懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 she811 的帖子

同我差不多(身到腳都有,每晚搽了有輕微類固醇葯才睡,半夜就痕醒)..但你已好好30WK才會咁..我未夠12WK已開始..睇乜中西醫,皮膚專科名醫,都無用..我問過我婦產科醫生, 佢話無得搞..要等生左BB才會好, 因為BB身體的蛋白質同母體唔同,令母體發生敏感反應才會咁..只能暫時搽藥高止痕..要好返,要等到生完B了..
我都忍受緊..希望你有方法可以舒緩到了..又或真系可以治好(介紹埋俾我)

別墅

我淨系個胸 搽左呢隻藥膏散左 有左既朋友介紹 無類固醇

大宅

回覆 KILW 的帖子

睇下私家醫生,婦產科或皮膚科都好>>

我自己睇私家產科..同樣講,要等生左才會好返..

權威皮膚專科醫生, 每次睇2千元, 都無用,佢地唔敢開藥俾孕婦, 類固醇藥開最低的,1%左右,只止一陣痕..抗敏感藥都是最低效的,要咨詢過你自己婦產科醫生才可吃..佢地都一樣講,要等生左會自己好返..

中醫,我睇左幾個, 都系話可以飲藥舒緩下,但要等生左才會好..只能無咁紅腫..

西醫話系B的蛋白令母體發生敏感..所以要生了才會康復..
中醫講的胎毒..但都無乜治到.(唔知系咪人人都唔能夠,我自己睇的大學背景的中醫就咁講..唔敢睇坊間中醫,怕唔知乜藥同怕D中藥重金屬成份..)

複式洋房

回覆樓主:

我都係30W開始起濕疹。
上網睇過資料,呢個係孕婦濕疹,係孕婦懷孕期間先會有,生完就無好快退。
我早晚揸AI Cream,沖涼用無香料BB都啱用嘅沐浴露,兩三日已經好翻好多,你可以試下。

別墅

回覆樓主:

你應該食佐d躁熱的食物搞成 例如雞,蛋糕,麵包,餅幹 朱古力等 煲下菊花五朵 蓮子心五條 綿茵陳少少如好轉 再煲。
菊花清肝火 蓮子心清心火 綿茵陳清肝毒。

大宅

she811 發表於 18-10-12 11:42
咁史泰祖系皮膚專科,應該勁D,他收得貴唔貴?有無得book架?你睇左幾次好返?
Thx!
...

貴黃錫明幾舊水 起碼吾使等到傻或者提早去排隊先啦 我睇左一次就搞掂na 係因為睇黃錫明吾得所以先寧願比多幾舊水拿拿林搞好佢 因為我個時係生到成個肚同四肢都係一達達 真係痕到訓吾到

男爵府

yoanna24689 發表於 18-10-12 13:49
你應該食佐d躁熱的食物搞成 例如雞,蛋糕,麵包,餅幹 朱古力等 煲下菊花五朵 蓮子心五條 綿茵陳少少如好轉 ...

雞燥的咩?蛋糕面包都間中食,蓮心我怕太寒凉。

男爵府

菩提子 發表於 18-10-12 13:18

咁你有無戒口,我而家奶蛋海鮮唔敢食

別墅

she811 發表於 18-10-12 00:52
胸最嚴重,然後屁股、肚、两邊Hip位,而家蔓延到頸。醫生開的1%類固醇藥膏完全無用。晚晚凌晨三點痕醒,好 ...

我上胎一樣,最羅命係手指間都有,痕到訓唔到。 最後都係等到生先完全好曬

大宅

雞, 中醫來說是燥的, 我未有B前中醫叫我唔好吃..但呢D濕疹應唔關雞事..

大宅

我最初都以為是蛋,奶引致..因為自有後, 我只對蛋奶多左食用, 所以認為系咁..但西醫話唔系, 系BB的蛋白質跟母體唔同,BB的蛋白質引起母體皮膚敏感反應, 唔關飲食事(婦產科和皮膚專科都咁講),所以都唔叫我介口..

去廣華,睇中醫就左好寒涼的藥, 最初家人叫我別飲..因有石膏粉,淡竹葉等大寒物..中醫話戒口,以下唔吃得..但我本身就少吃這些東西(一向唔吃冷涷,牛羊筍,少吃蝦蟹等等,基本上多數都無吃)....我估唔關事.. 我無乜特別戒口..

大宅

回覆樓主:

別墅

she811 發表於 18-10-12 16:36
雞燥的咩?蛋糕面包都間中食,蓮心我怕太寒凉。

雞 蛋糕 面包係入肝經 肝火盛的人少食 我一食呢d就出疹 你食埋呢d野 慢慢將呢d毒素儲係身體到 身體受唔到就爆,蓮子心食少少不怕 我E加大肚 我都有食 我朋友大肚 佢似你咁 我都叫佢煲 佢好返了

別墅

回覆樓主:

少食一d入肝經 心經的食物 因為好易引起肝火同心火 火就會變風 輕令病者身癢 嚴重就出疹

複式洋房

想生BB熱投

樓主妳好,我一開始有b就塊面痕,之後下巴的皮膚開始爛,西醫只開類固醇,無咩用,我覺得係由體內發毒素出來。睇咗1個月西醫,無用,去睇傳統中醫(戒好多食物,只食豬、魚、菜同飯),皮膚越來越差,所以戒得太多都未必好。後來我塊面爛到眼以下,朋友同事都給不同的中醫師卡片給我。我睇了佐敦的趙致中醫師,針炙咗3次就好了,但隔兩星期會復發,所以買了套餐。唔平,但醫師的手法俐落,只會微痛,有興趣請pm我俾資料妳。趙醫師治皮膚問題很有經驗。

男爵府

amyvwong 發表於 18-10-12 18:52
樓主妳好,我一開始有b就塊面痕,之後下巴的皮膚開始爛,西醫只開類固醇,無咩用,我覺得係由體內發毒素出 ...

咁你最終幾耐先斷尾?而家仲會唔會翻發?謝謝你的分享!

男爵府

ChristyFPM 發表於 18-10-12 13:42
我都係30W開始起濕疹。
上網睇過資料,呢個係孕婦濕疹,係孕婦懷孕期間先會有,生完就無好快退。
我早晚揸A ...

謝謝分享!

男爵府

yoanna24689 發表於 18-10-12 17:44
少食一d入肝經 心經的食物 因為好易引起肝火同心火 火就會變風 輕令病者身癢 嚴重就出疹
...

好的,明日試下煲,感謝你!

男爵府

yimanyip 發表於 18-10-12 16:42
我上胎一樣,最羅命係手指間都有,痕到訓唔到。 最後都係等到生先完全好曬
...

我早排手指/指甲邊都有出水粒仔同漲痛,應該都相關

男爵府

菩提子 發表於 18-10-12 16:57

我最初都以為是蛋,奶引致..因為自有後, 我只對蛋奶多左食用, 所以認為系咁..但西醫話 ...

咁你生完好返 Or 飲廣華中醫的藥好返?

首頁

尾頁

跳至