跳至

首頁

尾頁

大宅

請問,我在香港有買車保,亦有NCB(non claim bonus)。我記得,如果有保險證明文件,證明我冇claim experience , 去到加拿大買車保一樣有discount。是真的嗎?

別墅

陪月勳章

回覆 BabyCannan 的帖子

我2007年係香港儲NCB儲到2016年LAND CANADA, 問過但沒DISCOUNT之類

別墅

BabyCannan 發表於 18-10-11 23:24
請問,我在香港有買車保,亦有NCB(non claim bonus)。我記得,如果有保險證明文件,證明我冇claim experie ...

視乎你住邊個省。温哥華就冇discount, 但Calgary有。

大宅

BabyCannan 發表於 18-10-11 23:24
請問,我在香港有買車保,亦有NCB(non claim bonus)。我記得,如果有保險證明文件,證明我冇claim experie ...

如果你返BC既話,保費係睇你本人既driving record。我先生回流返嚟surrender香港個driver license換返BC license,ICBC有俾佢10年clean record discount

男爵府

MYPPBB 發表於 18-10-23 02:29
視乎你住邊個省。温哥華就冇discount, 但Calgary有。

温哥華就冇discount => Are you really sure?

複式洋房

schokoladeheiss 發表於 18-10-24 03:18
如果你返BC既話,保費係睇你本人既driving record。我先生回流返嚟surrender香港個driver license換返BC l ...

我老公都同你老公差唔多,不過本來話冇discount,不過佢攞埋香港個車保証明佢冇claim過,咁保費就有得減

大宅

小珊珊 發表於 18-10-24 23:54
我老公都同你老公差唔多,不過本來話冇discount,不過佢攞埋香港個車保証明佢冇claim過,咁保費就有得減
...

咁我老公真係好好彩,佢係香港只係好間唔中借朋友車同旅遊自駕,從來無出過車保。唔知係咪多人回流同太多人claim ICBC所以執得嚴咗?

複式洋房

schokoladeheiss 發表於 18-10-25 15:51
咁我老公真係好好彩,佢係香港只係好間唔中借朋友車同旅遊自駕,從來無出過車保。唔知係咪多人回流同太多 ...

可能係,我聽過牌齡超過10年就叫有經驗司機,所以會有DISCOUNT,我老公加拿大車牌過咗期超過3年,佢係香港運輸署攞咗張証明,証明佢幾時考到牌,咁就用咗香港牌換返,但我聽朋友講睇你去邊間 ICBC攪,有D唔比咁換,換牌後去睇車,不過車行個保險經紀話要有香港保險公司出信証明你有NCB先可以有DISCOUNT.咁好彩我老公一早攞咗,咁就攞咗好似係最高既 DISCOUNT

別墅

dlee_ca 發表於 18-10-24 03:24
温哥華就冇discount => Are you really sure?

只係分享朋友嘅經驗,我朋友claim唔到discount呀。

大宅

小珊珊 發表於 18-10-24 23:54
...

請問冇claim 過車保証明是怎樣攞?? 謝

複式洋房

fayfeily 發表於 18-12-7 10:35
請問冇claim 過車保証明是怎樣攞?? 謝

我老公叫保險公司出封信比佢証明

首頁

尾頁

跳至