12月去日本邊度好?

熱狗媽
|

今日senior同我講,我有一星期大假,唔可以帶落出年,今年要放晒。

11月senior請大假,所以我唔請得,未去過日本,諗住12月頭一個人去日本4日,請問跟團好嗎?定自己去比較好?

去邊個城市好?定係去其他地方?(不考慮泰國及台灣)

如果一個人旅行,訂機票邊間包埋酒店價錢唔太貴呢? 有無懶人包行程提供?謝謝。
patpat234
|
熱狗媽 發表於 18-10-11 22:45
今日senior同我講,我有一星期大假,唔可以帶落出年,今年要放晒。

11月senior請大假,所以我唔請得,未去 ...

你中意睇風景定shopping
Mrs周
|
一個人去旅行,自由行好啲,自由自在,點行都得。

flyinsky
|
我會揀福岡或者大阪,大阪可以去埋京都,要shopping就東京,但我覺得難搵路
熱狗媽
|
Mrs周 發表於 18-10-11 22:49
一個人去旅行,自由行好啲,自由自在,點行都得。
我係完全唔識日文,請問自由行會唔會麻煩呢?
熱狗媽
|
patpat234 發表於 18-10-11 22:48
你中意睇風景定shopping
我好少買野。不過成30+歲人都未去過日本,而家又係日本公司做,好奇想去吓。
birdbird
|
如未去过日本, 楼主可揀去大阪, 住心齋橋, 有地鐵可去好多景点, 又可去奈良及京都。

bk 有好多大阪资訊。
Rubik
|
我十二月自己一個去福岡,貪佢機場出市中心快,市中心又已經好多嘢行,交通又方便
caryfox
|

首次去日本跟團免煩惱

大板+奈良

patpat234
|
熱狗媽 發表於 18-10-11 22:55
我好少買野。不過成30+歲人都未去過日本,而家又係日本公司做,好奇想去吓。
...

大板 京都 福崗 感覺日本 feel多啲
東京好繁忙
我自己中意沖繩 自駕易啲 又夠hea
good_pig
|
熱狗媽 發表於 18-10-11 22:53

有GOOGLE冇問題..
cplus
|

去高山,白川鄉
good_pig
|
熱狗媽 發表於 18-10-11 22:55
...

我覺得沖繩都唔錯...近D
唔凍, 有輕軌都算方便
搵一日跟LOCAL TOUR 去下遠少少的景點

不過有D人覺得感覺唔太日本咁...

catfitfit
|
若果無嘜旅遊經驗,就梗係跟團喇……唔洗煩
catfitfit
|
若果無嘜旅遊經驗,就梗係跟團喇……唔洗煩
canies
|
第一次去自由行大阪是首選,
唔知仲有冇紅葉呢?有就去理京都。
Mrs周
|
熱狗媽 發表於 18-10-11 22:53

唔會㗎!!好多人都唔識日文啦!仲有好多漢字,冇問題
|
我覺得自己一個好難跟團

自己一個去旅行,唔識日文,其他語言亦唔好,用GOOGLE TRANSLATION

第一次我是去大阪京都,交通真是簡單
因為很多地方鐵路也去到,不用坐巴士 (一要我坐巴士我覺得難)
去了一些風景地方而又多遊客,有人就不用心荒荒
留了一些時間在大阪購物

從此,我自己一個去了很多地方
沖繩,相信你12月去會暖,但巴士很少人搭,某些地方亦少人,可在市中心活動或JOIN ONE DAY TOUR
昇龍道要巴士,所以我覺得如第一次去就難
福岡,我覺得活動同大阪差唔多,但我會覺得大阪交通簡單啲﹐人多啲,交通班次密啲,我會安心啲,同埋大阪多啲給旅客嘅文字、指示等
yucl_hk
|

12月去北海道無得輸 , 有滑雪浸温泉
chilam726
|
大阪好呀,玩同睇嘅野都多元化啲,去埋京都睇風景又得