抽羊水一問

ChingHing
|
有無媽媽可分享一下抽羊水的經驗?thx我依家19 week, 政府同私家醫生都建議抽羊水check 下B.B. 有無染色體或其他問題,再決定是否可繼續陀下去。依家心情好複雜又擔心。
ipcs
|
ChingHing 發表於 18-10-11 19:32
有無媽媽可分享一下抽羊水的經驗?thx我依家19 week, 政府同私家醫生都建議抽羊水check 下B.B. 有無染色體 ...

我5年前check完oscar話我唐氏高危,威院安排我17週抽羊水,一邊照一邊抽,抽果下會痛,要忍住。醫生好好人,問我想唔想知道性別,幫我睇到應該係仔,不過佢聲明睇未必準,抽完會照下BB仲有心跳,瞓喺床抖一陣就可以走,醫院會開一日假紙。
我加左1800蚊(連埋入院收150,一共用左1950)做特快報告,等左2日就收到電話證實無事,仲知道埋BB性別真係仔。
stella0v0
|
ChingHing 發表於 18-10-11 19:32
有無媽媽可分享一下抽羊水的經驗?thx我依家19 week, 政府同私家醫生都建議抽羊水check 下B.B. 有無染色體 ...

22週因為照結構有少少問題,我上個月尾在政府醫院抽完,政府醫院會好詳細咁照多一次BB每個部位,之後避開胎兒及胎盤再mark好位置落針,最緊要自己唔好亂郁,落針有少少痛,d羊水抽出嚟黃黃地色架,我見到好似抽左2支。抽完有冤冤痛,唔好拎重嘢,最好休息多d!醫院會建議加1300元做特快測試,3日內知道結果,如果唔加錢就要等三個星期,另外要比埋入院費及急症病房程序費195元。3日後醫院打嚟通知結果,幸好幾對染色體冇問題,之後隔左10幾日返去照多次詳細的超聲波及講返d報告。
RubyYu07
|
既然醫生建議,都係好好配合醫生,希望無事,只係虛驚一場
ChingHing
|

回覆 stella0v0 的帖子

Thx. 你在那裡抽呀?抽完之後幾日有無唔舒服呀?
stella0v0
|
ChingHing 發表於 18-10-12 09:02
回覆 stella0v0 的帖子

Thx. 你在那裡抽呀?抽完之後幾日有無唔舒服呀?

威爾斯抽,冇唔舒服(emoji),多d休息就得了!