次最多行15至30分鐘 不過都有叫我休息多啲

別墅

Cherrylmi1211 發表於 18-10-13 09:13
即日加左環托 同時醫生叫我每日食宮縮藥 黃體銅 600dha 要我訓床休息( ...

醫生又同我講宮頸短就數越大只會越嚟越短唔會長返 不過我都明白休息多啲應該都好重要

複式洋房

tingsaitat 發表於 18-10-13 10:00
恭喜你,其實捱過34週同其他足月bb 健康情況係一樣的。

好記得我無奈地要搬去99度訓床,真係訓到我抑鬱。 ...

多謝你
我明呀 講真日日訓加上日頭老公返左工我自己一個人係屋企 初時2x週真係好擔心 成日喊 咩都做唔到
曾經都懷疑自己係咪產前抑鬱
感恩現正已經35週

如果你要生第二胎 最緊要放鬆心情呀
大家都努力 加油

複式洋房

hamsterfung 發表於 18-10-14 00:44
醫生又同我講宮頸短就數越大只會越嚟越短唔會長返 不過我都明白休息多啲應該都好重要
...

醫生角度加左環托已經好大保障
如有宮縮既話就麻煩少少
不過食宮縮藥都有幫助
休息加盡量放鬆心情好重要
要比信心自己同bb 加油啊
祝你都能順利到足月見bb

子爵府

我睇高錦安,都係上面JM話宮頸短專家孫錫鴻團隊其中一個醫生。

首頁
12345...7

尾頁

跳至